Bild
Nästa artikel
Opinion

Polisen behöver långsamma fordon

Publicerad 16 augusti 2010 (uppdaterad 23 september 2014)
"Svenska polisen borde lära sig av hur andra EU-länder använder långsamma polisfordon." Det skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin.
Sportigt strömlinjeformat eller två pigga gluggar? En knapptryck gjorde skillnaden. Men med tanke på fotgängarskyddet är det kanske för väl att popup-lyktorna är ett minne blott.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2010-08-16 13:29
Eric (ej verifierad)

Det långsammaste är väl "till fots"??
Polisen behöver synas mera på allmänna platser..
Antar dock att det inte är så populärt bland polisperonalen, pga mycket problem med berusade "tjafsare" och liknande.
Polisen behöver också ett starkare lagskydd för den personliga säkerheten

#2 • 2010-08-16 13:49
Lasse (ej verifierad)

Detta och liknande idéer har väl föreslagits och diskuterats tidigare om åren vad jag kan minnas. Vad blev slutsatserna de gångerna, någon som kommer ihåg?

#3 • 2010-08-16 14:11
Göran (ej verifierad)

I vardagslag borde polisen här, som i många andra Europeiska länder (exv. Opelbilar i Tyskland) använda sig av enklare och billigare fordon för allmän övervakning än de som nu rullar i stadstrafiken. Men det är väl inte matcho att köra en sådan kanske? Det ska vara minst nya Volvobilar med dyrbara aluminiumfälgar. Sådana bilar behövs säkert också (exkl. al. fälgar).
I det här landet vräker man ut stora belopp helt i onödan.

#4 • 2010-08-16 15:04
SnabelA (ej verifierad)

Bilden verkar ju komma från en flygplats där det är brukligt med dessa elbilar men den där golfbilen kör väl knappast omkring i Rom.
I USA har de 1 person per bil men skickar många bilar om det händer något, det är väl inte heller så billigt men det är ju fler "bilar" ute.
Det här är väl mest ett stockholmsproblem, ute i landet där det är 38 mil till nästa polis behöver de nog kunna röra sig smidigt om det över huvutaget skall vara någon vits att åka på ett larm.
Däremot behöver man ju inte ha dyra polisbilar till trnsport av ex. gripna till arresten (en naken Berlingo ex.) eller vid fartkontroller. Vad de ofta blandar ihop är väl att andra länder har trafikpoliser som dirigerar trafik och skriver ut parkeringsböter , de kan säkert åka en Panda.

#5 • 2010-08-16 16:31
Emil (ej verifierad)

varför ska ViB alltid stycka texten vid varje mening? blir enormt jobbigt att läsa. kräver bättring!

#6 • 2010-08-16 20:11
Lasse (ej verifierad)

Vad har polisers fordon i andra eu länder med Sveriges behov?

#7 • 2010-08-16 23:55
Nils (ej verifierad)

Var nyligen i Györ i Ungern. Där såg jag 2 st patrullerande Poliser på elcyklar. Samt så stod man någon timme om dagen på strategiska platser i staden. Stadens centrum verkade vara mkt lugnt och tryggt för sina medborgarna och turister. Vi behöver flera långsamma Poliser som syns och verkar i sin stad. I Wien´s centrum såg jag nåt liknande, stående poliser i stadens city som höll koll på trafikanter och folk.

#8 • 2010-08-17 11:04
olle (ej verifierad)

Fordon eller inte. Det viktiga är ju att polisen är ute och visar sig bland folk. Är ute i trafik på Höglandet (Eksjö/Nässjö/Sävsjö/Vetlanda) 2 - 3 tim/dag. Ser poliser i eller ur bilar ngn gång per månad! Inte konstigt då att knappt någon stannar vid STOP eller håller lagliga farter ens med 6 km/tim "moms".

#9 • 2010-08-18 00:48
REDIS (ej verifierad)

Mer poliser bland allmänheten innebär fotpatrull. Dagens unga poliser saknar den sociala kompetens som krävs för att möta allmänheten. Idag lär man sig inte att prata med allmänheten på ett normalt sätt, utan man skall betrakta alla som "busar". Dessa tilltalar man medelst hög röst och ordergivning.
Vad gäller polisens fordon finns det redan nu en blandning. Varför de flesta Volvo bilarna måste vara XC 70 är en gåta, behovet av fyrhjulsdrift för körning i stadstrafik är minimal. Att bilarna är utrustade med alu-fälgar beror på bromsarna, de ryms inte i plåtfälgar och får bättre kylning med öppna alu-fälgar.
Polishögskolan har mycket skuld i alla olyckor där polisbilar är inblandade. Körutbildningen är nästan borta från utbildningen, och dagens ungdomar har inte det intresse och den körvana som fanns hos tidigare aspiranter. Däremot är de väldigt duktiga på paragrafer och datorer.
Lite mix av det hela skulle alla tjäna på.

#a • 2010-08-18 06:04
Bosse (ej verifierad)

"ofta inträffar olyckor med polisfordon inblandade"
Definera ofta.... Svepande formuleringa som inte är underbyggda känns inte journalistiskt korrekt. Snarare speglar det en egen generaliserande åsikt om en hel yrkeskår som inte kan försvara sig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.