Nästa artikel
Saab tvingas hitta köpare på 30 dagar
Nyheter

Saab tvingas hitta köpare på 30 dagar

Publicerad 1 december 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Det finns nya intressenter för Saab, det bekräftade GM på tisdagskvällen. Nu ska intresset utvärderas i en månad. Om en affär inte är genomförd efter det läggs Saab ner.
Opel låg inte på latsidan under början av 1900-talet. RAK2 var den andra bilen att förses med raketer från Opel där den första inte helt otippat var RAK1. Förare vid rekordkörningen 1928 var ingen mindre än Fritz von Opel – även kallad för Rocket Fritz – som var barnbarn åt Opels grundare Adam Opel. RAK2 var utrustad med 24 raketer som monterats längst bak på ett chassi som var löst baserat på en Opel Model 80. Toppfarten som genererade rekordet låg på 230 km/h. Opel laborerade även med flygfarkoster och tåg vid denna tidpunkt, även de med raketer som drivkälla.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-12-01 23:04
NEJ! (ej verifierad)

Rackarns också. Då tvingas vi stå ut med Saab en stund till.

#2 • 2009-12-01 23:20
signs (ej verifierad)

Saabs framtid kan bli bra, om försäljningen ros iland. Tiden för stora och stela byråkratiska produktionsorganisationer är antagligen över snart - se på det statsägda GM. Det verkar för mig vara en mycket bra tidpunkt för en liten tillverkare att fokusera på att göra nya attraktiva och gröna saker med bilar.
Om Saab i framtiden kan göra några av de "kunde, skulle, borde":n som inte tilläts under GM:s ägande kanske vi kan få se bilindustri med ideer igen i Sverige. Det är stora förändringar på gång - innovation är nödvändigt men av naturen riskfyllt.
Steve Jobs återkomst till datorföretaget Apple 1996 utgör kanske ett instruktivt exempel på vad som behövs för Saab: Jobs förstod Apples nisch och satte som första sak igång med att bygga på, och omskapa den. I dagens förhållanden finns det på liknande sätt kanske snart inget intressant kvar att hämta i att vara den som säljer mest bilar. Det är betydligt viktigare att kunna göra vinst, på något som människor verkligen verkligen vill betala för.

#3 • 2009-12-01 23:28
Hercule Poirot (ej verifierad)

Faites vos jeux avant Nöel. Après rien ne va plus!

#4 • 2009-12-02 01:23
Roger (ej verifierad)

Hmm GM har plockat bort saab från deras "Automotive brands" hemsida....redan sålt eller??!! www.saabusa.com finns ju kvar men på själva huvudsidan så är SAAB borta på "our brands" listan....

#5 • 2009-12-02 08:35
R Ekman (ej verifierad)

"Nej:s" Världen kanske kan vara utan SAAB, men
Trollhättan och Sverige behöver en bilfabrik.

#6 • 2009-12-02 10:02
Saabnisse (ej verifierad)

Jag tror att GM i det längsta undviker en nedläggning.
En nedläggning skulle kosta GM mellan 15 och 20 miljarder och det är pengar som de säkert behöver till annat.
Idag har GM ju meddelat att de inte vill ha Merbanco som kund och de är inte villiga att släppa teknik till BAIC, samtidigt som holländska Spyker dyker upp som intresserade.
Visserligen ett företag som liksom Saab har flygindustrin i grunden, men är det rätt företag?

#7 • 2009-12-02 10:18
Qvist (ej verifierad)

Det kommer att vara svårare att få Saab att överleva, än att få en köpare nu!

#8 • 2009-12-02 10:32
Nils (ej verifierad)

Jag tror att SAAB läggs ned i Sverige. Och återuppstår i Kina under annat namn.
Kineserna köper "godbitarna" av SAAB´s produktion, billigt. Restrerande av SAAB´s fabriker, maskiner etc, säljs ut. SAAB som varumärke försvinner, och kommer heta något annat i framtiden. Och Kineserna kommer sälja massor med "SAAB" i Kina, men under nytt namn.

#9 • 2009-12-02 10:40
Saabnisse (ej verifierad)

Nej Nils, köper kineserna, vilket jag inte tror att de får, kommer de säkert att behålla namnet även om tillverkningen flyttas till Kina.
De vill nog sälja bilar även utanför Kina och då är Saab ett starkare namn än BAIC oavsett vad alla Saabhatare anser.
Nu kan det ju bli så att BAIC kan bli ägare tillsammans med något eller några andra intressenter, men då har de inte total bestämmanderätt.

#a • 2009-12-02 12:01
Jan L (ej verifierad)

Till Nils.
Hur har du tänkt dig med produktutvecklingen i Trollhättan? Det är ju den verkliga godbiten. Ska den flytta till Kina?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.