Nästa artikel
"Spyker närmast Saabköp"
Nyheter

"Spyker närmast Saabköp"

Publicerad 11 december 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Nu kommer uppgifter om att det blir den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars som får slutförhandla om Saab med ägaren General Motors.
Året var 1975 när Escort Mk II kom i RS1800-utförande. Cylindervolymen i den 4-cylindriga motorn var nu 1,8 liter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-12-11 13:28
Per (ej verifierad)

Det känns tyvärr ganska instabilt. Precis som det gjorde ända från början med Koenigsegg. Det slutar säkert med avhopp. Hur kan ett företag med 135 anställda köpa ett med 3000-4000?

#2 • Uppdaterat: 2009-12-11 14:21
Lägerleffe (ej verifierad)

Ett blindskott. Spyker är bara pr-kåta alt gamiga på det ev. konkursboet.
De har varken hjärta för Saab eller förståelse för själen i varumärket, och båda är helt nödvändiga i sammanhanget. Tror inte ens de hittar till Trollhättan.
F.n. behöver Spyker en bilfabrik som kan bygga bilarna billigare än den de har i Holland.
Men då Christian o Bård återkommit på banan kan de säkert ha behov av ett B-märke till Koenigsegg. Och lite extra fyllning i Trollhättan.

#3 • Uppdaterat: 2009-12-11 16:32
Göran (ej verifierad)

Spykers huvudägare är tydligen en rysk miljardär som äger en egen bank. Det verkar finnas kapital, och det kan ju behövas...

#4 • Uppdaterat: 2009-12-11 16:56
Cirkus (ej verifierad)

Får jag be om stöööööörsta mööööööjliga tyyyyyyyystnad.
Här kommer cirkus SAABs egen clown, Spyker!

#5 • Uppdaterat: 2009-12-11 18:54
pg (ej verifierad)

Rykten gör gällande att både banken och företaget är infiltrerade av ryska maffian. Ska de va något att ha att göra med i Sverige?

#6 • Uppdaterat: 2009-12-11 21:04
Robert (ej verifierad)

PG!! Folk som styrs utav rykten har man inte mycket till övers för, ej heller för personer som är så trångsinta att man tror att Ryssland är lika med Maffia i alla lägen, vårat kära lilla Svedala torde väl nästan vara i världstoppen när det gäller rofferi på hög nivå..

#7 • Uppdaterat: 2009-12-11 23:11
Saabnisse (ej verifierad)

Ja vad ska man tro?
Det enda Saab och Spyker har gemensamt är ju den ursprungliga kopplingen till flygindustrin.
Det kan ju vara så att de liksom Ägget & Fleksnes först och främst är ute efter EIB-lånet, men det kan kanske vara något mer seriöst.
Om nu gamla 9-5 sålts till BAIC blir väl prisläget på resten lägre och det är ju intressant om BAIC vill gå in även i den delen.
Om nu Saab får chansen att gå vidare, med nya ägare, får man ju en enorm utvecklingsmöjlighet när man slipper det tunga oket från Opel under GMs styre.
Jag menar absolut inte att det är något fel på kopplingen till Opels modeller, men styrningen från GM har absolut inte varit nyttig.
Saab har sedan länge haft mycket nytt och utan amerikanska trumbromsar skulle det kunnat tagits fram långt tidigare.

#8 • Uppdaterat: 2009-12-12 01:00
pg (ej verifierad)

Opel har INTE varit ett tungt ok för Saab, det är en villfarelse som vissa sprider, tyvärr. Visst kan jag hålla med om att GM inte lyft fram Saab i alla lägen, men även Opel har drabbats av GM s minst sagt konstiga politik.
Det är beklämmande att dagens Opelmodeller har tagits fram med hjälp av Saabtekniker, som i en andel av ca 8% varit med och påverkat dessa nya modeller, eftersom de alla jobbat för GM Powertrain. Saabs utvecklingsarbete flyttades ju till Russelsheim och GM powertrain som ett led i rationaliseringen.
Det hade kanske sett annorlunda ut om Saablednngen släppt på stoltheten och anammat det koncept som Vauxhall gjorde. Kanske hade detta räddat arbeten till sverige. Och vad hade sverige och Saab för nytta av att Saabingenjörer utvecklade nya bilmodeller i Tyskland? (Även i sverige inledningsvis för 10 år sedan).

#9 • Uppdaterat: 2009-12-12 12:08
Saabnisse (ej verifierad)

Jo PG, Opel har varit ett tungt ok för Saab.
Inte för att Opels delar varit sämre utan för att kopplingen hindrat Saab att komma med egna lösningar.
Naturligtvis var avsikten att man skulle kunna hålla ner kostnaderna genom detta, men faktum är att Saab många gånger fick betala dyrt för Opeldelar.
Utan GMs styre skulle Saab kunnat köpa delar från flera andra tillverkare till förmodligen betydligt lägre priser.

#a • Uppdaterat: 2009-12-12 19:22
pg (ej verifierad)

Även Opel har drabbats av GM USA s konstiga inställning till de Europeiska innovationerna. Men man bör ha i åtanke, att utvecklingsarbetet gick till Tyskland och att när det gäller utvecklingen av nya bilar, blev det naturligt att utvecklingsarbetet riktade sig till det märke som genererade bäst rent mängdmässigt. Saab var för litet helt enkelt, och bedömdes inte sälja det antal bilar av varje nyutvecklad bil, som GM krävde. I det avseendet kan Saabnisse ha rätt. Opel var för stor helt enkelt för att Saab skulle kunna konkurrera på den Europeiska marknaden.
Men det stora oket för Saab har varit dess ledning.
Hade man anammat Vauxhalls koncept kanske man idag haft en större arbetsplats hos Saab än man har idag eller framgent. Facket är även det medskyldig till att Königseggsaffären gick i stöpet. man vägrade gå med på att halvera arbetsstyrkan som K krävt är ett ex. jag hört från arbetare på linan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.