Bild
Nästa artikel

Volvo ger miljöpris till amerikansk forskare

Nyheter

Den amerikanska forskaren Harold Mooney får Volvos miljöpris 2010. Harold Mooney prisas för sina insatser inom forskningen om biologisk mångfald.

Harold Mooney, professor vid Stanford University i Kalifornien, har
utsetts till mottagare av Volvos Miljöpris år 2010.

Han är en av
världens ledande forskare kring biologisk mångfald och
ekosystemtjänster.

Med ekosystemtjänster menas tjänster och varor som naturen tillhandahåller och som människan är direkt beroende av, som t ex syre, ved, rent vatten och cirkulation av näringsämnen.

Det kan också vara pollinerande insekter och mikroorganismers reningsfunktion.

Ett exempel på detta är att en betydande del av den olja som släpptes ut i Mexikanska golfen efter haveriet vid BP:s oljeborrtorn, försvann från havet genom att den konsumerades av oljeätande mikroorganismer.

Det är ett exempel på de reglerande funktioner som finns i ekosystemen.

1,5 miljoner
Andra exempel är skydd mot skadlig kosmisk strålning eller reglering av atmosfärens kemiska sammansättning genom organismerna i biosfären.
 
"Vi tar dessa funktioner för givna men de är utsatta för ett ökat hot idag", säger Harold Mooney i en kommentar.

"Vatten förorenas, jordar försämras liksom biologiskt rika hav och skogsområden som utarmas. Därmed riskerar vi att ekosystemtjänsterna fungerar allt sämre."
 
Volvos Miljöpris är ett vetenskapligt pris som i år delas ut för 21:a gången.

Priset består av ett diplom, en glasskulptur och en prissumma om 1,5 miljoner svenska kronor.

Diskutera: Vad tycker du om Volvos miljöpris?
Taggar: Nyheter
Volvo ger miljöpris till amerikansk forskare

Kommentarer

#1
Lasse
2010-09-03 12:01

Hade det inte räckt med ett diplom och en glasskulptur?

#1
Lasse L
2010-09-03 12:12

Vad hjälper det, det är ytterst få människor som förstår och kan dra slutsatser. Tvinga våra styrande till att ta del forskningen annars är detta bara ett slag i luften.

#1
Erik F
2010-09-03 12:38

Mikroorganismerna har inte redan ätit upp oljan från oljeutsläppet i Mexikanske golfen. Man (USA:s experter bl.a.) har konstaterat att oljebältet till största del ännu ligger kvar, men inte på ytan, utan ca. 150 meter under ytan. Det tar lång tid för mikroorganismerna att äta upp så mycket olja. Det är som en forskare där sa; att mikroorganismerna inte får "användas som ett magiskt trollspö" i debatten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.