Nästa artikel
Volvo åt rätt håll
Nyheter

Volvo åt rätt håll

Publicerad 2 november 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Under tredje kvartalet blev förlusten för Volvo Personvagnar 960 miljoner kronor. För första gången i år var förlusten mindre än en miljard kronor - och nu ökar Volvo produktionen.
I årets tredje kvartalsrapport redovisar Volvo Personvagnar en rörelseförlust på 960 miljoner kronor.

Förlust - men förbättring

Det kan låta mycket, men i själva verket är det ett stort kliv framåt från första kvartalets förlust på 1,8 miljarder kronor, och andra kvartalets förlust på 1,6 miljarder kronor.

Hittills i år uppnår Volvos Personvagnars förlust 4,3 miljarder kronor.
 
Även det kan låta mycket, men faktum är att det är en klar förbättring från förra årets katastrofala resultat med 13,3 miljarder kronor i förlust för hela året.

Ã-kad produktion
Under tredje kvartalet byggde Volvo Personvagnar 77 000 fordon, vilket är en ökning med 5 000 jämfört med samma period förra året.

Kvartalsproduktionen är även högre än tidigare kvartal i år. Under årets första kvartal producerade man 64 000 fordon, medan summan för andra kvartalet var 74 000 fordon.

Ägaren Ford tror nu på ytterligare ökning, under sista kvartalet spår man att 95 000 Volvobilar ska byggas. Det skulle innebära att årsvolymen landar på 310 000 bilar.

Volvo siktar högre

Volvo har dock tidigare meddelat att årsvolymen måste vara 315 000 bilar för att det så kallade "krisavtalet" ska kunna hållas. Avtalet går ut på lönesänkningar och frysta löner i utbyte mot att inga nya varsel får läggas före årsskiftet.

- Det låter bra att vi i alla fall går åt rätt håll. Vi får hoppas att krisavtalet har verkan så vi slipper de enorma förlusterna vi hade i fjol. Nu gäller det att fortsätta att ta hand om kostnaderna, säger Sören Carlsson, Unionens ordförande på Volvo Personvagnar i Göteborg, till TT.

Krisavtalet har tidigare uppgivits spara 500 miljoner kronor i år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.