Bild
Nästa artikel

Biltest: Volvo V60 mot fem kombikonkurrenter (2010)

Nybilstest

Volvo V60 är mellanklasskombin som med säkerhet och sportighet ska lyfta Volvo på biltillverkarnas exklusivitetstrappa. Men har V60 vad som krävs för att hävda sig i biltillverkarnas finrum? Vi har ställt Hisingens hopp mot fem tuffa konkurrenter.

Klicka här för att ladda ned hela testet som PDF (16 sidor, 21 mb).

Storleksmässigt hör de sex testbilarna hemma i mellanklassen men prismässigt ligger de nära större bilar som Volvo V70 och Audi A6. Tillverkarna motiverar det högre priset med att bilarna inte bara är vanliga kombibilar, de tillför också en extra dimension – sportkombins.

För Volvo är det viktigt att lyckas sälja in V60 på marknaden för tjänstebilar. Upp mot 70 procent av alla nya bilar i den här klassen säljs i Sverige till företag, då få privatpersoner är beredda att lägga 300 000 kronor på en bil. Frågan för dagen är alltså: har V60 vad som krävs för att locka de kräsna tjänstebilskunderna?

Uppskruvat formspråk
Volvo V60 är inte byggd som en traditionell Volvokombi. Praktisk funktionalitet har tonats ned och formspråket skruvats upp. Volvos kärnvärde säkerheten har man emellertid inte kompromissat med.

V60 har bland annat ”City Safety” som standard, ett säkerhetssystem som varnar och i sista hand automatiskt bromsar, om man är på väg att köra in i framförvarande.

Som tillval finns också ny teknik som automatiskt bromsar om en fotgängare är på väg att kliva ut framför bilen.


Liksom majoriteten av världens biltillverkare kämpar Volvo för att få lägga ”premium” till sitt visitkort. Anledningen till detta stavas ekonomi. Dyrare bilar = större marginaler = högre vinster. Men framgång är inget självklart i den här klassen då motståndet är synnerligen hårt.

Bland konkurrenterna hittar vi bland andra Audi A4 Avant, elegant och hyllad tysk som kombinerar status med körglädje. Testbilen är i fyrhjulsdrivet Quattro-utförande. Lite orättvist måhända men tyvärr den enda variant som fanns tillgänglig för utlåning hos generalagenten vid vårt test.

Främsta vapnet
Vi hade tänkt att Bayerische Motoren Werke skulle representeras av den 184 hästkrafter starka 320d Touring. När ingen sådan gick att uppbringa, fick istället BMW:s färger försvaras av den 41 hk svagare 318d.

Vi trodde att BMW skulle konkurrera med körglädje och prestanda men den kom istället att utmana med ekonomi och miljöhänsyn som främsta vapen.     

Från Mazda hämtar vi modellen 6 Sport Kombi, en udda fågel bland dessa statustyngda märken men som fullutrustad inte kostar mer än en naken Volvo V60. Och en titt ned i prestandabladet avslöjar att Mazda inte har några planer att bli på efterkälken under denna resa.

Vad ”Premium” är kan diskuteras i evinnerlighet. Titta gärna in på Vi Bilägares hemsida. Där pågår debatten så gott som konstant.

Mercedes C-klass är dyrast i sällskapet och blandar högt och lågt. I inredningen finns några ganska plastiga detaljer som inte känns som de hör hemma i en bil för närmare 400 000 kronor. Å andra sidan bågnade dörrspegeln rejält på de flesta bilarna när vi tryckte fast våra testdekaler.

På Mercedes rörde sig inte plåten en endaste millimeter och det kändes som om vi klistrade Vi Bilägare på själva urberget. Så känns premium!

Motorn från Fiat
Saab är fortfarande en stor spelare i tjänstebilsklassen och från Trollhättan kommer denna gång 9-3X 1,9 TTiD. X-et innebär höjd kaross och lätt skogsmulledesign i form av skärmbreddare i svart plast.

Trots utseendet är inte Saaben någon terrängbil. Med dieselmotor går den överhuvudtaget inte att få med fyrhjulsdrift.

Saabs diesel kommer från Fiat, ett faktum som ibland får folk att le i mjugg. Detta är helt opåkallat då Fiat tillhör de ledande tillverkarna i världen när det gäller dieselmotorer.

Det var Fiat och Magneti Marelli som stod för det mesta av utvecklingsarbetet när Common Rail- insprutningen skulle anpassas till personbilar. Men Fiats finanser var i bedrövligt skick i mitten av 1990-talet och tekniken såldes till Bosch.

Italienarna lyckades dock bli först på marknaden med common rail när Alfa Romeo 156 1,9 JTD presenterades 1997, ett halvår före närmaste konkurrent.

Faktum är att det är denna urmotor som sitter i Saab, även om den modifierats kraftigt genom åren av såväl Fiats som Saabs motortekniker. Motorns ålder avslöjas dock av den hårda tonen på tomgång. ”Det är nästan så jag skäms vid rödljusen för att bilen väsnas så”, noterar en förare i testprotokollet.

Det värsta oväsendet tystnar när man kommer upp i fart men motorbrummet är alltid närvarande i Saab.

För stark motor
Motorn är stark, till och med för stark. Den lämnar 400 Nm redan vid 1 800 v/min och framvagnen har uppenbara problem att få ned all denna kraft i marken. Vid kraftigt gaspådrag i samband med styrutslag blir bilen instabil.

Vi trodde först att det berodde på för lite luft i däcken men såväl däcktryck som hjulvinklar visade sig vara korrekt.

I vårt undanmanöverprov, där vi kör fyra snabba svängar runt ett fingerat hinder, bjöd Saab på rena skräckresan. Framhjulen styrde in, bakvagnen släppte, bilen studsade i sidled och ett tag kändes det som om den var på väg att välta.

Beteendet närmast chockade oss då vi tidigare vant oss vid att Saab alltid rullat exemplariskt genom vår konbana.

Betydligt stadigare
Vi bytte däck och ersatte Continental Viking Contact 5 med ett av de bästa däcken i Vi Bilägares senaste test av dubbfria vinterdäck, Nokian Hakkapelitta R. Efter bytet blev Saaben betydligt stadigare men bilen hade fortfarande en tendens att slingra sig vid gaspådrag och bakvagnen var väldigt snabb med att kasta ut.

X-modellen är höjd 20 mm jämfört med vanliga 9-3 och fjädringen mjukare. Det verkar som om den chassitrimningen inte varit gynnsam för köregenskaperna.

Audi och Mazda gick tryggt och stabilt genom provet. Med stigande hastighet blev de mer och mer understyrda innan de vid ca 70 km/tim gled ur banan. Även bakhjulsdrivna BMW betedde sig ytterst godmodigt, trots att vi kör på regnvåt asfalt med mjuka friktionsdäck.

ESP-systemet höll hela tiden bakvagnen under kontroll och vid 70 km/tim, blev även BMW alltför understyrd för att klara de skarpa svängarna.

Förväntningarna på den nya Volvon var höga och glädjande nog höll den hela vägen. Redan vid ca 65 km/tim kändes det tydligt hur antisladdsystemet gick in och börjar bromsa men utan dramatik och utan att störa styrningen.

Bilen följde lätt och ledigt rattens utslag. Volvo V60 klarade hela 75 km/tim i vårt undanmanöverprov, vilket är ett mycket gott resultat!

Perfekt inställt
Så var då Mercedes C klass kvar. Testlaget tog plats och testchef Sterner styrde den fullastade bilen mot de två röda plastkoner som markerade ingången i vår bana. Helt odramatiskt rann vi genom svängarna. I bilen tittade alla förvånat på varandra.

– Va, har du sänkt farten?

– Nej, svarade Marianne, jag började på 65 som med de andra! Men nu höjer vi!

Antisladdsystemet är perfekt inställt i bakhjulsdrivna C-klass. Det griper in och bromsar resolut men utan att störa Mercedes snabba styrning. I 70 km/tim beter sig bilen precis lika bra som tidigare. Vi höjer till 75 och Mercedeskombin går fortfarande helt odramatiskt mellan konerna.

Först vid 79 km/tim får tysken se sig besegrad och understyr ut ur banan. Ett exemplariskt och väldigt trafiksäkert beteende och med tanke på att vi körde provet på fuktig asfalt med dubbfria vinterdäck, blir det denna gång en stor guldstjärna till Mercedes.

Hänger med de flesta
Men körsäker är inte detsamma som underhållande och det sistnämnda kravet ställs också på en sportkombi. Mercedes fokuserar på komfort. Testbilen är utrustad med en silkesmjukt växlande femstegad automatlåda som jobbar i lycklig harmoni med den tysta, snåla och vridstarka dieselmotorn.

”Gubbil”, väste några av testlagets medlemmar mellan tänderna men det är lite orättvist. Ställ om automatlådan till sportläget och den här bilen hänger av de flesta konkurrenterna. Men det känns aldrig ansträngt eller som om det går särskilt fort.

Mercedes höjer avmätt ett ögonbryn, tolererar förarens tilltag och levererar det som önskas.  

Mazda6 representerar en annan skola. Sportstolarna ingår i utrustningen och tar ett stadigt tag runt midjan så snart man sätter sig i förarstolen. Den lilla köttiga växelspaken känns som om den vore kopplad dikt till växellådan och den starka dieselmotorn drar hejdlöst från tomgång till varvtalsstoppet med en glädje man sällan upplever i en diesel.

Styrningen är snabb, fjädringen hård, vägljudet öronbedövande och körglädjen på topp. Det är först när man tittar i den inre backspegeln och ser hur baksäte och bagageutrymmet breder ut sig bakom sig som man förstår att man rattar en 4,8 meters familjekombi.

Drar minst bränsle
143 starka dieselhästar gör naturligtvis inte BMW:n undermotoriserad. I detta gäng är emellertid konkurrenterna ovanligt pigga. Vid omkörningar behöver BMW:n en nedväxling och lite extra fritt utrymme för att komma förbi.

Å andra sidan drar den minst bränsle, både enligt deklarationen och vid verklig körning. När vägen blir krokigare får BMW kontakt med klungan igen. BMW är smidig att köra och med en styrning som hela tiden kommunicerar med föraren och berättar om väglaget, däcken och kontakten däremellan, blir det aldrig tråkigt bakom ratten.

Den Saab vi lånade är utrustad med en 6-stegs automatlåda som inte växlar lika mjukt som Mercedeslådan men är snabb att växla ned och utrustad med paddlar på ratten med vilka det går att växla manuellt.

Även på slingriga småvägar plågas man av Saabs känslighet för gaspådrag. Det gäller att styra först och ladda på med gasen sedan. Dessutom känns det lite som om man sitter ovanpå bilen och kör. Vi tog det lite lugnare bakom ratten i Saab.  

Går som tåget
Den Audi vi fick till vårt test är utrustad med sänkt sportchassi. Det må inverka negativt på komforten men är ingen nackdel när det kommer till köregenskaperna. På slingrande smala asfaltsvägar går Audin som tåget med en lätthet och följsamhet som gör det svårt att förstå att bilen väger nästan 1,8 ton!

Även Audi har en väldigt fin motor som drar kraftfullt från låga varv och dessutom går tyst. Den 6-växlade lådan har tydliga, rejäla lägen och är extremt lätthanterlig.

Det kan vi tyvärr inte säga om lådan i Volvo. Otydlig, oprecis, ”som ett slappt handslag”- citerar vi ur testlagets protokoll. Inte nog med att känslan fattas, det blir faktiskt också en och annan felväxling med Volvon. Motorn morrar sportigt men karaktären är i grunden mer snäll än sportig.

Vridmomentkurvan är platt och över 3 000 varv lönar det sig knappast att gå.  Vägegenskaperna är utmärkta. Volvon följer vigt vägen och känns stadig i alla väder.

Köregenskaper och prestanda i all ära men de flesta vardagar består ändå av annat än acceleration och snabba undanmanövrar.

Minst bagageutrymme
Trots att Volvon är högre än de andra bilarna, är bagageutrymmet minst. Dessutom är lucköppningen liten och i lastutrymmet saknas krokar, fack, finesser och vettig belysning.

Baksätets ryggstöd går däremot att fälla i tre sektioner och även passagerarstolens ryggstöd går att fälla fram, vilket gör det möjligt att lasta riktigt långa föremål.

BMW har näst minst bagagevolym men mer praktiskt inrett lastutrymme och öppningsbar bakruta som extra finess. Audi, Mercedes och Saab har alla hyfsat rymliga, genomtänkta och flexibla bagageutrymmen.

För den som behöver ett rejält bagageutrymme är Mazda6 överlägsen i sällskapet. Inte nog med att utrymmet är störst, baksätet är dessutom enkelt att fälla via två små handtag bekvämt placerade i bagageutrymmet.

När ryggstödet fälls, glider sittdynan ned och lämnar en helt plan yta där hela 1,7 m3 bagage går in! Insynsskyddet är fastsatt i bakluckan så det följer med upp när luckan öppnas.

Baksätet är däremot sämre och fungerar egentligen bara för två. Benutrymmet är mycket generöst men baksätets ryggstöd är så kraftigt skålat att de på ytterplatserna tvingar sitta lätt vridna in mot mitten. Inte heller mittplatsen fungerar särskilt bra då korta passagerare får säkerhetsbältet över halsen på ett otäckt sätt.

Bästa baksätet
Istället kniper Saab titeln ”Bästa Baksätet” tack vare hyfsat benutrymme, rejält stoppad dyna och gott om plats för huvud och axlar. Även Mercedes fungerar för tre under kortare turer medan i Audi, BMW och Volvo bör inte baksätespassagerarna vara fler än två för att trivas.

I BMW är det den inre bredden som inte räcker till medan Volvo har snålt med benutrymme och de insvängda sidorutorna gör att det blir ont om plats för huvudet för passagerarna på ytterplatserna. Audi ger bättre plats för benen men känns trång i sidled och det är trångt för huvudet för passagerare av medellängd och däröver.   

Majoriteten av dessa bilar kommer under sina första år att rulla som tjänstebilar. För dess förare kommer det att bli en hel del långa tjänsteresor genom Sverige med många timmar bakom ratten. Då ställs det höga krav på förarmiljö och komfort.

Mercedes platta framstolar bevisar verkligen sitt värde på långresan. Kroppen känns fräsch även efter en heldag bakom ratten. Såväl korta som långa sitter bra i Mercedes, fjädringskomforten är hög och bullernivån låg. Instrumenten är tydliga men Mercedes envisas med sitt udda arrangemang för spakarna runt ratten.

Måhända är det smidigt när man väl lärt sig men innan dess kommer många att försöka blinka med farthållaren och förgäves treva efter reglaget för vindrutetorkarna på höger sida om ratten.

Nästan lika skön
Volvo är lika tyst och har nästan lika skön fjädring som Mercedes men kortare förare har svårare att hitta en bra körställning, trots allsköns inställningsmöjligheter. När föraren åkt fram tillräckligt långt med stolen för att nå ned med kopplingen, har hon ratten i magen och måste vinkla högerarmen obekvämt bakåt för att lägga i tvåan, fyran och sexans växel.

Instrumenten är tydliga och de flesta reglagen fungerar bra men vi gillar inte ansamlingen av små knappar på mittkonsolen.

Saab är känslig för grov asfalt men är i övrigt komfortabel på långfärd. I högre farter märks inte chassiets problem att hantera den starka motorn och de flesta sitter bra i Saab.

nredningens finish kan diskuteras men förarmiljöns funktion är det ingen som ifrågasätter. Dessutom är den gröna instrumentbelysningen väldigt vilsam.    

Audi har en utmärkt förarplats med bra instrument och reglare samt generösa justeringsmöjligheter för stol och ratt. Vi upplevde testbilens sportchassi (pris 3 200 kr) som mindre stötigt än vi befarat.

Möjligen förbättras komforten av de mjuka friktionsdäcken. Vi tror dock att Audi blir ännu bekvämare med fjädring och stötdämpare i originalutförande. Motorljud och vindbrus är väl dämpat.

Överraskande bråkig
BMW:s motor är överraskande bråkig. Vibrationer känns i ratt och växelspak och motorns dova morrande ligger ständigt i bakgrunden. Vissa bilar, som Volvo och Mercedes, filtrerar bort det mesta av världen utanför kupén för att göra tillvaron så tyst, lugn och komfortabel som möjligt.

BMW är förarens bil, byggd för att förmedla information om allt som händer. Vissa tilltalas av detta medan andra, företrädesvis passagerare, mest tycker BMW:n är obekväm.

Testbilen är extrautrustad med sköna sportstolar (pris 6 200 kr) med bland annat uppblåsbart sidostöd och justerbart lårstöd men ryggstödslutningen regleras med en opraktisk och inexakt spak. Instrumenteringen är bra men reglagen har vissa brister.

Många goda sidor
Slutligen har vi Mazdan. En bil med många goda sidor men långfärdskomforten hör inte dit. Bilen är både stötig och bullrig. Framstolarnas komfort får godkänt men vi har svårt att hitta rätt bland alla knappar på mittkonsolen.

Färddatorn är ganska avigt placerad längst till höger på panelen och man får välja om den ska visa klockan eller någon annan info. Majoriteten av testlaget gillade inte heller instrumentbelysningen i regnbågens alla färger.

Ekonomigenomgången visar att detta är sex dyra bilar. Ingen av dem går enligt våra beräkningar att köra för mindre än 41,10 kr per mil. Billigast är BMW vars milkostnad ligger 2,60 kr lägre än tvåan Volvo V60. Men detta är räknat på bilar i grundutförande.

Standardutrustningen inkluderar egentligen allt nödvändigt men lägger man på allsköns godis, stiger priset snabbt med undantag för Mazda som redan från början har en nästan komplett utrustningslista.

Vi tycker:

Saab 9-3 har hållit ställningarna i åtta år och förtjänar nu att pensioneras. 2012 kommer nya 9-3, det är inte en dag för tidigt då dagens modell inte längre håller jämna steg med de bästa konkurrenterna. I och med X-modellen fick 9-3 en välbehövligt designlyft men vi sätter frågetecken för om inte detta skett på bekostnad av köregenskaperna. Vi tycker också att man borde kunna begära bättre rostskydd i en bil som konstruerats för svenska förhållande. Saab har bra förarmiljö, bra bagageutrymme och baksätet är bäst av dessa sex bilar.

Mazda6 excellerar när det gäller den udda kombinationen körglädje och utrymmen. Trots att Mazdan är en klass rymligare än de övriga, känns den som en liten GTI att hantera. Växellådan är ren njutning. När det kommer till komforten hamnar däremot japanen på efterkälken. Detta är inte valet för dig som planerar att tillbringa många mil i din bil. Men räkna inte ut Mazda för utrustningen är fullödig och bagageutrymmet överlägset. Till inköpspriset ska dock läggas kostnaden för en rostskyddsbehandling.

BMW 318d visar sig något överraskande bli det mest ekonomiska alternativet. Högre inköpspris än Volvo och Mazda tar den igen på lägre förbrukning, fri service och, tack vare miljöbilsklassningen, fem års skattebefrielse. Visst fattas det några hästkrafter jämfört med konkurrenterna och visst är utrymmena begränsade, men för den som gillar att aktivt köra bil, är det ändå lätt att trivas bakom ratten.

Mercedes C-klass kombi är en väldigt bra bil. Att den skulle vara komfortabel hade vi räknat med men vi överraskades av de trygga köregenskaperna, den smidiga drivlinan, den låga bränsleförbrukningen, det lättanvända bagageutrymmet och bland det bästa billjus Vi Bilägares mätutrustning någonsin registrerat. Otvetydigt får man här något för pengarna men redan i grundutförandet är Mercedes hela 74 000 kronor dyrare än Volvo.

Volvo V60, den nya livsstilskombin, är tyst och bekväm som få. De nya säkerhetssystemen ligger i bilvärldens absoluta framkant och designen är spektakulär. Ingen undgår nya Volvon. Ambitionen har säkert aldrig varit att bygga någon praktisk lastbil men tyvärr är det nog ändå en förhoppning vi kombitokiga svenskar närt – att vår nya tjänsteVolvo också ska fungera som familjefraktare på fritiden. V60 är alldeles för trång för det jobbet.

Audi A4 Avant är ändå klassens bästa kompromiss. Smidig drivlina, hyfsade utrymmen, hög säkerhet, låg förbrukning, bra rostskydd, säkra och underhållande köregenskaper kryddat med en näve lyxbilskänsla. Det är lätt att förstå varför A4 Avant redan idag är ett populärt val bland svenska tjänstebilsförare. Grundpriset är någorlunda rimligt även med fyrhjulsdrift men Audi tar hutlöst betalt för sina tillval. Var försiktig med var du sätter dina kryss i listan över extrautrustning! Bra rostskydd, tryggt andrahandsvärde och bland de lägsta ägandekostnaderna borgar för att Audi även i längden blir ett bra köp.

Klicka här för att ladda ned hela testet som PDF (16 sidor, 21 mb).

Testinformation

Modeller i det här testet:

Audi A4 Avant 2,0 TDI 170 Quattro
BMW 318d Touring
Mazda 6 2,2 DE Sport Kombi
Mercedes C220 CDI Kombi (automatväxlad)
Saab 9-3 X 1,9 TTiD
Volvo V60 D3

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Modellfakta:

Audi A4 Avant 2,0 TDI 170 Quattro

Tillverkningsland: Tyskland
Modell: Femdörrars, femsitsig kombi.
Motor: 4 cyl turbodiesel med common rail-insprutning. Cylindervolym 1 968 cm3. Borrning/slaglängd 81,0X 95,5 mm. Kompression 16,5:1
Effekt/vridmoment: 170 hk (125 kW) vid 4 200 v/min. Max vridmoment 350 Nm vid 1 750–2 500 v/min.
Kraftöverföring: 6-växlad manuell låda. Quattro konstant fyrhjulsdrift med självlåsande mellandifferential. Automat går inte att få för 2,0 liters dieseln i kombination med 4wd.
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben med fyra tvärlänkar. Bak multilänk. Krängningshämmare fram och bak.
Hjul: 205/60-16 på 7 tums fälgar.
Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel 11,5 m.
Bromsar: Skivbromsar runt om, de främre är ventilerade. Nödbromsassistent.  
Prestanda (fabriksuppgifter): Toppfart 220 km/tim. 0–100 km/tim på 8,6 s.
Övriga versioner: Modellen finns utan Quattro från 302 200 kr. Programmet spänner från bensindrivna 1,8 TFSI med 120 hk och framhjulsdrift för 265 700 kr till S4 Avant 3,0 TFSI Quattro med 333 hk, automatlåda och fyrhjulsdrift för 539 200 kr.  

BMW 318d Touring

Tillverkningsland: Tyskland.
Modell: Femdörrars, femsitsig kombi.
Motor: 4 cyl turbodiesel med common rail-insprutning.  Cylindervolym 1 995 cm3. Borrning/slaglängd 90,0 X 84,0 mm. Kompression 16,5:1.
Effekt/vridmoment: 143 hk (105 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 320 Nm vid 1 750–2 500 v/min.
Kraftöverföring: 6-växlad manuell låda. Bakhjulsdrift. Fyrhjulsdrift finns endast i kombination med större bensin och dieselmotorer för ca 20 000 extra. 6-stegs automat tillval för 21 700 kr.
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben med undre länkarmar. Bak multilänk.
Hjul: 205/55-16 på 7 tums fälgar.
Styrning: Kuggstång med hydrauliskt servo. Vändcirkel 11,0 m.
Bromsar: Skivor runt om. Nödbromsassistent.
Prestanda (fabriksuppgifter): Toppfart 210 km/tim (aut 210) 0–100 km/tim på 9,4 s (aut 9,6).
Övriga versioner: Från bensindrivna 316i Touring, 122 hk med grundpris från 258 000 kr till 335d Touring, 286 hk med diesel och automatlåda för 449 000 kr.

Mazda 6 2,2 DE Sport Kombi (Aut)

Tillverkningsland: Tyskland
Modell: Femdörrars, femsitsig kombi
Motor: 4 cyl turbodiesel med common rail-insprutning. Cylindervolym 2 143 cm3. Borrning/slaglängd 88,0 X 88,3mm. Kompression 16,2:1
Effekt/vridmoment: 170 hk (125 kW) vid 3 000–4 200 v/min. Max vridmoment 400 Nm vid 1 400 – 2 800 v/min.
Kraftöverföring: 6-växlad manuell låda. 5-stegs automat kostar 19 900 kr. Bakhjulsdrift. Fyrhjulsdrift i kombination med den större motorn 250 CDI samt automatlåda.
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben med undre triangellänkar. Bak multilänk.
Hjul: 205/55-16 på 7 tums fälgar.
Styrning: Kuggstång med hydrauliskt servo. Vändcirkel 10,8 m.
Bromsar: Skivor runt om, de främre ventilerade. Nödbromsassistent.
Prestanda (fabriksuppgifter): Toppfart 219 km/tim. 0–100 km/tim på 8,5 s (aut 7,8)
Övriga versioner: Många motoralternativ från bensindrivna C 180 CGI med 156 hk och grundpriset 316 900 kr till likaledes bensindrivna C 63 AMG Kombi med 457 hk och grundpris 708 900 kr.

Mercedes C220 CDI Kombi (Aut)

Tillverkningsland: Tyskland
Modell: Femdörrars, femsitsig kombi
Motor: 4 cyl turbodiesel med common rail-insprutning. Cylindervolym 2 143 cm3. Borrning/slaglängd 88,0 X 88,3mm. Kompression 16,2:1
Effekt/vridmoment: 170 hk (125 kW) vid 3 000–4 200 v/min. Max vridmoment 400 Nm vid 1 400 – 2 800 v/min.
Kraftöverföring: 6-växlad manuell låda. 5-stegs automat kostar 19 900 kr. Bakhjulsdrift. Fyrhjulsdrift i kombination med den större motorn 250 CDI samt automatlåda.
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben med undre triangellänkar. Bak multilänk.
Hjul: 205/55-16 på 7 tums fälgar.
Styrning: Kuggstång med hydrauliskt servo. Vändcirkel 10,8 m.
Bromsar: Skivor runt om, de främre ventilerade. Nödbromsassistent.
Prestanda (fabriksuppgifter): Toppfart 219 km/tim. 0–100 km/tim på 8,5 s (aut 7,8)
Övriga versioner: Många motoralternativ från bensindrivna C 180 CGI med 156 hk och grundpriset 316 900 kr till likaledes bensindrivna C 63 AMG Kombi med 457 hk och grundpris 708 900 kr.  

Saab 9-3 X 1,9 TTiD

Tillverkningsland: Sverige
Modell: Femdörrars, femsitsig kombi.
Motor: 4 cyl turbodiesel med common rail-insprutning. Cylindervolym 1 910 cm3. Borrning/slaglängd 82,0 X 90,4 mm. Kompression 16,5:1.
Effekt/vridmoment: 180 hk (132 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 4 00 Nm vid 1 800 v/min.
Kraftöverföring: 6-växlad manuell låda. 6-stegs automat kostar 16 900 kr. Framhjulsdrift. Fyrhjulsdrift enbart i kombination med etanol eller bensinmotor.
Hjulupphängning: MacPherson fjäderben fram. Bak multilänk.
Hjul: 225/50-17 på 7 tums fälgar.
Styrning: Kuggstång med hydrauliskt servo. Vändcirkel 11,7 m.
Bromsar: Ventilerade skivor runt om. Nödbromsassistent.
Prestanda (fabriksuppgifter): Toppfart 225 km/tim (aut 215)0–100 km/tim på 8,7 s (aut 9,2).
Övriga versioner: 2,0t XWD 163 hk, från 291 400 kr. 2,0t XWD Biopower 163 hk, från 295 900 kr. 2,0T XWD Biopower 210 hk från 317 900 kr.  

Volvo V60 D3

Tillverkningsland: Sverige
Modell: Femdörrars, femsitsig kombi.
Motor: 5 cyl turbodiesel med common rail-insprutning.. Cylindervolym 1 984 cm3. Borrning/slaglängd 81,0 X 77,0 mm. Kompression 16:5
Effekt/vridmoment: 163 hk (120 kW) vid 2 900 v/min. Max vridmoment 400 Nm vid 1 400–2 850 v/min.
Kraftöverföring: 6-växlad manuell låda. 6-stegs automat kostar 17 900 kr. Fyrhjulsdrift i kombination med automat och de större diesel och bensinmotorerna D5 resp T6.
Hjulupphängning: MacPerson fjäderben fram. Multilänk bak.
Hjul: 215/55-16 på 7 tums fälgar.
Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel 11,3 m.
Bromsar: Skivor runt om, ventilerade fram. Nödbromsassistent.
Prestanda (fabriksuppgifter): Toppfart 220 km/tim (aut 215). 0–100 km/tim på 9,4 s (aut 9,4)
Övriga versioner: Bensin: T3, 150 hk, 250 000 kr, T4, 180 hk, 265 000 kr, 2,0 T, 203 hk, 280 000 kr, T5, 240 hk, 290 000 kr, T6 AWD, 304 hk, 405 000 kr. Diesel: D5, 205 hk, 315 000 kr.

AutoIndex:

Bland här testade bilar nådde BMW den bästa rankingen i senaste AutoIndex, där bilägarna själva sätter betyg på sitt bilinnehav.

BMW rankades tvåa totalt bland 22 märken, Audi femma, Mercedes sexa, Volvo sjua, Mazda nia och Saab tia. Undersökningen gjordes i januari-februari 2010.

De fyra delenkäterna som ligger till grund för totalresultaten gav följande ranking:

Bilkvalitet, egenskaper, ekonomi: 2. BMW, 5. Audi, 6. Mercedes, 7. Volvo, 9. Mazda, 10. Saab.
Återförsäljare: 2. BMW, 6. Audi och Mazda, 8. Volvo, 11. Saab, 12. Mercedes
Verkstad: 3. BMW, 5. Mazda, 9. Saab, 16. Volvo, 17. Audi.
Lojalitet: 2. BMW, 5. Mercedes, 6. Audi, 7. Volvo, 11. Mazda, 14. Saab

Kommentarer

#1
Anynomus
2011-02-11 12:04

Om inte jag ser helt fel saknas Mercedes i kolumnen över modellfakta.

En annan fråga: Varför är det så svårt att få bilar med samma tekniska basutrustning (alltså samma hästkraftsantal, endast tvåhjulsdrivning etc.)? Har ni för kort planeringstid? Det måste ju gå att få fram likvärdiga bilar om ni är ute i riktigt god tid. Det här testet blir ju rejält haltande när BMW "tvingas" att representeras av en "krympling" =)

När det gäller premium så var det en snygg beskrivning om Mercedesen: "På Mercedes rörde sig inte plåten en endaste millimeter och det kändes som om vi klistrade Vi Bilägare på själva urberget. Så känns premium!" Tja, det är en Mercedes. Det är premium. Och då ligger den ändå snäppet under den ljuvliga E-Klassen.

#2
Charles Darwin
2011-02-11 12:07

Mazda6 är en pärla, mindre buller så vore den bäst!

#3
Linus Knuts
2011-02-11 12:08

Jämförelsen är ju orättvis när man använder "Mulle-Saaben"... Vanliga 9-3 kombin har ju med största sannolikhet bättre köregenskaper. Det blir ju löjligt att läsa att man "sitter ovanpå"- det är klart att bilen svajar- den är högre och mjukare fjädring. Blir samtidigt irriterad över att man som i princip enda biltidning inte hyllar SAABs framstolar- som jag tror fäller avgörandet för många. det är trots allt där man ska sitta och avverka milen.

Jämför inte äpplen med päron!

#4
2011-02-11 12:09

Anynomus:
Nu finns Mercedes modellfakta med, tack för påpekandet.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#5
DeN
2011-02-11 12:10

Inget alls som var dåligt med Audin? Lite väl osannolikt va? Alla bilar har minst några negativa sidor...

#6
Tommy Wahlström, Vi Bilägare
2011-02-11 12:39

Att få jämförbara testbilar är en ständig kamp i vår bransch och ju större tester, desto mer problem med att få alla deltagare med liknande utrustning och drivlina. Fem veckor innan vi skulle göra det här testet, kontaktade jag generalagenterna för att försöka samla ihop ett lämpligt gäng med bilar. Trots den framförhållningen lyckades inte alla få fram den modell vi efterfrågade. Då tvingas vi kompromissa men jag är ändå hyfsat nöjd med resultatet.
Och visst finns det brister även på Audi A4 men de är färre än hos konkurrenterna. Därför vann A4 Avant det här testet.

#10
mnja
2011-02-11 12:57

Skoda må vara vettig, men det är väl en riktig understyrande tråkmåns jämfört med V60, 3-serien och c:o.

Man väljer inte mellan V60, 3-serie, A4, körglädjepaketet Mazda 6 och en urtråkig bil som Skoda

Ska man bara ha en slitvarg mellan A till B kan man åka Skoda. Annars inte.

#11
Emil H
2011-02-11 12:57

Mercedesen är så jäkla läcker!!!

#12
Anonymouss.
2011-02-11 13:18

Beställer du mb´n nu så får du den faceliftade versionen, mercedes största facelift/uppdatering någonsin. Inredningen helt omgjord och nya 7g tronic plus lådan bland annat, som drar 1dl mindre jämfört med den i testet.

#15
bilfreak
2011-02-11 13:33

Nya ansikslyftade Mazda 6 är en pärla till bil ! Roligare , rappare, skönare,snyggare,bil i samma klass är svår att hitta ! Det med en suverän kvalite ! Kvalitetsomdömet grundar jag mig på genom eget ägande , samt flera andra Mazdaägares tyckande. Jag ägde Mazdabilar under ca 12 år , ALDRIG NÅGOT BEKYMMER !!! INTE ENS GLÖDLAMPSBYTE UNDER 6 ÅRS TID ! Mazda är tyvärr ett mycket underskattat märke. Det blir nog Mazda igen vid nästa bilbyte.

#19
Skummilover
2011-02-11 13:54

När man läser omdömmena i testet om Mazdan så hör man att den är bäst, enda klagomålet är att ljudnivån är högre i kupen än i dom andra, vem bryr sig. Jag kommer lätt skaffa den facliftade 6an om nåt år när jag ska byta ut min gamla som jag haft i 6 år utan ett enda problem

#20
McTar
2011-02-11 13:57

bilfreak: Mazda må vara underskattat, men rosten tär hårt på Mazdorna. Vib's bil var inget undantag. Höger bakskärm utbytt och vänster först lagad och sedan utbytt. Tror detta var efter 3-4år.

#21
Emil H
2011-02-11 13:58

Dagens bilar är i snitt så tysta så bilar som kallas bullrigare än andra är sällan bullriga.

På tal om Mazdaköp, funderar på en 626 runt år 2001. :)

#23
Micke N
2011-02-11 14:16

Var väldigt nära att beställa en A4 förra året men en nära vän avrådde mig eftersom modellen tydligen dras med väldigt många problem. Jag blev förvånad eftersom detta inte framkommit i några tidningar men en snabb koll på diverse forum visade att ha så klart hade rätt.

Mercedes tycker jag får lite oförtjänt kritik när det kommer till prisbilden. När jag tittade på ny bil förra året kom det fram att den till skillnad från Audi, Bmw och även Volvo är ganska välutrustad från början. El-stolar och klimatanläggning var tex standard.

#24
Anynomus
2011-02-11 14:23

Micke N har rätt i att det är svårt att bara skriva ut ett merpris utan att ta hänsyn till vilken utrustning som ingår i standardutförandet.

Jag håller med en av föregående talare när det gäller C-Klassen att det är synd att det än den gamla, ickefaceliftade modellen som är med i testet. Den nya, faceliftade modellen är så totalt annorlunda inne i kupén att det är ljusårs skillnad. Den gamla kupén var väldigt tråkig och jag gillade aldrig den där stora "bulan" längst upp i mittkonsolen/instrumenbrädan. Den nya är avgjort mer elegant och ligger mer i linje med E- och S-Klassen. Så här stora förändringar är inte vanliga under en modells cykel, men jag tror det var nödvändigt. Bra så!

#25
truebeliver
2011-02-11 14:31

mercedes är tysk inte svensk så det så! tyskar vill inte ha svenska bilar! som inte ens finns, samt är inte blonda som svenskar. alltså dumma

#32
Anynomus
2011-02-11 15:11

Jämför bild nr 22 i bildspelet ovan med den här bilden på nya faceliftade C-Klassen http://motorimpress.com/images/news/12.2010/2012-mercedes-benz-c-class-facelift/2012-mercedes-benz-c-class-facelift-13.jpg så ser man vilken totalförändring C-Klassen har genomgått interiört. Nu är nivån på samma nivå som för storebröderna. Resten är distanserade.

#34
2011-02-11 15:59

Nypriset tycker jag är ganska ointressant, Det är totalkostnaden, alltså servicepriser, bränsleåtgång, försäkring, viktskatt och inte minst värdeminskning som bestämmer om bilen är prisvärd i sin klass.
Alltså en sammanställning av; Hur mycket kostar 3år/6000mil med denna bil .... Då har du priset på bilen!
.
Men annars tycker jag att den här typen av tester är både bra och intressanta ... och inte särskilt förvånad att A4;an vinner :o)

#45
rincon
2011-02-11 18:31

Den som vinner titeln "fulaste bil" är Saaben tätt följd av Volvon. Svenska bilar är inga skönheter direkt så själlösa och intetsägande design, de går bara hem i lilla Sverige. Kanske dags att ändra på designen så kommer de säkert sälja bättre.

#46
Roger Skagerström
2011-02-11 20:59

Mazdas rostproblem är förstås inte bra - men de har troligen blivit bättre sen förra 6'an. Sen så funkar faktiskt rostskyddsgarantin. Jag hade rost på min gamla 6'a och de fixade det utan minsta gnäll. Fördelen med att köra en bil från ett litet märke som värdesätter varje kund. Inte som typ Mercedes som inte kunde bry sig mindre om nån tjomme i Sverige köpte Audi nästa gång.

#48
Arneg
2011-02-11 21:08

Rincon, Volvo säljer 85-90% av sina bilar utanför Sverige.

#47
Börje bilkunnig
2011-02-11 21:11

Volvo kan verkligen inte designa längre, förr gjorde de bilar som stack ut och var sig själva.
Idag är det opersonliga plastbitar som inte liknar något annat fast på ett negativt sätt. V60 med sin brutna, konstiga huv och en stötfångare av plast som går halvägs till vindrutan... Får huvudvärk av att se den röriga "designen"...
Ser fan krockad ut fronten om man ser den från sidan, den är typ böjd neråt plus att den har som en bula som sticker upp mitt på huven. Konstig front mm och opraktisk. Rörigt. En opraktisk gubbkombi för gubbar som inte bågar köpa något tuffare.

Dacia ser dyrare och mer påkostad ut och är en bättre bil som är billigare dessutom att köpa och äga. Volvos ersättare!

#57
2011-02-11 22:41

Testet är redan lite passé. Mercedes har kommit med en facelift sedan detta utfördes. Hela instrumentpanelen är ny och har mycket finare materialval. Automatlådan är helt ny och är nu 7-växlad. Motorhuven är nu mer i aluminium. Bilen har blivit ännu bättre med andra ord.

#65
Nils Hult
2011-02-12 00:35

Gamlingarna på ViB har fått "hjärnsläpp" igen? Eller? Ett Äpple mot Päron än en gång!!! En högbyggd Saab ska enligt ViB ha samma vägegenskaper som de lågbyggda konkurrenterna! Varför inte en lågbyggd (vanlig) Saab i detta test? Jo, det finns bara en anledning...

#68
devils
2011-02-12 08:04

Att SAAB är en pensionär det visste vi för länge sedan..old news. Det är skrattretande och se hur dom tror att lite plast skall kunna lura ännu mer kunder..Det värsta är att kommande 93 redan är 2-3 år gammal...Man skriver väl om Volvos nya säkerhetssystem samtidigt som man kritiserar Audi för att ta hutlöst betalt för tillval. Volvo tar 19000:- för sitt nya säkerhetssystem samtidigt som det skrivs som om det var standard...man är inte förvånad

#69
JagKanLäsa
2011-02-12 09:28

Hur står det till med läskunnigheten?

"V60 har bland annat ”City Safety” som standard, ett säkerhetssystem som varnar och i sista hand automatiskt bromsar, om man är på väg att köra in i framförvarande. Som tillval finns också ny teknik som automatiskt bromsar om en fotgängare är på väg att kliva ut framför bilen."

City Safety är standard - fotgängarbromsen kostar extra. Är det svårt att fatta?

#72
Börje bilkunnig
2011-02-12 11:24

Du som av någon anledning inte fattar vad jag menade, nu ska jag bli löjligt tydlig:

Vi Bilägare skriver sanningen om de flesta bilar, inte bara om Saab.

Betyder det då att Vi Bilägare automatiskt vill lägga ner alla bilmärken med lite negativa saker?

Det har jag svårt att tro då Vi Bilägare just lever på att det tillverkas bilar.

Dock har jag svårt att se meningen i att de skriver om Saab. Saab har alltid haft kvalitetsmissar, stora som små och det vet deras speciella köpare om när de köper en Saab. Varför skriva om det här?

Att Saab är en skräpbil är dock inget jag tycker är bra såklart, för visst vore det bra ifall det varit en bra produkt?

MVH Börje, bilmekaniker.

#73
2011-02-14 08:07

Irrelevanta kommentarer borttagna.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#74
2011-02-14 10:32

Här var det den vanliga blandningen av löst tyckande, egna begränsade erfarenheter och till och med vettiga tankar med motiveringar. Det värsta skräpet är tydligen bortrensat.
Man kan tycka både det ena och det andra. Kan hålla med om att ett så dåligt matchat startfält inte är det lämpligaste. Reservationerna blir många på grund av alla olikheter. Rätt läst tycker jag dock att testet gav en del matnyttigt.

Emil H, om du läste Vi Bilägares stort upplagda bullertest för något år sen, så framgår där tydligt att beträffande vägljud så har bilarna allt annat än blivit tystare. (Sen har jag flera invändningar mot det testet i andra avseenden.)

#75
Börje bilkunnig
2011-02-14 13:41

Dagens hårda fjädring och breda, tunna däck är inget vidare mot buller.

Jag tycker en bil ser mer normal ut med "normala" däck.
Fast om en bil har tunna eller tjocka däck har väl ingen betydelseför någon utseendemässigt? Det är främst bilens design och eventuellt fälgarnas utseende jag lägger märke till när jag tittar på en bil. Skiter totalt i om det är 15" eller 17"...

Smala däck är billigare, blir mindre motstånd, bättre grepp...

#77
2011-02-14 15:44

Börje bilkunnigs intelligens glimtar till emellanåt. Inlägget ett par snäpp under detta är riktigt vettigt!

#78
Börje bilkunnig
2011-02-14 17:58

Roy J, jag får säga samma sak om dig. Dina flesta åsikter håller jag med om helt och hållet. Men i en del tycker vi väldigt olika. :)

#79
Nils Fredrik
2011-02-14 18:37

Visst är det kul om alla inte kör samma bilar.
Men en bra bilmodell är det kul att se många av!
(Och vill man kan man på en vanlig bil välja en udda färg, fälg eller något.)
Men V70 är inte tillräckligt bra så att alla måste köra en!!!

#80
2011-02-14 18:46

Men V70 är inte med i testen "Nils Fredrik".
Jag stör mej mest på att Volvo inte kan ta det lilla klivet som behövs för att "kännas/upplevas" Audi, det skulle inte kosta många produktionskronor ... man är ju, och har väl nästan alltid varit, nästan där.

#81
Roger Skagerström
2011-02-14 23:34

Börje, det är väl designmässigt VÄLDIGT viktigt hur stora fälgarna är? Jag säger inte att det är viktigt att ha stora fälgar, men designmässigt är "rätt" storlek" minst lika viktigt som rätt design.

Det mesta i bilvärlden handlar om proportioner när det gäller design. Du kan ge en bil konstiga veck och lustiga former, men är proportionerna rätt så kan det funka ändå.

Just fälgarna anser jag är väldigt viktiga. Det är fälgarna som gör bilen kan man nästan säga. Om du tänke dig att du har en vit bil med vita fälgar i ett dåligt upplyst rum, så du inte ser däcken. Man vill ha precis rätt avstånd till hjulhusens kant från fälgen. "En rulle eltejp" är sällan snyggt, om inte bilen är tokstylad i övrigt". Sen hänger det på bilen med förvisso. Har man en bil som är designmässigt "icke uppseendeväckande" så är inte fälgarna så viktiga. Tex Toyota Auris som mest ser snäll och beskedlig ut, där är det som du säger viktigare med att fälgarna ser trevliga ut än att de är stora.

Men ta istället en V70, som jag, tvärtemot vad Volvo anser, är den bil som de har nu som andas mest "glädje" i designen. Den ser lite lagom aggresiv ut och har spänstiga linjer. En sådan med 15" fälgar ser bara för sorglig ut. Men med 18" ser den riktigt bra ut. Eller ta Ford Mondeo och Citroên C5, två riktigt uppblåsta bilar som med 15"-fälgar ser ut som de rullar på skottkärrehjul. Cittran behöver 19" för att se spänstig ut. Det är naturligvis inte bra. För det blir jävligt dyrt att få bilen att leva upp till sin design.

Fälgarna är ofta en stor bov i dramat, när de visar upp en flashig pressbild eller "näraverkligheten-koncept", och sen får man se den i verkligheten och känsla "Jaha var det inte mer?" infinner sig. C5 tex blev jag kär i på de första pressbilderna som kom.

http://www.automotorsport.se/bigpix/2007/citroenC5kombi_bak_stor.jpg
Speciellt kombin!

Sen kom den ut i trafik och såg ut de ut så här:
http://212.112.179.20/images/95/9551070766.jpg

Fälgarna gör bilen ;)

#82
Börje bilkunnig
2011-02-15 13:09

Roger Skabbeström, nu får du det att låta som om min åsikt är fel.
Men varken du eller jag har rätt eller fel då det hela är en smaksak.

Jag tycker dock att det funktionella är det vackra. För stora, påkostade fälgar tar uppmärksamhet från bilens design, oavsett rostig Escort eller fin Ferrari. Dessutom accesoerar jag stora fälgar med traktorer.

#83
skodaprisvärd
2011-02-15 17:53

KOMFORT MÄSTAREN skoda SUPERB combi borde varit med. spöade faktiskt v70,nya vw passat mm.
i auto motor sport. i senaste nummret

#84
Roger Skagerström
2011-02-16 01:44

Ja du Börje.

Jag är av den åsikten att en bils grundläggande skönhet ligger i proportionerna. Får man inte till dom rätt - då är det skit samma vad man gör i övrigt. Detta gäller även fälgarna. När jag ser en bil så räknar mitt huvud på något vis bort de fula gummitrissorna från designen, var är de hårda bitarna - metallen. Ju närmre fälgarna är rullomkretsen, desto mindre konstigt ser det ut. Är de FÖR stora så ser de dock mest ut som stora trissor. Kan riktigt se vilken tröghetskraft de genererar när de snurrar. Är de däremot för små så blir det ett himla glapp mellan hjulhus och fälg.

Fälgarna behöver inte stjäla showen på något vis dock. Men de ska designmässigt ligga i samma linje som bilen. En bil med alldagligt utseende kommer lätt undan med att ha små fälgar - det blir "lagom" just på den bilen. Som jag sa - en Auris eller en Cee'd med små fälgar eller kanske plåtisar med navkapslar som inte ser förskräckliga ut funkar finfint. Men om bilen designmässigt i övrigt har sportiga drag, då förstår en uppsättning 15" fälgar hela kreationen. Sen finns det ju en övre gräns naturligvis, när det mest ser löjligt ut. Men dagens rätt biffiga "övre mellanklassen"-familjebilar sväljer lätt 19"-fälgar utan att det ser löjligt ut.

Säger inte att det är fel med små fälgar, säger bara att designmässigt ska de matcha bilens övriga utstrålning, annars faller det platt.

Ta tex en Skoda Octavia RS. En rätt tuff bil med "aggressiv" design. Montera ordinal 16" fälgar från en vanlig Octavia på den och det kommer se ut som hej kom och hjälp mig. Tvärtom funkar däremot. Tycker jag då.

#85
Börje bilkunnig
2011-02-16 13:28

16" ser absolut inte lite ut på en Octavia RS. Framförallt inte om det är tätekrade, racinginspirerade fälgar som oftast ser större ut än andra.

Navkapslar? Det hittar du på Dacia Logan. Auris har hjulsidor.

#86
stefan Jeppsson
2011-02-22 16:01

Har en V60 D5 fyrhjulsdrift och den är allt annat än mjuk , tyst och komfortabel. Det finns både Touring- och Dynamic chassi så undrar just vad ni kört i testen. Viktig parameter för att ej vilseleda konsumenter. V60 en misslyckad kompromiss -med det hårda chassit!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.