Nästa artikel
Affären är helt klar: Geely äger Volvo
Nyheter

Affären är helt klar: Geely äger Volvo

Publicerad 2 augusti 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Nu är det helt klart. Volvo tillhör numera den kinesiska biltillverkaren Geely. Geelys ordförande Li Shufu bekräftar att förvärvet av Volvo är slutfört.
Den har ändrat namn och cylindervolym. Kan 718 i namnet och en downsizad motor på två liter med en turboladdad fyra under huven räcka för att bli Årets Bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-08-02 14:32
Per (ej verifierad)

Slutet

#2 • Uppdaterat: 2010-08-02 14:40
Saabnisse (ej verifierad)

Ja det är inte roligt, men det var det inte när Ford köpte Volvo heller.
I och för sig är det nog bra så länge amerikanerna håller sig ifrån den europeiska bilindustrin, men jag undrar om det är bättre med kineser.
Naturligtvis kan det verka bra att Volvo får tillgång till en enorm asiatisk marknad, men man måste komma ihåg att dessa bilar knappast kommer att tillverkas i Sverige.
Och mest synd blir det nog om underleverantörer, de får säkert en obehaglig konkurrens av de kinesiska.

#3 • Uppdaterat: 2010-08-02 15:24
Fordonsutvecklaren (ej verifierad)

Intressant att de valde London för dagens presskonferens och inte Göteborg, det säger en hel del om denna affär.

#4 • Uppdaterat: 2010-08-02 15:48
jörkky (ej verifierad)

Kinesisk rishög kaputt i månne säkerheten blir lidande

#5 • Uppdaterat: 2010-08-02 16:12
Peter i Sydney (ej verifierad)

Jag kan inte för mitt liv begripa varför svenskar är så jäkla negativa. Det enda man verkar se är problem. Jag tror att ett kinesiskt ägande kan vara bra (fast jag är svensk) för Volvo. Indiens övertagande av Jaguar och Land Rover har ju varit mycket lyckat och Volvo får tillgång till den Kinesiska marknaden. Audi säljer tysktillverkade bilar i Kina med stor framgång så det finns ingen anledning att anta att inte Volvo skulle sälja svensktillverkade bilar.

#6 • Uppdaterat: 2010-08-02 17:19
Fordonsutvecklaren (ej verifierad)

Peter i Sidney - Jag skulle inte kalla TATAs köp av Jaguar och LR särskillt lyckat, möjligtvis för Ford. TATA har fullt upp med att försöka få dessa på benen igen och har bland annat tvingats stänga fabriker osv...
När det gäller Audi och Kina kanskde du syftar på den förlängda A8an? Knappas jämförbara med Volvos bilar. Faktum är att de lönsamma bilar som VAG säljer i Kina just tillverkas i Kina, ett de importerar ett mindre antal Audisar är nog av marknadsstrategiska skäl, knappast nått de tjänar några pengar på. Utan de är "smör och bröd" VWs tillverkade i Kina som genererar vinster. Till saken hör också att de pengar som VAG tjänar i Kina också till stor del hamnar i Tyskland, till skillnad från fallet Geely-Volvo, där Volvos eventuella vinster genererade i Kina till sist åker tillbaka till Geely i Kina.
För övrigt har ju redan Geely sagt att de ska bygga en Volvofabrik i Kina, så de kommer knappast skeppas många bilar från Europa dit, snarare tvärt om.
Det många svenskar är så negativa för är att denna affär är ytterligare ett steg i nedmonteringen av svensk fordonsutveckling och tillverkning.
Vad som händer på lite längre sikt, säg 15-20 år, när kinseserna har lärt sig färdigt av vad Volvo har att erbjuda och vid det laget även byggt upp sina egna varumärken och konsoliderat sin fordonsindsutri, det är det läskiga.
Sen finns ytterligare en aspekt på det hela, vill folk verkligen köpa en bil från ett bolag som är ägt och kontrollerat av kinesika staten med dess bristande respekt för mänskliga rättigheter?

#7 • Uppdaterat: 2010-08-02 20:09
sa (ej verifierad)

Ännu en anledning att fortsätta våga vägra volvo.

#8 • Uppdaterat: 2010-08-02 20:27
Sigge (ej verifierad)

Fordonsutvecklaren...hm...Volvo har redan en fabrik i Kina. Naturligtvis köper inte kineserna en fabrik för att flytta den. Volvo säljs i Europa och USA på att det är en svensk bil. Naturligtvis är nya ägarna inte intresserade av att forlora denna marknad.
Peter i Sydney...gnällspikarna här är ingalunda några representanter för vad svensken tycker och tänkter.

#9 • Uppdaterat: 2010-08-02 20:35
Roland (ej verifierad)

Landet brunsås har sedan länge passerat sitt bäst före datum. Det sluttande planet utför halkar vi obönhörligen nerför. Sverige är numera fyllt av dotterbolag till de stora giganterna för i stort sett alla viktiga branscher. Moderbolagen har makten och styr kapitalet. Det var så vi dominerade under våra goda år fram till första energikrisen. Tillverkning i Asien ger billiga Volvo tillverkade av ett folk som vill arbeta och komma upp sig. Vi är mest intresserade av att konsumera. Det håller inte i evighet att låna och konsumera.

#a • Uppdaterat: 2010-08-02 21:37
Jes (ej verifierad)

Till pessimisterna kan man väl bara säja ... tja, skulle det vara så att vi i framtiden förlorar statusen som biltillverkande land ... så ... Vad ?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.