Nästa artikel
Saabs sista hopp
Nyheter

Saabs sista hopp

Publicerad 15 december 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Nu bekräftar General Motors ordförande att det bara finns en enda spekulant på Saab - holländska sportbilstillverkaren Spyker. Om det inte blir någon affär läggs Saab ner.
I ett samtal med journalister berättade General Motors ordförande Ed Whitacre att Spyker Cars är den enda kvarvarande spekulanten på Saab.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Affär eller nedläggning
Om en affär inte blir av med Spyker så kommer Saab att läggas ner, enligt Ed Whitacre. Men han tror samtidigt att det är möjligt att genomföra försäljningen till Spyker.

Tiden börjar dock bli knapp. General Motors har tidigare meddelat att Saab ska vara sålt innan årsskiftet.

16 dagar
På tisdagskvällen återstår det endast 16 dagar innan den tidsfristen löper ut.

Spyker väljer i detta läge att inte kommentera uppgifterna.

Diskutera: Tror du att det blir någon affär med Spyker?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-12-15 20:49
pg (ej verifierad)

Detta kan bli dödsstöten för Saab. Visserligen finns det hopp, men det kunde ha varit bättre med någon annan intressent, i vart fall säkrare.
Spyker är ju ett företag med underlikvidation av större art än Königsegg. Kan det möjligen vara så, att GM inte vill sälja, eftersom man valt Spyker som enda tänkbara kandidat? Föredrar man konkurs?

#2 • Uppdaterat: 2009-12-15 21:00
Jan L (ej verifierad)

Vill båda parter att det ska bli en uppgörelse så blir det det. GM kan inte sätta Saab Automobile i konkurs av den enkla anledningen att man inte kan bete sig hur som helst i affärsvärlden. Först rekonstruktion med ackordsuppgörelse för att sedan ännu en gång försätta fordringsägarna i ett läge där de förlorar pengar. GM måst ha någon trovärdighet kvar för att fortsätta sin verksamhet i framtiden.

#3 • Uppdaterat: 2009-12-15 21:01
Nils (ej verifierad)

Jag tror att Spiker gärna vill köpa om de får.
SAAB kommer att ha 1,4 miljarder i kassan + 4 miljarder i lån med sig i affären. Det räcker ett tag.
Jag tror att Spiker kan få köpa för GM, men kommer Svenska regeringen att garantera lånet?
Om Spiker blir ny ägare av SAAB, så tror jag att SAAB framöver, kommer genomgå stora förändringar. Färre personal som tillverkar lyx SAABAR, i små "serier".

#4 • Uppdaterat: 2009-12-15 21:03
Jan L (ej verifierad)

Det är fel som det står i artikeln att Saab ska vara sålt innan årsskiftet. Det gäller att ha valt ut en kandidat att slutförhandla med som det handlar om. Slutförhandlingarna kan ske i januari.
Tycks gå fort på redaktionerna nu förtiden.

#5 • Uppdaterat: 2009-12-15 21:05
Jan L (ej verifierad)

Till Nils
Jag skulle vilja se den regering som ens vill tänka tanken att gå till historien som den som sänkte en av landets två biltillverkare. Det kommer att bli en mardröm för alliansen under hela valrörelsen.

#6 • Uppdaterat: 2009-12-15 23:51
Rolf E (ej verifierad)

Till Jan L.
Och hur många miljarder tror du miljöpartiet och vänsterpartiet är beredda att satsa på svensk bilindustri? Inte en spänn!
Sossarna använder bilkrisen som politiskt slagträ i valrörelsen men sanningen är att de inta hade agerat annorlunda än regeringen om de rödgröna haft makten. Sluta ljug!

#7 • Uppdaterat: 2009-12-16 08:48
Raphael (ej verifierad)

Det är inte regeringen som lägger ner SAAB, det är GM. SAAB går i konkurs därför att SAAB tillverkar bilar som marknaden inte vill ha. Svenska regeringen kan inte tvinga folk att köpa en bil som människor inte gillar. SAAB har sedan det startades gått med förlust förutom några år på 80 talet. SAAB har överlevt tack vare biltokiga Wallenberg som i herrans massa år pumpade in miljoner i ett förlusttyngt företag tills Investor gav upp och sålde till GM. SAAb har sedan 50-talet varit ett dyrt arbetsmarknadsprojekt där svenskar får jobb genom att göra produkter som inte går att sälja.
Världen vill inte ha SAAB och den svenska hemmamarknaden är för liten.

#8 • Uppdaterat: 2009-12-16 09:16
Jan L (ej verifierad)

Till Rolf E.
Är det mig du avser med "Sluta ljug". Om så är fallet så tycker jag att du ska ta och strama upp ditt netikett.

#9 • Uppdaterat: 2009-12-16 12:44
hercul poirot (ej verifierad)

Raphael 16 dec 2009
SAAb har sedan 50-talet varit ett dyrt arbetsmarknadsprojekt där svenskar får jobb genom att göra produkter som inte går att sälja
hee.he.hee
http://www.youtube.com/watch?v=Z031l0E_5n4

#a • Uppdaterat: 2009-12-16 12:53
Peter i Sydney (ej verifierad)

I stort sett alla biltillverkare säljer flest bilar på sin hemmamarknad. Den mikroskopiska svenska marknaden är helt enkelt för liten för två biltillverkare. Saab är en mycket bra bil för nordiska förhållanden. Problemet är att nordiska förhållanden råder bara i norden, Kanada och möjligen Sibirien. I resten av världen är Saabs vinteregenskaper totalt ointresanta. Både BMW och Mercedes gör lysande affärer i hela världen med bakhjhulsdrivna bilar som är i stort värdelösa i nordiska förhållanden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.