Bild
Nästa artikel

Polisen får övningsbana

Nyheter

Med en ny övningsbana ska polisen i Stockholm bli bättre bilförare. Banan ska likna en svensk landsväg och vara färdig under sommaren 2010.

Häromveckan kunde Vi Bilägare rapportera att Polisen kraschar allt fler bilar, det enligt ny forskning från Umeå universitet.

Därefter har Polisen annonserat en ny nationell förarutbildning för poliser.

Slinga på 2,4 kilometer
Nu tas nästa steg i och med en ny övningsbana som ska byggas intill Arlanda flygplats.

Anläggningen byggs av Arlandastad Holding AB, en del av flygplatsverksamheten, och kostar ungefär 45 miljoner kronor.

Banan kommer att efterlikna en slingrig och kuperad svensk landsväg med en längd på 2,4 kilometer.

"Slipper allmänna vägar"
Dessutom finns också en fyrvägskorsning, en cirkulationsplats och en manövergård på 6 000 kvadratmeter.

- Tillgången till den här övningsbanan gör att vi kan säkerställa en hög nivå på vår förarutbildning. Vi slipper också i stort sett att öva på allmänna vägar, säger Christian Agdur, chef för Operativa avdelningen vid Stockholmspolisen.

Banan ska framför allt vända sig till uttryckningsförare, men även till andra yrkesförare för utbildning av mer miljövänlig körning.

Sigtuna kommun ser övningsbanan som en viktig etablering.

- Jag ser framför mig att banan med sin strategiska placering nära flygplatsen kommer att locka fordonsindustrin, säger kommunalrådet Anders Johansson (S) i Sigtuna kommun.

Diskutera: Hur upplever du att Polisen kör?
Taggar: Nyheter
Polisen får övningsbana

Kommentarer

#1
Per
2009-12-22 12:08

Har vi lite tur kanske man även kan få nyttja banan för bankörning. Vi i Stockholm är inte bortskämda med närhet till racebanorna.

#1
Christer Holm
2009-12-22 12:59

Som yrkesförare är jag säker på att en stor del av bilister behöver lära sig mer hur bilen reagerar,vid lite hårdare körning. Det har dom nytta av vid normal körning, lättare att göra rätt val vid olyckstillfälle.MVH: Christer.

#1
jan e
2009-12-22 16:49

Om saab läggs ned har ju dom en enorm testanläggning.....

#1
Kjell-Åke
2009-12-22 18:47

Det är lite svårt att bedöma hur polisen kör. Trots ett par tusen mil körning per år och ett flertal resor mellan Skåne och Stockholm årligen, är det sällan man ser en polisbil, förutom inne i Stockholm där de visar sig någon enstaka gång. Kan de ha ersatts med kameraburkar, i så fall har vi mist en jättestor resurs i det som tidigare var länstrafikgrupper, folk som verkligen kunde trafik.

#1
Patrik
2009-12-22 21:58

haha vicka sopor, blev stoppad i mina ungdoms dar av två 08:or i blge på aspirantutb. en av dom ställde vid min bil och spände ut sin bringa och sade att han kunde visst sladda bättre än va jag kunde.( sladdade in i en snödriva och blev hejdad av en ambulans, fan va han tyckte han va cool när snuten kom och han visade hur duktig han varit - jag garvar fortfarande när jag tänker på dom) men det visar ju vilken attityd dom har i trafiken, tror inte det är övningsbanor de behöver utan en kurator som kan lyssna på deras problem.
"to SERVE and protect"

#1
Kjell-Åke
2009-12-22 22:04

Nästan helt obegripligt. Går det att översätta till svanska?

#1
patrik
2009-12-22 22:20

svanska? ring gunde svan han kanske kan "svan"ska

#1
Eric
2009-12-22 23:02

Hur upplever du att Polisen kör?"
Tycer de mest står still vid vägkanten. Utom möjligen i Fiendeland, E4, mellan Nyköping-Mjölby..

#1
Peter
2009-12-24 00:58

Polisen kör grymt dåligt,ca 80% av alla skador sker i deras p-garage det säger väl en del

#1
Mattias
2009-12-24 12:40

Bygg om garagen med, många polishus har tajta garage konstruerat för de gamla bakhjulsdrivna Volvona eller en gammal vw buss med liten svängradie. Att manövrera en V70 med svängradie som en atlandångare i dessa garage samtidigt som det kan vara bråttom kan nog orsaka en hel del onödiga skador.

#1
REDIS
2009-12-26 19:25

PHS bör bli största användaren för att utbilda polis-
studenterna i konsten att framföra en bil. Många elever har tyvärr ingen som helst körvana då de börjar på PHS, och den blir inte mycket bättre där. Efter genomgången utbildning blir det att åka "blått" ute i myndigheterna. Den föreslagna nya utbildningen är mycket bättre än den nuvarande, men bilkörningen borde ske centralt.

#1
Göran
2010-01-02 19:30

Hela den polisiera utbildningen har blivit en katastrof. Detta sedan man lade ut all nutdildning på lokal nivå. Som gammal trafikpolis och instruktör på utryckningsförarutbildningen då den låg på central nivå så blir man mycket konfunderad. När man ser dagens ugdommar framföra en polisbil men en stark motor och de bara har sl-kort på fickan, det bara är så. Nu blir ingen eller få kuggade på den lokala utbildningen då man har sin kompis som instruktör detta gäller även MC utbildningen utav 25 elever så blev det ca 10 kvar som blev godkända då vi hade utbildningen i Strängnäs// Den elake MC & Bilinstruktören

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.