Bild
Nästa artikel

Volvo blir elektriskt

Nyheter

Volvo använder elektricitet för att sänka sina bilars bränsleförbrukning i framtiden. De första stegen tas redan nu i form av start/stopp-system och microhybrider. Från och med år 2012 räknar man med att börja sälja plug in-hybrider och om kunderna så önskar, så småningom även bilar som enbart drivs av el. Följ med på en provtur i Volvos nya elbilar.

- Kom ihåg nu att detta bara är en tidig prototyp!

Volvoteknikern i stolen bredvid är noga med att understryka att bilen vi åker i inte är den färdiga produktionsmodellen. Efter att under en dag ha matats med information om alla tekniska framsteg på elbilsområdet, är det lätt att tro att allt är färdigutvecklat. Men ännu finns många problem kvar att lösa.

Börjar säljas 2012
Volvos tekniker får jobba hårt för redan om två år, i slutet av 2012, ska företaget börja sälja en plug in-hybrid. Exakt vilken modell det blir är ännu oklart men kanske blir det nya S60 som först begåvas med tekniken.

Plug in-hybrid innebär att förbränningsmotorn kompletteras med en elmotor och ett batteri. Den elektriska delen av drivlinan är tillräckligt kraftfull för att på egen hand driva bilen under lättare belastning i upp till 50 km.

Behövs det högre effekt eller om resan är längre, kopplas automatiskt förbränningsmotorn in.

Elmotor på 100 hästar
Bilen fungerar då som en traditionell hybrid där elmotorn kan skjuta på vid acceleration eller uppförslut. När man motorbromsar omvandlas en del av rörelseenergin till elektricitet som sedan återförs till batteriet.

Vi får själva chans att testa tekniken i den demonstrationsbil, kallad Volvo V70 PHEV (plug in hybrid electric vehicle), som Volvo byggt tillsammans med Vattenfall. I vår provbil är inte förbränningsmotorn inkopplad. Ekipaget drivs enbart av en elmotor på 100 hk.

Elmotorn är placerad ovanför bakaxeln och driver på bakhjulen. Ovanpå elmotorn ligger sedan det stora batteripaketet av typen litium-jon som väger 150 kg och klarar att lagra 11,3 kWh.


För att förlänga batteriets livslängd, används inte hela kapaciteten. Upp till 8,0 kWh kan användas för att driva bilen. Faktorer som varmt eller kallt klimat har stor inverkan på räckvidden, liksom körsättet. Även om batteriet i bästa fall kan ge 50 km körsträcka går det att tömma det redan på halva den körsträckan.

Vi susar iväg

Men nu är det dags för provkörning! Bakom ratten är allt sig likt. En extra informationsdisplay överst på instrumentpanelens mitt avslöjar data om batteriets kondition. Vi lägger växelföraren i läget Drive och susar iväg. Färden går ett varv runt på en av Volvos testbanor intill fabriken i Torslanda.

Bilen svarar villigt på gaspådrag från start men när farten stiger upp mot 70 km/tim, mattas också accelerationen rejält. 0-100 km/tim går på cirka 15 sekunder vid enbart eldrift.

Tillräckligt snabb
Volvo säger att man hade kunnat göra bilen snabbare men man har valt att begränsa effektuttaget ur batteriet för att maximera räckvidden. Poängen är att plug-in-hybriden ska vara tillräckligt snabb för att kunna följa den normala trafikrytmen utan att behöva använda förbränningsmotorn.

Den som önskar mer fart kommer i produktionsbilarna att ha möjlighet att trampa hårdare på gaspedalen och därmed också koppla in den femcylindriga dieselmotorn på 205 hk. Bägge motorerna tillsammans ger närmare 300 hästkrafter och ett vridmoment kring 700 Nm. Då lär det gå undan.

I den färdiga bilen kommer föraren att kunna välja om bilen ska gå på el eller använda dieselmotorn tillsammans med elmotorn. Att köra båda motorerna samtidigt behövs exempelvis när man vill ha bilen fyrhjulsdriven.

Man kan också tänka sig situationer där resan börjar med snabb motorvägskörning för att sedan avslutas med stadskörning. Då kan man utnyttja dieselmotorn på motorvägen där den kan jobba effektivt, för att sedan koppla om till elmotorn under de sista milen i stan.

Helt elektrisk
Förutom hybriden får vi också chans att köra en helt elektrisk variant av Volvos minsta modell, kallad C30 BEV (Battery Electric Vehicle). Batterierna är av samma litium-jon-typ som i plug in-hybriden men i den helt elektrifierade bilen har batterikapaciteten mer än fördubblats. 22,7 kWh användbar energi räcker till som mest 15 mils körning under ideala förhållanden.

Vid värme drar luftkonditioneringen en hel del energi och vid kyla behöver såväl kupén som batterierna värmas upp. I vardagslag kanske man inte ska räkna med mer än 10-12 mils körsträcka.

Bbromskraftgenerering
Elmotorn i C30 BEV är på 111 hk och ger maximalt vridmoment, 220 Nm i princip från start. Det gör att bilen känns pigg och är riktigt rolig att köra. Instrumenteringen är specialgjord. Istället för varvräknare sitter ett instrument som visar hur mycket energi man tar ut, respektive återför till batteriet.

Volvos lilla elbil har så kallad bromskraftgenerering som ser till att en del av rörelseenergin återvänder till batterierna när föraren släpper gasen och bromsar.

Produktion långt borta
Eventuellt produktionsbeslut ligger ännu några år fram. Höga kostnader för batterier och elmotorn, gör att en C30 i BEV:utförande i dagsläget skulle kosta cirka 250 000 kronor mer än motsvarande modell med förbränningsmotor.

Men priserna på eltekniken sjunker snabbt och det är möjligt att kostnadsbilden ser helt annorlunda ut om några år. Då återstår frågan om världen är beredd att acceptera bilar med så begränsad räckvidd som elbilarna erbjuder?

Riskerar att bli dyr

Räckvidden är däremot inget problem för plug-in bilen. Även den riskerar dock att bli dyr i inköp. I dagsläget medför plug-in-tekniken en extrakostnad om cirka 140 000 kronor enligt Volvo.

Driftskostnaderna lär bli högst beskedliga. Vid blandad körning enligt Europanormen drar V70 PHEV bara 1,9 l diesel/100 km. Om man främst använder bilen vid kortare sträckor när enbart eldrift räcker blir naturligtvis dieselförbrukningen noll.

Plug in är framtiden för Volvo
Inledningsvis tänker Volvo lansera sin plug in-hybrid tillsammans med en stor dieselmotor men på sikt kommer den också med mindre och än mer bränslesnåla alternativ.

Och plug in kommer att dyka upp i flera av Volvos modellserier framöver. Det har redan utgått påbud från ledningen om att alla nya modeller som utvecklas ska vara möjliga att utrusta med plug-inteknik.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Per
2009-11-06 17:26

ÄNTLIGEN!
Volvo har tillskillnad från Toyotas patetiska Prius insett att man vill ha en stor och rejäl bil med elmotor i kombination men en diesel eller etanolmotor istället för en fjuttig bensinmotor som Toyota har med en drift om bara ca 1000 meter som Toyota Prius går på el. Grattis Volvo!!!!!

#1
Johan
2009-11-06 18:16

PER
Har väl ingen betydelse hur långt prius går i ren eldrift? är ju totalförbrukningen som räknas, dvs 0,39 blandad körning och det med bensin! (inga cancerpartiklar) Men dröm du gärna om en volvo plug-in som kostar 140 000 extra som kommer om 2år(läs 4år)... eller vakna upp och besök en Toyota handlare ;-) Prius=före sin tid

#1
Pelle
2009-11-06 21:09

Problemet är bara att ingen kan köra en Prius under ca 0.6 liter milen. Före sin tid, jo men visst.

#1
kenneth
2009-11-07 10:07

Johan:
Talade med en taxiägare på taxiäagare som sa att enda anledningen för honom att ha en Toyota prius är att det e en miljöbil, men en törstig sådan. Den drar mellan 0,55 - 0,8 i taxitrafik!!!! Han sa att de ska snart byta ut Toyotorna mot små dieselbilar istället. De ska köpa VW Golf och Passat istället. Toyota rekommenderade han inte!

#1
Sake
2009-11-08 00:28

Per och Pelle#
Tror vi stött på dig tidigare här fast under något annat namn.. Precis som Johan skriver så är det väl ändå bensinförbrukningen som spelar roll..har precis kommit hem efter en resa på c:a 30-mil med min Prius och under denna tripp så ligger min förbrukning på 0,43l/milen, är det patetiskt?
Att man dessutom gör resan utan cancerframkallande partiklar(precis som Johan skriver) och med en helt annan modernare gångkultur än med en diesel och med lägre CO2-halt gör ju knappast saken sämre.

#1
Kristian
2009-11-08 19:20

Nu tillhör jag ju den skaran av människor som bara har råd med 7-8000 kronors bilar. Nåja. Våran 240 tar 0.83-0,84 i blandad körning. Inte så dåligt av en dinosaurie som har sina rötter i 60 talet via 100 serien och gått 32.000 mil.
Och det finns ju en säkerhetsaspekt med. En 240 skulle nog knappas klara sig bra i euroncap. Men hellre en 240 som drar lite mer, än en Nissan Micra av äldre modell....

#1
Pelle
2009-11-08 20:19

Jag har aldrig skrivit under något annat namn än Pelle här.
Sake, du får ringa samtliga biltidningar om du har kört 30 mil på 0.43 (om det inte var 30 mil i stan under 30km/h). Inget test har mig veterligen gjorts där Prius går att köra på en förbrukning så låg som du säger. Möjligtvis går det under den 1-2 km som bilen går på el inne i stan (under 30km/h eller är det 50km/h).
Tillåt mig tvivla på dina 0.43 l/mil.

#1
Sake
2009-11-08 20:58

Pelle#
Du får gärna tvivla hur mycket du vill. Jag körde c:a 30mil landsväg och statskörning. (30-100km/h). Men du vet säkert bättre, vad vet jag ,jag äger ju bara en Prius. ;-)
Prius går 2km upp till 50km och ibland över det i ECO-läge.

#1
sake
2009-11-08 21:05

Varsågod Pelle, Hittade en test från Allt Om Motor: http://www.alltommotor.se/2.149/2.150/2.195/1.14915

#1
Pelle
2009-11-08 21:18

"Min kollega Jacques Wallner och jag har avverkat närmare 100 mil i nya Prius med värden som pendlat mellan 4,2 och 5,2 liter/100 km. En tur till Örebro i ecoläge gav 5,2 medan retur­resan i normalläget märkligt nog visade 4,9 l/100 km."
1. Deras instantanförbrukning var som minst 0.42 liter per mil. Du har avverkat 30 mil på 0.42?
2. Deras värden är från färddatorn. Verklig förbrukning brukar vara minst runt 10% mer. Är ditt 0.43 från mätaren eller vid pumpen?
3. Vi har flera Prius på företaget, både den nya och gamla. Dessa går som leasingbilar av anställda. Vid nästa byte av företagsbilar kommer inte Prius att vara aktuell då alla som kör dessa bilar klagar på förbrukningen (mest klagomål är ang. förbrukning. Övriga klagomål finns det gott om).

#1
Sake
2009-11-08 21:47

Det är enligt färddator. Men visst det kan nog skilja en del mellan den och verklig förbrukning.
Dock tror jag inte på att det skiljer så mycket som 10%. Runt 1-3% låter mer rimligt.
Jag har fått 0,49l/mil efter att ha checkat vid pumpen, men då har det också varit med en hel del motorvägskörning i lagliga 110-120 och lite däröver inräknat.

#1
Pelle
2009-11-09 09:59

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/080815-prius-vs-patriot/index.xml
I detta test visade Prius färddator 43.6% mindre förbrukning än den verkliga, dvs ganska långt från 1-3%.

#1
Prius..
2009-11-09 10:13

Här ser man 112 Priusägares snittförbrukning, man kan även se olika användning för var förare.
http://www.fueleconomy.gov/feg/2008car1tablef.jsp?si=true

#1
sake
2009-11-09 20:23

Pelle, OBS!!! Det är den gamla modellen...har inte hört något liknande om den nya.

#1
Pelle
2009-11-09 21:35

Jag vet Sake, men tills jag får annan info så förutsätter jag att felmarginalen på den nya är samma som på den gamla.

#1
sake
2009-11-10 08:54

Som sagt, jag har fått 0,49 l/milen vid pumpen så det tyder på att du har fel.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.