Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Svensk syn på barn i bil?

Bilfrågan

"Jag har alltid tyckt att det är självklart att småbarn ska åka baklänges. Varför är det inte så utanför Norden?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
I en artikel i Vi Bilägare nr 14/09 diskuteras om småbarn ska sitta framlänges eller åka baklänges i bilen.

Själv har jag alltid tyckt att det är självklart att småbarn ska åka baklänges.

I många andra länder utanför Norden är det ofta svårt att hitta en bakåtvänd barnstol. Kan det bero på okunskap i resten av världen och att det bara är vi i Norden som vet bäst?

Finns det verkligen ingen internationell oberoende forskning om risken med att småbarn åker framlänges i särskilda barnstolar?

Hans Ragneskog, Göteborg

SVAR:
Svaret är enkelt: nej, det finns ingen internationell forskning som stöder det svenska synsättet att barn färdas säkrast bakåtvända upp till fyra-fem års ålder.

Däremot talar olycksstatistiken ett tydligt språk.

Sedan användningen av bakåtvända barnstolar tog fart i Sverige på 1970- och 1980-talen har antalet dödade barn på svenska vägar minskat radikalt och det kan inte förklaras enbart av att vägar och bilar blivit säkrare.

I övriga Europa har antalet dödade och svårt skadade barn också minskat, men inte tillnärmelsevis i samma utsträckning som i Sverige.

Motståndet till bakåtvänd färd vilar på helt andra grunder än den vetenskaplighet du efterfrågar: kulturskillnader, vanans makt och (de flesta) biltillverkarnas ointresse att konstruera bilar som förenklar användning av bakåtvända barnstolar.


Mellan skål och vägg är det heller ingen tvekan om vad krocksäkerhetsforskarna hos barnstolstillverkarna anser: bakåtvänt är bäst.

Eric Lund, Vi Bilägare

SVAR:
Den bakåtvända barnstolen (den första säkra barnstolen för bil) uppfanns och utvecklades i Sverige. Professor Bertil Aldman på Chalmers utvecklade och krockprovade denna i samarbete med Volvo.

1964 publicerades den första artikeln och några år senare kom produkter ut på marknaden och har så funnits sedan dess.

Alla är överens om att bakåtvänt åkande är säkrast för barn och i alla länder gäller detta för barn under ett år. Vi är också alla överens om att barn som har nått en ålder på fyra-fem år åker säkert framåtvänt.

Det som då skiljer mellan olika länder är var gränsen för vändningen sker. Det finns en hel del okunskap, men också olikheter i attityder, inställning och tradition.

För oss i Sverige, där vi tillämpar nollvisionen, finns det bara ett sätt. I många andra länder når man, enligt dem, tillräckligt bra barnsäkerhet genom att se till att alla barnen åker i någon typ av skyddssystem. Då blir användarvänlighet en viktig faktor.

Till det hela hör också att i dagens europeiska godkännandekrav kontrolleras inte nackkrafterna vid krockprov, det vill säga man går miste om den informationen.

Nackskador är just det främsta skälet till bakåtvänt åkande. Vårt nya svenska "plustest" togs fram just för att ge allmänheten denna information.

Lotta Jakobsson, Volvo Cars Safety Centre

Diskutera: Vad tycker du? Hur skulle du svara på frågan?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Svensk syn på barn i bil?

Kommentarer

#1
Tobe
2010-03-22 22:20

Min son är 3 år, jag skulle helst se att han åker bakvänd, tyvärr så blir han åksjuk om jag sätter honom bakvänd. Han är gammal nog för att förstå att han blir sjuk så han vägrar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.