Bild
Nästa artikel

Polisens prejningar skadar nollvisionen

Opinion

"Polisen i Sverige kan bara bli trovärdig i nollvisionsdebatten om reglementet som ger polisen rätt att tränga fordon av från vägen tas bort." Det skriver Christer Philipson, f.d. polis, och Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin.

Arbetsmiljöverket har under senare år redovisat hur många arbetstagare inom olika yrkesområden som dödats under åren 2003 - 2005.

Polismän utsätts oftare än flertalet andra yrkesarbetande för våldsrisker och är också medvetna om risk för våld i sin tjänsteutövning.

Årlig vapenträning med återkommande kompetensprov är en nödvändig kontroll på hur polismännen kan hantera sitt livsfarliga vapen, som får användas enligt givna regler.

Vapeninstruktörer utbildas kontinuerligt och har hög status inom de egna leden. Denna utbildning är givetvis nödvändig och måste därför också få kosta i tid och materiel.

Utbildningen har säkerligen bidragit till att så få poliser dödats i samband med skottlossning. Risken att komma till skada i samband med påskjutning är minimerad genom bland annat arbetsgivarens krav på utbildning och kompetensprov.
 
När det gäller trafik, trafiksäkerhet samt risken för polismän att dödas eller skadas i olika trafikmiljöer blir vi förvånade över att polisens interna trafikutbildning verkar vara på väg utför.

Den tidigare centrala trafikinstruktörsutbildningen har inte kunnat ersättas av nya lokalt utbildade trafikinstruktörer. Resursfördelning haltar betänkligt vid riskjämförelse våld - trafik.


Trafikpoliser som naturligt rekryterades för instruktörsuppdraget är inte längre kvar och uppdraget har inte den höga status som tidigare. Närpoliser är inte lika intresserade för trafiksäkerhetsarbetet som inte har särskilt hög status internt.

Det är inte konstigt eftersom det tog 10 år efter att riksdagen beslutade om att införa nollvisionen innan dåvarande rikspolischefen i Tylösand redogjorde för den nationella strategin.
 
År 2008 förnyade Rikspolisstyrelsen ett reglemente som ger varje polisbilsförare i landet rätt att preja av ett annat fordon från vägbanan.

Dessa prejningar sker utan att polisbilsförarna har fått någon utbildning i prejning. Vi menar att ur risksynpunkt borde polisen internt lyfta bort anvisningen om prejning i sina föreskrifter, FAP 104-1.

Polisens prejningar skadar nollvisionen och kan drabba allmänheten genom att allvarliga personskador och till och med dödliga skador kan uppstå. Detta kan vi inte acceptera och det strider även mot nollvisonens anda.

Uppvärdera trafiksäkerhetsarbetet, satsa på rekrytering och utbildning av trafikinstruktörer. Då kan svensk polis med Rikspolisstyrelsen som huvudman bli trovärdig i nollvisionsdebatten.

CHRISTER PHILIPSON
F.d. polis och 
trafiksäkerhetssamordnare vid Polismyndigheten i Västra Götaland

JÃ-RGEN LUNDÄLV
Docent i trafikmedicin vid enheten för kirurgi, Umeå
universitet.

Taggar: Opinion

Kommentarer

#1
Max
2010-01-29 10:21

Visst kan det uppkomma fara, skadar nollvisionen. Men när det finns personer som är fara för trafiken och allmänheten, så ska man då överväga preja. Men de måste ha utbildning för det. Kolla på amerikanerna, de får utbildning att utföra så kallad "pit maneuver". Att poliserna får så dålig utbildning inom trafiksäkerhet skrämmer mig.

#1
Stefan
2010-01-29 10:58

Införskaffa rambyggda bilar (håller bättre)
+ utbildning i amerikansk stil för prejningar m.m.
Skulle det nog fungera mycket bättre.

#1
Erik F
2010-01-29 12:29

Fordonsteknik etc. skall vara ett centralt praktiskt moment i utbildningen. Måste uppvärderas och ges mycket tid och pengar. En polis skall vara BÄST på att köra bil inte som idag, en medioker Svensson.

#1
Knudd
2010-01-29 15:01

Det här kallar jag utmärkt polisarbete.
se länk! (Polisen kör bokstavligen över några skurkar i en Audi)
Jag tycker polisen skulle få nya trimmade XC-90 V8
i stället med stålstaket i fronten för att kunna mosa buset riktigt ordentligt. Samhället blir hårdare och då måste polisen anpassa sig.
http://forums.motivemag.com/zerothread?id=4712259

#1
Volvo RWD
2010-01-29 15:50

Personer som är en fara för allmänheten ska ifrån vägen. Kolla på denna länken till en tråd på VIBs forum. Obs: Förarna var drogpåverkade bland annat. http://forum.vibilagare.se/posts.aspx?postID=5547

#1
pg
2010-01-29 16:43

Den här före detta polisen, klarade han inte av polisyrket eftersom han jagar fel i just detta med prejningar? Det är ju INTE just den typen av olyckor som har ökat den senaste tiden, utan olyckor under vanlig patrulltjänst. Men jag håller med om att det brister utbildningsmässigt.

#1
Lägerleffe
2010-01-29 16:50

"Risken att komma till skada i samband med påskjutning är minimerad."
Så fint då. Bogserar man mera nuförtiden?

#1
Lägerleffe
2010-01-29 16:53

- Motorstopp? Behöver du hjälp?
- Ja, men för fan, skjut inte på!

#1
Basse
2010-01-29 18:23

Självklart ska polisen inte få preja eller ens överskrida gällande hastighetsgränser när man förföljer buset. Det driver bara upp hastigheterna och är därmed ett klart hot mot noll-visionen. Att sedan buset i nästa korsning kör ihjäl någon är liksom en annan diskussion. Den tar vi vid annat tillfälle.

#1
Uno
2010-01-29 18:32

Att försöka preja någon av vägen,kan inte det klassas som mordförsök???

#1
Henkan
2010-01-29 19:54

Polisen måste börja få rätt att skjuta obekväma personer t.ex. rånare. Det tar bättre än att bara preja dem av vägen. Knarkpåverkade alkoholpåverkade och vettvillingar måste bort från vägarna. Tveka inte, skjut först och fråga sen. Skjut alla som bara kör i vänsterfilen också, de har inget på vägarna att göra

#1
stefan h
2010-01-30 00:30

Definitivt samma diskussion. Självklart ska de ha möjligheten/rätten att få stoppa en drog/alkohol-påverkad vettvilling som annars riskerar att köra över en massa människor. Vill nämligen ha 0-vision i t ex skolan. Slippa höra talas om att en skolklass på utflykt har blivit nermejad.

#1
Hålle
2010-01-30 00:38

Sverige endast medelvägen har. Buset ska alltid ha fri väg till allt de ska ha. Farbror Blå ska alltid stå med mössan i vacker hand!
Nej fy f:n. Inför dem amerikanska varianten av cups! Skjut ner allt som inte anpassar sig när det står klart att ingen annan utväg finns. Sätt ingen gräns via domstolar som skyddar buset.
Skydda svenson, det är vi som bygger sverige, buset river ned det!

#1
Hålle
2010-01-30 00:44

en kommentar till Uno.
Det är inte polisen som prejar ner bilar i raviner som är de farliga!
Det är de som blir nedprejade. dET Är de som inte visar någon som helst respekt eller omtanke till övriga individer i det svenska samhället.
Observera att polisen inte bara helt plötsligt utan förvarning trycker till en annan bil!
Säker har en jakt med blåljus och sirener och stoppljus varit innan. Den jagade har haft många stunder att tänka till innan direktkontakten!

#1
Jan-Eril
2010-01-31 17:33

Helt klart skall polisen ha rätt att preja bilar av vägen då det behövs. Förutsättningen för detta är en riktig utbildning på hur detta skall gå till. Polisen i USA tycks ha en bra utbildning på detta och varför inte skicka över några instruktörer på utbildning där för att ta med hem.

#1
Knudd
2010-02-01 13:13

Håller med om det där med "skolklassen" som bra exempel. Om poliserna är för flata bakom ratten och bara efterföljer en dåre som tillåts fortsätta in i tätbebyggt område och tex. kör ihjäl en förskolegrupp vid ett övergångsställe??
Är det så vi ska ha det?
Buset ska stoppas omedelbart, destu snabbare ju mindre risk att allmänheten skadas.
XC-90 med stålstaket i fronten är det enda konkreta språk som buset förstår.
Heder åt Gävlepolisen för väl utfört arbete i tidigare länk. Hellre plåtskador och personskador på buset, än ihjälkörda oskyldiga.

#1
instruktör säpo..
2010-02-03 02:01

repetionskurser e en bra metod för poliserna vart 3e år e bra..kostar så lite sparar mycke..

#1
Benny Norman
2010-05-11 23:23

Vi har byggt en unik bil simulator som kan användas av Polisen för att träna att tränga av bilar och få stopp på bilister i olika situationer.
Även att simulatorn kan användas för kör träning innan man ger sig ut i trafiken om man vill minska utlägget för dyra timkostnader och även spara in lite avgaser.
Vi söker partners för att få igång ett projekt för digital trafik träning. Grymt kul att köra med PS3 eller Pc med moderna bilspel. Meningen är att helt ny godkänd mjukvara skapas, även för utvärdering av folk som ej klarar av trafikens regler. Länk video nedan.
http://www.youtube.com/watch?v=WmuhS_fMWIE

#2
Darryl O
2013-02-27 11:08

Tragiskt att se en f d polis uttala sig som i huvudinlägget. Men ...det är kanske just därför han är f d....

Det kan ju vara så att det handlar om en mycket farlig brottsling som med bil flyr från ett allvarligt brott som väpnat rån, grov misshandel eller rent av mord eller dråp. Skall då denn a brottsling få komma undan för tillfället bara för att polisen inte får preja honom/henne av vägen???? NÄ tänk om, tänk rätt!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.