Nästa artikel
Volvo behåller rättigheter för teknik
Nyheter

Volvo behåller rättigheter för teknik

Publicerad 17 november 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Den kinesiska spekulanten Geely kommer att få använda Volvoteknik - men Volvo Personvagnar behåller rättigheterna. Det enligt en talesman för Geely.
Nu uppger Geelys talesman Yuan Xiaolin att Volvo Personvagnar kommer att behålla all licensierad teknik om Geelys köp av Volvo blir verklighet.

Men Geely kommer samtidigt att få använda sig av Volvoteknik, säger Yuan Xiaolin. Det rapporterar kinesiska tidningen Shanghai Securities News.

Om det är av någon praktisk betydelse att Volvo Personvagnar behåller rättigheterna är oklart.

"Volvo får behålla anläggningar"
Förra månaden meddelade Ford att bolaget inleder fördjupade förhandlingar om Volvo med kinesiska Geely. Ford utsåg även Geely till så kallad "preferred bidder".

- Geelys förslag är det bästa för Volvo, säger Yuan Xiaolin till Shanghai Securities News.

Yuan Xiaolin bekräftar också att Volvo kommer att behålla sina anläggningar för forskning och tillverkning, sitt återförsäljarnät och avtal med facket.

Dessutom, viktigast av allt säger Yuan Xiaolin, får Volvo möjligheten att etablera sig och stärka sin försäljning på den kinesiska marknaden.

Diskutera: Ser du någon fara med att Volvo överlåter sin teknik?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-11-17 12:52
Twist (ej verifierad)

Att Volvo PV på papperet behåller rättigheterna till sin teknik är nog tyvärr helt betydelselöst. Om Geely köper Volvo PV är de i alla fall ägare till tekniken.
Det finns, som jag ser det, enbart en god sak med en kinesisk ägare till Volvo PV: Man får ett starkare fotfäste på den kinesiska marknaden.
Allt annat talar emot:
1) Geely är ett varumärke som befinner sig längst ner i botten. Simpla bilar med simpel kvalitet och som till och med i Kina klassas som rullande likkistor. Men har man pengar och stöd från kommunistpartiet så spelar detta tydligen ingen roll.
2) Kinas totala okunnighet/förakt för immaterialrätt. Att tillverka och sälja dåliga kopior av andras produkter är en fullt "normal" företeelse vare det rör sig om USB-minnen eller lastbilar. Se bara på Volvo Lastvagnars "äventyr" i Kina med China National Heavy Duty Truck Group Corporation (CNHTC). Syftet var att börja producera Volvolastbilar i Kina men slutade med att CNHTC byggde en "egen" Volvo, Ho Wo - "a whole Volvo". En kopia som baserades på den Volvoteknik som man fått ta del av under samarbetet. Här spelade verkligen inte några rättigheter någon roll.

#2 • Uppdaterat: 2009-11-17 16:18
Tom (ej verifierad)

Jacob var är ni, vad gör ni?
Ni måste försöka ta över i stället för Kineserna. Är det pengar som fattas? Varför går ni inte ut till svenska foljet och kollar om de vill köpa aktier i Volvo personvagnar? Mycket pengar behövs, men många bäckar små.
Se hur det gått i Kalmar med deras Kinesprojekt. Jag vet inte i huvudet hur många år och miljoner kommunen blivit blåsta på men många är det och inget av de löften man givit har uppfyllts.
Sedan håller jag med TWIST. Tror någon att landet som utan några som helst skrupler kopierar och försöker sälja märkesvaror under förfalskning att de kommer att tillföra Volvo något annat än bekymmer.

#3 • Uppdaterat: 2009-11-19 10:51
Risk att det blir sista Volvon (ej verifierad)

Du har så rätt TWIST. Som huvudägare av Volvo ägare gör Geely precis som dom vill. Snacka om papperstiger. Trots allt finns det Kina-tillverkat som håller hög kvalitet men då är är det inte "kina-pris" som gäller (även i Kina). I och med ett Kinesiskt ägande så försvinner patenten fån Volvo så...Volvo kommer att bli dränerad på sina tekniklösninga/patent som per automatik kommer över i Kinesisk ägo.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.