Bild
Nästa artikel

General Motors vd avgår - efter Obamas krav

Nyheter

Barack Obama ska rädda General Motors med ett nytt krispaket. Men i utbyte kräver presidenten kraftfulla förändringar. Nu kommer den första förändringen - då GM:s vd Rick Wagoner avgår med omedelbar verkan.

- Ur ett statligt perspektiv var de (GM, reds.anm.) tvungna att visa upp någon synlig form av uppoffring, säger David Cole, ordförande i analysföretaget Center for Automotive Research in Ann Arbor, till Detroit News, och till fortsätter:

- En del av mig är överraskad. Men en annan del av mig är inte alls överraskad.

General Motors bekräftar att vd och styrelseordförande Rick Wagoner avgår med omedelbar verkan. Han ersätts av verksamhetschefen Fritz Henderson.

- Fritz Henderson är ett utmärkt val som nästa vd för General Motors, säger Rick Wagoner i ett uttalande.

Resultat av Obamas krav

De dramatiska förändringarna inom General Motors sker endast timmar innan den amerikanske presidenten Barack Obama ska presentera sin framtidsplan för den amerikanska bilindustrin.

Barack Obama har tidigare konstaterat att den amerikanska bilindustrin kommer få ytterligare ett ekonomiskt krispaket - men att han i utbyte kommer kräva "drastiska" och "smärtsamma" förändringar av företagen.

Analytikerna ser Rick Wagoners avgång som ett resultat av Barack Obamas krav på förändringar. Återstår att se om fler drastiska förändringar väntar General Motors.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Sven
2009-03-30 13:32

En glädjens dag!
Äntligen !! (som Gert Fylking skulle sagt)
Denna hemska människa som har förstört och lagt ner flera av GM:s amerikanska märken och nu nästan Saab har ÄNTLIGEN fått sparken.
(Under tiden har han själv och de andra i GM:s styrelse fått miljarder i lön och bonus.)
Till Presidenten i USA: TACK!!

#1
S-E S
2009-03-30 20:07

Vad blir bonus och pension?

#1
Lasse J
2009-03-30 22:19

Måhända kan "drastiska" och "smärtsamma" betyda "mindre" och "energisnålare".
Nationen bävar!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.