Nästa artikel
"Tur att ingen lyssnade på Maud Olofsson"
Nyheter

"Tur att ingen lyssnade på Maud Olofsson"

Publicerad 27 januari 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Samtidigt som lånegarantierna till Saab välkomnas kritiserar oppositionen och facket på Saab näringsministerns hantering av Saabaffären.
Socialdemokraterna är nöjda med att Saabaffären är i hamn, men också kritiska mot regeringen.
 
- Det var tur att ingen lyssnade på Maud Olofsson när hon sade att man skulle tillverka annat än bilar i Trollhättan, säger partiets näringspolitiske talesman Tomas Eneroth.

"Bidragit aktivt"

Maud Olofsson är i sin tur också nöjd, men medger att mycket arbete återstår för Saab.

- Regeringen har på ett aktivt sätt bidragit för att göra det här möjligt, nu är det företagets och de anställdas roll att ta vid och vi är tacksamma för att vi har klarat ta hem det här, säger näringsminister Maud Olofsson.

Enligt näringsministern har regeringen agerat utifrån vissa principer under hela affären.

- Vi var tidigt ute med att ge besked om att vi inte var beredd att köpa någon bilfabrik. Skälet till det var att vi tycket att vi inte hade kompetens nog att driva bilproduktion, säger hon.

"Ett svek"
Socialdemokraterna välkomnar att regeringen ger statlig garanti till Saab för lån från Europeiska investeringsbanken.

Samtidigt tycker partiet att regeringen borde stöttat Saab tidigare.

- Att Saab kommer att bygga bilar i Trollhättan är ett bevis för att Maud Olofssons negativa syn på svensk fordonsindustris under hela processen har varit fel, säger Tomas Eneroth.

- Regeringens linje har varit ett svek mot jobben. Det är bra att den borgerliga regeringen nu backar från sin tidigare strategi, och i stället går i borgen för svensk fordonsindustri.

Maud Olofsson menar däremot att Saab haft högsta prioritet.

- Vi har varit noga på att skilja vad som är politikens roll och vad som är företagens roll, säger hon.

Valfråga
Paul Åkerlund, IF Metalls klubbordförande, är nöjd att en affär kommit till stånd.

Dock kommer facket inte att glömma Fredrik Reinfeldts uttalande om att Saab "bara är en sammansättningsfabrik".

- Framför allt glömmer vi inte Olofssons uttalande om vindkraftverk och gud vet vad. Som om vi ska vara tacksamma mot henne, säger Paul Åkerlund till TT.

- Jag är säker på att hanteringen av Saab kommer vara en fråga som dyker upp i valet.

Diskutera: Hur tycker du regeringen har hanterat Saabaffären?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-01-27 15:55
Jonas Pettersson (ej verifierad)

Ja som om detta skulle ändra min uppfattning, jag var en av dem som såg till att de sitter på makten idag och jag kommer göra allt för att de skall sitta kvar, Med mona och co så kanske vi ägt fabriken idag??? Det skall vi ej göra... det är ju nu räddat ändå.
GRATTIS SAAB, min bil ät tillverkad i sverige, var är din tillverkad???

#2 • Uppdaterat: 2010-01-27 15:58
Pelle Pettersson (ej verifierad)

Är det någon som på allvar tror att Miljöpartiet skulle vara beredda att ge skattepengar till svensk bilindustri? Ett parti som aktivt motarbetar varje förslag som på minsta sätt skulle kunna gynna privatbilismen? Lägg ner nu sossar, ni är bara patetiska!

#3 • Uppdaterat: 2010-01-27 16:30
Roland Hellgren (ej verifierad)

Mona Sahlin och Tomas Eneroth! Ni skall båda vara evigt tacksamma att ni om ett år varken har regeringsmakten eller äger en bilfabrik. Ni skäller som förvirrade pudlar på allt och alla. Ni är så oändligt tröttsamma. Prata ihop er med de andra partierna om ett ordentligt opositionsalternativ så att de kan bli en seriös debatt istället.
Vad är det man säger? "Tomma tunnor skramlar mest."
Alliansvän och SAAB-ägare.

#4 • Uppdaterat: 2010-01-27 16:30
Jono (ej verifierad)

Otroligt vinklad artikel, visste inte att Vi Bilägare är en sosse tidning.... Grattis SAAB och tack Maud Olofsson för att du inte riskerat våra skattepengar!

#5 • Uppdaterat: 2010-01-27 16:57
signs (ej verifierad)

Jono: De gav ju Maud Olofsson muntur, i en artikel om oppositionens åsikt... Grattis SAAB!

#6 • Uppdaterat: 2010-01-27 17:00
Ulrik Bergman (ej verifierad)

Gratulerar Trollhättan! Tycker att Maud och regeringen skött detta bra där skattebetalarna inte drabbats och blivit biltillverkare på en marknad med stenhård konkurrens. 14 månaders hårt arbete har givit resultat trots ett vingligt GM. Sossarna vill ju ge allt till alla utan täckning på kontot. Fullständigt oansvarigt! Statsfinanserna hade varit rejält under isen om de röda satt vi makten!
Att det är klokt att tillverka vindkraftverk och annan förnyelsebar energi är ett bra uppslag att fortsätta jobba vidare med för Västra götalandsregionen för att ta vara på den kunskap som finns bland de som redan friställts. Där snackar vi framtidsinriktade jobb.

#7 • Uppdaterat: 2010-01-27 17:04
Volvo RWD (ej verifierad)

Man blir glad när man läser kommentarna som har skrivits. Skönt att det förhoppningsvis inte är så många som går på Mona Sahlins & Thomas skitsnack. Gillar Rolands citat: "Tomma tunnor skramlar mest". Klockren! Haha

#8 • Uppdaterat: 2010-01-27 17:05
KN (ej verifierad)

Grattis SAAB!
Maud Olofsson och co har skött detta skamligt dåligt. Den regeringen lär inte sitta kvar nästa mandatperiod.

#9 • Uppdaterat: 2010-01-27 17:24
Ola (ej verifierad)

Idag var det de bästa inläggen sedan ni började med denna spalt. Jag håller med er alliansvänner! Tack för ett mycket seriöst arbete från Regeringen! Nytt förtroende för alliansen i höst! Grattis verkligen Saab, nu återstår "bara" att vända förlust till vinst!

#a • Uppdaterat: 2010-01-27 17:24
Ola (ej verifierad)

Idag var det de bästa inläggen sedan ni började med denna spalt. Jag håller med er alliansvänner! Tack för ett mycket seriöst arbete från Regeringen! Nytt förtroende för alliansen i höst! Grattis verkligen Saab, nu återstår "bara" att vända förlust till vinst!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.