Nästa artikel
Dacia ger skrotpremie
Nyheter

Dacia ger skrotpremie

Publicerad 12 november 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Samtidigt som svenska regeringen vägrar att införa en allmän skrotpremie erbjuder istället Dacia en egen. Vid köp av en ny bil från Dacia får kunden 15 000 kronor.
Frustrerade över regeringens ovilja att införa en allmän skrotningspremie tog Renault tidigare i år saken i egna händer. Man införde en egen skrotpremie på 20 000 kronor vid köp av en ny Renault.

För att få ta del av premien ska bilen vara minst tio år gammal och kunden ska ha ägt den i minst tre månader.

Förlängd premie
Först var det tänkt att premien skulle gälla under perioden mellan 9 maj och 31 juli - men tiden förlängdes till 31 december.

Nu går Dacia i Renaults fotspår och inför en egen premie på 15 000 kronor.

Genom att skrota sin bil på en auktoriserad skrotningsfirma får kunden en bonus vid köp av en ny Dacia. Detta innebär att kunden till exempel kan köpa en ny Sandero för 74 900 kronor.

Samma regler som Renault tillämpade gäller också för Dacia och premien kan fås fram till 31 december.

Regeringen vägrar allmän premie
Flera stora marknader i Europa har inför allmänna skrotningspremier med syftet att locka bilköpare till återförsäljarna. I Tyskland har framgångarna varit särskilt stora och premien har beskrivits som "bilbranschens räddning".

I Sverige har oppositionspartierna och olika intresseorganisationer vid upprepade tillfällen argumenterat för en allmän skrotpremie. Men regeringen har skakat på huvudet.

- Därför att vi redan har en omvänd skrotningspremie och den heter miljöbilspremie, sade Maud Olofsson till Sveriges Radio i april i år.

Den 1 juli avskaffades miljöbilspremien och ersattes av en skattebefrielse i fem år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-11-12 11:10
Benny (ej verifierad)

Det är väl klart att Dacia måste göra något åt sin skrala försäljning i Sverige.Ett friskhetstecken från bilköparna är att märket har sålts dåligt p.g.a dess låga säkerhetsnivå.Höj säkerheten och strunta i den konstlade rabatten så hittar nog Dacia köpare i Sverige också.

#2 • Uppdaterat: 2009-11-12 12:06
Raphael (ej verifierad)

Dacia Sandero har faktiskt fått 4 stjärnor i Euro NCAP så detta med "skral säkerhet" är en myt! Dacia är den säkraste av lågprisbilarna på den svenska marknaden, och jämför vi en Sandero med lilla storsäljande Toyota Aygo, som också har 4 stjärnor hos Euro NCAP, så borde Sanderon vara säkrare för den är större med mer utrymme vilket innebär längre avstånd till islagsytor.
Du påstår att Dacia säljer dåligt på grund av låg säkerhetsnivå, ja då kan man lika gärna säga att Toyotan säljer bra på grund av låg säkerhetsnivå.
Men troligen handlar det snarare om "branding". Toyota är ett välkänt märke, Dacia är okänt i Sverige och det tar ett tag att få in ett nytt varumärke hos svenska bilköpare.

#3 • Uppdaterat: 2009-11-12 13:02
Tikka Masala (ej verifierad)

Skita i Dacia... Snart kommer TATA NANO !!!!!!

#4 • Uppdaterat: 2009-11-12 15:52
Lasse (ej verifierad)

En ny bil för 75000 är verkligen något att nappa på. Hur stor är sannolikheten att man skall råka ut för en allvarligt bilolycka? Oändligt liten. Om den bara har 4 stjärnor, so what... Människor röker, dricker alkohol, äter dålig mat och motionerar ofta inte alls. Men bilen skall vara säker! Minst 5 stjärnor... Hur kan man då använda säkerhetsargumentet mot att köpa en Dacia?

#5 • Uppdaterat: 2009-11-12 16:15
E (ej verifierad)

Sandero är snygg och var kändes som vilken modern bil som helst på alla sätt den korta sträcka jag körde den, hur kvaliteten eller säkerheten är vet jag inte.
Det tråkiga med höga skrotningspremier är att fina bilar och blivande entusiastbilar skrotas i onödan.

#6 • Uppdaterat: 2009-11-12 20:37
Örjan (ej verifierad)

En intressant tanke hade varit om man helt enkelt sänkte priset med 15 000:- rakt av och annonserade det som en "Gåva till Sveriges bilköpare" Det hade säkert uppskattats lika mycket av kunderna - men nu profilerar man sej som ett miljövänligt företag utan att göra annat än att sänka priset. Därför gör man så här - och fler lär följa var så säkra.

#7 • Uppdaterat: 2009-11-13 03:10
Volvoiten (ej verifierad)

JA eller varför inte nämna Bmw 5-serie som bara har 4 stjärnor. eller Seat Leon osv.... Dacia har nog så god säkerhet. kolla bara så att det är sidoairbags med.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.