Nästa artikel
Nya GM godkänt
Nyheter

Nya GM godkänt

Publicerad 6 juli 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
GM:s rekonstruktionsplan är godkänd. Beslutet innebär ett nytt statligt företag baserat på GM:s mest lönsamma tillgångar - och enligt uppgifter ingår Saab.
En amerikansk konkursdomare har godkänt General Motors rekonstruktionsplan. Bolagets mest lönsamma tillgångar hamnar nu i ett nytt regeringsägt företag.

"Förhindrad död"
Domare Robert Gerber skriver i domslutet att konkursförsäljningen till den amerikanska regeringen var nödvändig - "för att förhindra att patienten dör på operationsbordet", som han uttryckte det. Att rekonstruktionsplanen nu är godkänd innebär att konkurshotet mot GM blir mindre påtagligt.

Enligt det förhandlade avtalet kommer amerikanska regeringen äga 61 procent av aktierna i nya GM, en konsekvens av det miljardlån bolaget fått från regeringen. Dessutom kommer den kanadensiska regeringen äga 12,5 procent, en facklig försäkringsfond äga 17,5 procent medan tidigare aktieägare får 10 procent.

Tidigare har president Obama påpekat att GM på lång sikt inte ska vara statligt och att aktieförsäljning kan påbörjas redan nästa år.

Saab ingår - eller?
Endast de mest lönsamma tillgångarna kommer att placeras i det nya bolaget. Märkena Chevrolet och Cadillac uppges tillhöra denna del, medan Pontiac och Hummer sägs hamna utanför. Hela tiden har det också ryktats om at Saab lämnas ute, men på måndagen rapporterade Göteborgs-Posten att tillverkaren ändå kommer att tillhöra nya GM.

- Vi har precis fått besked att Saab är placerat i "nya GM", fram till att försäljningen är genomförd. Det visste vi inte förut, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till GP.

GP skriver vidare att Saab:s inställning är att de inte påverkas av GM:s turer i konkursdomstolen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-07-07 22:27
Ivar (ej verifierad)

Äntligen ett bevis för att GM har tagit vinster ur SAAB och låtit tillverkningskostnaderna ligga kvar i SAAB Automobil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.