Nästa artikel
Alliansen vill införa ny miljöbilspremie
Nyheter

Alliansen vill införa ny miljöbilspremie

Publicerad 24 augusti 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Den som köper en bil med de absolut lägsta utsläppen ska få en premie på 40 000 kronor. Det meddelar nu allianspartierna.
Partierna inom alliansregeringen har nu kommit överens om hur man vill gynna köp av miljöbilar.
 
Den nuvarande skattebefrielsen, som gäller i fem år, blir kvar i ytterligare fem år.

Dessutom vill partierna införa en ny premie på 40 000 kronor.

Lägst utsläpp får premie
Premien är tänkt att omfatta de bästa miljöbilarna.

- Det är de elbilar som har de absolut lägsta utsläppen, säger miljöminister Andreas Carlgren till Ekot i Sveriges Radio.

- Det skulle också kunna handla om de allra bästa biogasbilarna om de uppnår den här tekniska nivån.

Miljöbilspremien ska gå till bilar som släpper ut mindre än 50 gram CO2 per kilometer.

Konstruktionen ska vara teknikneutral men den låga gränsen innebär att det främst blir elbilar och så kallade laddhybrider som kommer i fråga för stödet.

Miljöminister Andreas Carlgren uppger dock för Ekot att även snåla biogasdrivna bilar ska kunna få den nya miljöbilspremien.

Däremot har inget sagts om att etanoldrivna bilar skulle kunna komma ifråga.

Kostar 200 miljoner
Enligt regeringens bedömningar kommer 5 000 bilar av den här typen att säljas under nästa mandatperiod.

Det innebär en kostand för skattebetalarna på 200 miljoner kronor.

Allianspartierna vill införa premien från och med 2012.

Diskutera: Vad tycker du om Alliansens nya miljöbilspremie?
Testvinnaren vinner via målfoto

1. Nya Audi Q5 följer märkets sed med nykomlingar som ser nästan likadana ut som föregångarna. Men skenet är inte allt, bilen känns mycket fräsch från topp till tå och att linjerna inte är omstökade brukar vara bra för andrahandsvärdet. Köregenskaperna är högklassiga på alla underlag, luftfjädringen suger upp de värsta utmaningar och bilen känns förvånansvärt smidig att hantera. Oklanderlig finish i helhet och detalj, motorn arbetar tyst och starkt, utrymmena räcker utan att vara anmärkningsvärda – det är faktiskt svårt att beslå Q5 med anmärkningar. I låg fart kan automatlådan rycka och visst är kostnaderna både i inköp och för extragrejer väldigt höga. Men milkostnaden blir ändå lägst i trion.

2. Att Volvo hamnar hårfint bakom Audi är mest en smaksak, nya XC60 radar verkligen upp lockande egenskaper och har ett säkerhetspaket som knappast någon annan. En skönt komfortabel och rymlig typisk Volvo som också kan bita ifrån om så behövs.

3. En Mercedes som inte riktigt övertygar i viktiga kategorier hör inte till vanligheterna. GLC Coupé är en skön långfärdsvagn med rask motor, men fjädringen är inte i klass med Audis eller Volvos. Rationellt sett är förstås den rymligare SUV-versionen ett bättre val.

 

Kommentar av Mikael Schultz, testförare:
Ibland är det nästan omöjligt att peka ut en solklar vinnare i ett test. Så är det för mig den här gången. Matchen mellan nya XC60 och Q5 är superjämn. Bästa bilen totalt sett är, enligt min mening, Audi. Men bästa – och säkraste – köpet när alla aspekter vägs in är Volvo. Därför blir XC60 min testvinnare! Mercedes är förstås inte någon dålig bil den heller.  Men för mig går den bort; varken komfort eller köregenskaper når upp till Audis och Volvos nivåer.

Kommentar av Calle Carlquist, testledare:
För ett år sedan var GLC SUV en solklar testvinnare men när Audi och Volvo har nytt krut och Mercedes är en coupévariant blir bilden en annan. Volvo är komfort- och utrymmes-valet, en ombonad bil med mycket välkomnande inredningsstil. Audi är en riktig överdängare och hårfint den bästa bilen i trion, valet för dig som sätter köregenskaperna främst. Samtidigt är den rätt ”kall” att umgås med. Svårt beslut, till slut får ändå Q5 min röst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-08-24 12:28
Joppe (ej verifierad)

Tycker det är helt vansinnigt att lägga premien på bilen eftersom bilen i sig inte utgör någon klimatpåverkan i sammanhanget.
Premien måste ju vara på "bränslet" så att de som kör mest (ger högst påverkan) är de man ska konvertera.

#2 • Uppdaterat: 2010-08-24 12:45
Roy (ej verifierad)

I princip håller jag med Joppe och har själv i tidigare inlägg propagerat för bränsleskatt baserad på den reella miljöpåverkan - men den måste vara regionalt styrd för att inte drabba glesbygden. Bäst vore en komplettering med vägskatt baserad på vilka regioner man kört inom, gärna GPS-mätt. Det förutsätter att den vanliga bilskatten tas bort. En stillastående bil ger ju varken miljöpåverkan eller vägslitage.
Ändå är inte Alliansens förslag helt fel (om än sent). Jag kan tänka mig att många mycket väl skulle kunna tänka sig att byta till en bränslesnålare bil men har inte råd att byta.

#3 • Uppdaterat: 2010-08-24 13:07
gmo (ej verifierad)

Roy: Glesbygdsargumentet är förlegat - varför ska det vara okej att de på glesbygden kör 20 mil om dagen med sina Volvo 940?
Både trafikförsäkring och vägskatt borde flyttas till bränslet, då minimerar man kostnaden att ha en familjebil och en snål pendlarbil.

#4 • Uppdaterat: 2010-08-24 13:11
ap (ej verifierad)

Gäller bara att premien kommer bilköparna till godo och inte säljarna. Kan man bara få det att fungera så visst varför inte. Bra att inte straffa nuvarande ägare utan att man belönar nya ägare, om de köper miljövänligt. Alltid bättre att uppmuntra än att bestraffa.

#5 • Uppdaterat: 2010-08-24 13:12
gmo (ej verifierad)

Man skulle alternativt kunna ha en individuell trafikförsäkring. låt oss kalla den förarförsäkring. Du måste ha en som täcker alla de fordonsslag du har behörighet för. Vill du inte betala får du avsäga dig den eller alla behörigheter, med nytt prov om du ändrar dig...
Detta löser följande problem:
* Varför betala trafikförsäkring för flera fordon - man kan ju bara kör ett åt gången!
* Folk som inte kör ett visst fordonsslag kommer avsäga sig behörigheten, vilket leder till att de har färska kunskaper (p.g.a. ny uppkörning) om de måste köra ett visst fordonslag igen.

#6 • Uppdaterat: 2010-08-24 14:10
Björn (ej verifierad)

Jag tycker att ALLA som släpper ut mindre än 50 g CO2 per km för sina transporter skall få 40.000 kronor. Reformen skall helt enkelt vara teknikneutral.
Frågan är dock om elbilar klarar gränsen om man räknar in alla insatser för tillverkning, elproduktion etc.
Läs gärna http://www.bilsweden.se/web/Klimateffekt_av_elektrifierad_vagtrafik.aspx

#7 • Uppdaterat: 2010-08-24 17:19
David (ej verifierad)

Ska vi bara köpa 1250 st miljöbilar/år framöver? Det motsvarar ju bara ca 0,5% av försäljningen! Det känns som ett misslyckande. Fler bilköpare bör komma till, antigen genom att ändra kraven eller ge bättre subvention.

#8 • Uppdaterat: 2010-08-24 17:29
Christer Svensson (ej verifierad)

när kommer elbilarna inte för än 2013 för sent!

#9 • Uppdaterat: 2010-08-24 17:38
tage (ej verifierad)

Instämmer helt med Joppes förslag,då det är enklaste och mest rättvisa förslaget.

#a • Uppdaterat: 2010-08-24 17:58
Owe i Filipstad (ej verifierad)

De bilar det gäller finns knappast som verkliga bruksbilar ännu. Om de finns, får väl storstadsregionerna, som har tankställen och korta avstånd någon nytta av "reformen". Vi på glesbyggden, där tankställen och stora avstånd sätter käppar i hjulen, vi får väl som vanligt inget. Tack och Hej alla miljöfundamentalister.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.