Bild
Nästa artikel

"Det kan vara en ägare som delar Saabs värderingar"

Nyheter

Ännu en sportbilstillverkare kliver in i kampen om Saab. Vi Bilägares testchef Marianne Sterner tror att det kan vara rätt ägare - men att kinesiska BAIC ligger bäst till.

På onsdagsmorgonen intervjuades Vi Bilägares testchef Marianne Sterner av Sveriges Radio, med anledning av beskedet om Saabs tidsfrist på 30 dagar.

"Positivt"
- Jag tycker att man ska vara så positiv som man bara kan. Det är ju ändå 30 dagar, säger Marianne Sterner

- Det verkar ju finnas intressenter som är villiga att titta lite närmare på Saab.

Tror på kinesiska BAIC
När de nya spekulanterna kommer på tal säger Marianne Sterner att hon tror på en nygammal aktör, som också var inblandad i Koenigsegg Group.

- Jag tror personligen att BAIC. De har varit med i processen tidigare och jag tror att det kan finnas kvar intresse om att ensam ta över Saab, säger hon.

Marianne Sterner tror att BAIC har de finansiella krafter som behövs för att klara av ett övertagande av förlusttyngda Saab.

Produktionen kan försvinna från Sverige
Men det finns också risker med kinesiskt ägande.

- Jag ser en liten risk att de inte har så stort intresse att ha kvar tillverkningen i Trollhättan. Det verkar inte affärsmässigt riktigt sunt att göra bilar på andra sidan jordklotet för den kinesiska hemmamarknaden, säger hon.

När två av de övriga spekulanterna, Renco och Merbanco, kommer på tal är Marianne Sterner mer osäker.

- Det är ju nya aktörer i det här dramat och det verkar ju finnas finansiella resurser. Men jag är osäker om vilket intresse som finns i verkligheten.

"Kan vara rätt ägare"
På onsdagsförmiddagen meddelade GM att Merbanco är ute ur leken. Istället utkristalliserar sig en ny spekulant - den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars.


- Det skulle kunna vara en ägare som delar Saabs värderingar, säger Marianne Sterner.

- Saab har rent historiskt varit ganska sportigt inriktat, lite klurigt och lite udda. Sen att man till stor del förlorat de egenskaperna under GM:s ledning är bara att beklaga.

- Jag tror att grundvärderingarna finns för Saab och en sportbilstillverkare vore faktiskt en rätt ägare för Saab, säger Marianne Sterner.

GM-chefens avhopp påverkar inte
Nu krävs det att alla parter agerar snabbt menar Marianne Sterner.

- Man får inte glömma att mycket av förarbetet för en affär redan är gjort av Koenigsegg, därför bör det finnas möjligheter att agera snabbare.

Beskedet om att GM-chefen Fritz Henderson lämnar sin post tror Marianne Sterner inte kommer att påverka ärendet med Saab.

- Det kan jag inte tänka mig att det här, det har mer med GM:s stora problem.

- Jag tror att det finns tillräckligt mycket andra människor som varit inblandade i det här, så jag tror inte på några konsekvenser alls.

Diskutera: Håller du med Marianne Sterner?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Krille
2009-12-02 19:38

Spyker cars! har de verkligen de ekonomiska resurserna att själva lyfta SAAB? Tveksamt.
BAIC har sagt att de är intresserade av varumärket men inte arbetskraften i sverige.
Möjligtvis att de under en övergångstid jobbar i sverige för att sedan lyfta över pressverktyg o liknande till Kina.

#1
Johan
2009-12-03 12:14

Ännu ett PR jippo som Koenigsegg.. Låt någon seriös köpare få en chans..

#1
Pelle
2009-12-03 13:01

Inget känns klockrent. Vad har en fjutt till sportvagnsfirma att erbjuda en i jämförelse stor industriell aktör som kan det mesta om branschen? Samma sak gällde Koenigsegg. Och självklart flyttar kineserna tillverkning till egna landet eller annan del av Asien. GM vill ha in pengar, och bli av med Saab. Trots att nya möjliga köpare dyker upp, känns märkets framtid svarigare för varje dag. I alla fall för oss på hemmaplan.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.