Nästa artikel
"GM lägger ner Saab om affären spricker"
Nyheter

"GM lägger ner Saab om affären spricker"

Publicerad 16 november 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
I samband med ett brev till amerikanska Saabhandlare säger en talesman från GM att Saab läggs ner om affären med Koenigsegg Group inte blir av.
Saabaffären tar ytterligare en vändning och nu tycks Saabs framtid ensamt vila på Koenigsegg Groups axlar.

Nytt bolag i USA
I slutet av förra veckan fick alla Saabhandlare i USA ett brev från GM. Där förklarades hur en framtida organisation med Koenigsegg Group som ägare ska se ut.

Koenigsegg Group kommer i Nordamerika att styra Saab genom ett nytt bolag, Saab Cars North America Inc, med bas i Detroit.

"Läggs ner om försäljning inte blir av"
Men bara om affären går igenom.

- Om försäljningen av Saab skulle spricka, som GM:s försäljning av Saturn till Penske Automotive Group gjorde, kommer GM att lägga ner Saab och bryta alla återförsäljarkontrakt, säger GM:s talesman Ryndee Carney till branschtidningen Automotive News.

Säger upp 37 procent av handlarna
I dag finns 218 Saabhandlare i USA. Denna summa kommer att minska med 81 återförsäljare som inte får fortsatt förtroende av Koenigsegg Group, meddelades det i brevet.

Efter en eventuell affär med Koenigsegg Group kommer det således att finnas 136 försäljningsställen för Saab i USA.

- I grunden letar vi efter starka återförsäljare som har ett bra resultat och en bra försäljning, säger Mike Colleran, operativ chef för Saab Cars North America Inc, till Automotive News.

Vill avsluta affären innan 30 november
Enligt Mike Colleran är målet att avsluta Saabaffären innan den 30 november. Men han säger samtidigt att det också kan dröja till årets slut.

När GM i somras genomgick rekonstruktion och var försatt under konkursskydd skrev alla Saabhandlare i USA under ett så kallat "termination agreement".

Det innebär att alla handlare i USA stängs om GM väljer att lägga ner Saab.

De kvarvarande amerikanska handlarna kommer att behålla sina nuvarande återförsäljarkontrakt med GM till oktober 2010. Därefter får de förhandla sig fram till nya franchiseavtal med Saab Cars North America Inc.

EU-kommissionen nästa hinder
För att affären mellan GM och Koenigsegg Group ska kunna avslutas måste EU-kommissionen först godkänna det lån på fyra miljarder kronor som tidigare beviljats av Europeiska investeringsbanken.

Köparen Koenigsegg Group menar att lånet är nödvändigt för att köpet av Saab ska gå igenom. Lånet ska användas till forskning och utveckling inom miljö och säkerhet.

Frågetecken kring ekonomi
Enligt de senaste uppgifterna, som Vi Bilägare rapporterat om, har kommissionen begärt ytterligare information av Saab och ställt frågor om bolagets ekonomiska situation innan finanskrisen slog till.

Ett beslut kan dröja till januari nästa år.

Därefter måste även svenska regeringen garantera lånet, vilket man kan göra om man bedömer att Saab har säkerheter som motsvarar lånesumman.

Diskutera: Vad tror du om Saabs framtid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-11-16 11:02
Saabnisse (ej verifierad)

Det här har ju ryktats om i snart ett år och det gynnar naturligtvis inte försäljningen av Saabs bilar.
Det vore trevligt om det blev ett slut på det här någon gång så att tillverkningen kommer i gång normalt.

#2 • 2009-11-16 11:34
/E (ej verifierad)

pengarna de får går inte till löner.
utveckling mm.
tänk på det.
jag skulle då inte vilja bo i trollhättan, när de går i konken

#3 • 2009-11-16 11:41
Ante (ej verifierad)

Frågan är vad som är bäst? Vi Svenska skattebetalare skall står i borgen för lånet på 4 miljarder! Vet inte om man är modig eller dum som ens tänker på att köpa Saab? Alla skall ha lön, sen ingen buffert, samt tillverka bilar i än mindre skala, fick inte GM det att ens gå med nollresultat trots byggd på GM Delar.

#4 • 2009-11-16 13:31
Niotre (ej verifierad)

Dags igen för dödgrävarna att krypa upp ur sina hålor och fortsätta spy ut sina aggressioner och tvivel.

#5 • 2009-11-16 14:14
Thor (ej verifierad)

bättre än SAAB bilmärke har man lagt ner,tex. NSU,vem skall gråta på SAAB´s begravning ???

#6 • 2009-11-16 15:21
pg (ej verifierad)

Lite tålamod får vi väl ha, än är inte liket begravt. Lite motsägelsefullt är det att det eventuella lånet blir klart först i Februari. GM vill satsa på att lägga ner före årsskiftet, helst i månadsskiftet Nov/dec.
Kanske kan det bli en annan lösning vid en ev. konkurs, men då blir det oerhört tufft för Saab.

#7 • 2009-11-16 15:34
HK (ej verifierad)

Om vi i Sverige vill ha varmärken saab kvar då måste satsningen ske från alla frånter,(dvs staten, företag och svenska kunder.) försvinner saab då kommer andra industrier att påverkas. Hög kompetens industri, jag tror t.o.m. att flygindustrin kommer att drabbas.
Var rädd om varumärket "SAAB" = Sverige.
HK

#8 • 2009-11-16 15:35
HK (ej verifierad)

Om vi i Sverige vill ha varmärken saab kvar då måste satsningen ske från alla frånter,(dvs staten, företag och svenska kunder.) försvinner saab då kommer andra industrier att påverkas. Hög kompetens industri, jag tror t.o.m. att flygindustrin kommer att drabbas.
Var rädd om varumärket "SAAB" = Sverige.
HK

#9 • 2009-11-16 15:35
hans_thuvesson@hotmail.com (ej verifierad)

TVEKSAM/
Ytterst tveksamt om Saab överhuvudtaget har någon möjlighet att komma på fötter igen. Hur många bilar behöver säljas för att bara täcka räntekostnaderna på dessa miljarder i lån??

#a • 2009-11-16 16:00
Karin (ej verifierad)

Hur är det med Kinderegg?
Har Norrbaggen pengar?
Är Saab nåt att ha?
Jag tror i min enfald att Opel är det större företaget, vilket är berett att jobba, tilll skillnad från Saad som tror sig vara unika och tror sig ha råd att utveckla en massa egenvärden...
Saab är skyldiga till strålkastartorkaren.
Saab är skyldiga till avgasturbons popularitet.
Saab tror att det är fräckt att placera startnyckeln fel.
Karin

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.