Bild
Nästa artikel

GM ansöker om konkursskydd: "Historisk dag"

Nyheter

Beskedet var inte oväntat. Men nu är General Motors konkursansökan ett faktum. På måndagsmorgonen amerikansk tid lämnade GM in en ansökan om konkursskydd.

- Den här dagen kommer ses som en historisk dag för företaget - som slutet för det gamla General Motors och starten för ett nytt, säger Vita huset i ett pressmeddelande.

Det är Reuters som rapporterar om att General Motors lämnat in en ansökan om konkursskydd på måndagsmorgonen amerikansk tid. Enligt ansökan ska GM:s skulder uppgå till 172 miljarder dollar, samtidigt som tillgångarna ska vara värda 82 miljarder dollar.

Stor konkurs
Ansökan om konkursskydd blir inledningen på en av världshistoriens största konkurser. Enligt tidigare uppgifter från General Motors kommer elva fabriker att stängas och planerna på att bygga ytterligare tre fabriker läggs på is.

Hur många anställda som kommer att förlora sina jobb är i dagsläget oklart.

"Snabb exit"
General Motors kommer nu, enligt uppgifter från flera medier, att genomgå en rekonstruktion under tre månader. Rekonstruktionen kommer att ge den amerikanska staten 60 procent av företaget.

I utbyte får GM 30,1 miljarder dollar av den amerikanska regeringen. Dessutom får Kanada 12 procent av ägandet i utbyte mot 9,5 miljarder. Några tankar på att gå in med mer pengar har den amerikanska staten inte i dagsläget.

- Vår avsikt är att minimera vår inblandning så långt som möjligt och att vi kan lämna vårt engagemang så fort som möjligt. Vi hoppas kunna göra en så snabb och "ren" exit så fort det finns förutsättningar för en sådan, sade USA:s finansminister Timothy Geithner till Bloomberg News.

"Som vanligt för oss"

Vid General Motors dotterbolag Saab finns ingen större oro. Enligt Saabs informationsavdelning kommer GM:s rekonstruktion inte att påverka Saabs jakt på en ny ägare.

- Allting fortsätter som vanligt hos oss. I dagsläget påverkar inte ansökan oss. Vi har ännu inte sett vad som står i dokumenten men vi har inga indikationer på att något i vårt arbete ändras, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.
Taggar: Nyheter
GM ansöker om konkursskydd: "Historisk dag"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.