Nästa artikel
Saab återanställer
Nyheter

Saab återanställer

Publicerad 29 oktober 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Fabriken i Trollhättan ska förberedas för nya Saab 9-5, därför återanställer nu Saab ett 40-tal av de 700 anställda som i våras blev varslade.
Anledningen till återanställningen är dels att produktionstakten ska skruvas upp något, dels att fabriken i Trollhättan ska förberedas för att tillverka nya modeller. Det rapporterar TTELA, Trollhättans tidning och Elfsborgs läns allehanda.

Större personalbehov
I och med att nya 9-5 snart lanseras samt att produktionen av 9-3 cabriolet flyttas från Ã-sterrike till Trollhättan behövs mer personal. Ny produktionsutrustning ska monteras och personal behöver utbildas.

Produktionstakten på Saab är nu endast 100 bilar per dag vilket gjort det svårt för Saab att ens nå upp till den redan låga efterfrågan. Resultatet blir att kunder får vänta flera månader.

Nu kommer man arbeta övertid två lördagar och höja takten tre veckor för jul för att klara av att möta efterfrågan bättre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-10-29 20:19
Johan (ej verifierad)

Detta glädjer mig!

#2 • 2009-10-29 22:59
Oskar (ej verifierad)

Gillas!

#3 • 2009-10-31 20:21
pg (ej verifierad)

Bättre än inga alls, men hur är det med orderingången? Hur många bilar har beställts?
3 månader innan produktionsstarten av Insignia hade den beställts av 75000 kunder. Vid start 100000. Efter ett halvår hade bilen beställts i 150000 ex. Man kommer troligen att passera 200000 inom produktionsåret.
Saab kommer att få svårt att återta marknadsandelar utomlands, på grund av att de har egna försäljingsställen. Jag trodde det var Saab som inte ville sälja bilar i samma hall som Opel i Tyskland, men det var i själva verket GM som bestämde det i USA!!
man hade alltså tidigare andra bilmärken som dragplåster

#4 • 2009-11-01 10:50
Q (ej verifierad)

Före affären med Egget gått igenom tror jag att det kommer röra sig om rätt blygsamma försäljningssiffror.
När väl hela affären har gått igeom tror jag att det kan vända till märkets förde? Enligt Köningseggs egen utsago så rör det sig om att sälja ca: 65 000 nya 9-5:or totalt för att få brake evenresultat eller att man börjar käna pengar på bilen. Detta kommer bli en ny era som saab går in i där man som svensson inte kommer ha råd att köpa en saab (vilket är sorgligt att höra för en saabsjäl som jag). Men det viktigaste är att rädda jobben i Trollhättan och Sverige. Den nya 9-5:an är först och främst inte tänkt som storsäljare på svenska marknaden. Utan potentialen finns ute på betydligt större globala marknader. Och vem vet? Med en någorlunda välskött reklam o pr-avdelning plus nya spännande produkter kan nog Saab bli lite av en lexussaga.
Skulle vara himla kul om en ny Saab Montecarlomodell blev satt i prduktion för att knyta an till det förflutna inom rally tillexempel!! :)

#5 • 2009-11-03 20:52
pg (ej verifierad)

Det är bara det, att jag inte tror på Königsegg som verkställande direktör på detta företag. Enligt ett program på TV helt nyligen, framgick det att han själv jobbade dygnet runt, samt att han var ännu mer krävande av de medarbetare han hade.
En alltför krävande chef kan få ödesdigra konsekvenser för märkets kvalité i fortsättningen.
Arbetare som känner att de kan påverka, gör ett bättre jobb helt enkelt.

#6 • 2009-11-04 19:02
Q (ej verifierad)

Tror till skillnad från PG att Christian von Köningsegg visst är rätt man att klara av att lyfta Saab. GM har aldrig varit speciellt flitiga när det gäller att se till Saabs bästa. Saab behöver en chef som Christian. En chef som visar att han inte är rädd att kavla upp ärmarna och själv arbeta i produktionen om det så behövs. En chef som kommer att andas och leva Saab. Det finns inget som kan ingjuta ett sådant förtroende och en sådan anda i de anställda som en chef som visar att han är där på plats och inte styr bortom all kontroll over the sea. Plus att han lever enligt devisen "ingenting är omöjligt". Det är när man som anställd känner att man får vara med om något fint och speciellt som den verkliga arbetsglädjen infinner sig. Inte när man får höra ni är uträknade, det är lika bra att ni går i konkurs, lägg ner företaget.
Skulle någon vilja åka tillbaka i tiden och säga till Ivar Kamprad att sluta med det du håller på med IKEA kommer aldrig till att konkurrera på världsmarknaden konkurrenterna är så oerhört mycket större och mäktigare. Det är lika bra ni lägger ner. Och förresten det är väl inget fel på Ivars ledarstil?? En väldigt engagerad chef vars anda Christian tycks gå i när det gäller passionen och glöden för företaget?? Dessutom verkar IKEA:s anställda må rätt bra! Och något som är riktigt rkiktigt bra är att han är svensk.

#7 • 2009-11-04 20:54
pg (ej verifierad)

Visst kan väl en sådan personlighet som Königsegg ändå är ha en viss betydelse, om nu affären överhuvudtaget blrir av. Dessvärre ser det allt annat än ljust ut för Saab. Katastrofal nedgång på samtliga marknader.
Ska en enda modell kunna rädda Saab i framtiden, är kanske enda utvägen Königseggs recept för att marknadsföra nya 9-5?
9-3 an är ju även den blåst och omkörd av Opel och andra bilfabrikanter. Den är ju betydligt sämre ihopskruvad än Opel Vectra t.ex. (se rostskyddet) artikel i Vi biläg.

#8 • 2009-11-05 14:29
Q (ej verifierad)

Konstigt PG så fort Vib tycks skriva något negativt om Opel så skyndar du genast till Opels försvar. Men för det mesta om det skrivs något negativt om Saab så är du med på nedklankningståget. Va rostskyddet beträffar så har jag faktiskt inte märkt något svagt sådant på min saab. Har kört min cab i snart 6 års tid, i ur och i skur sommar som vinter. När de har kollat bilen på bilprovning osv får jag alltid kommentarer om att det är ju så är det skall se ut!! Inte en rostfläck eller tendens till rost så länge jag har ägt bilen. Men det är klart som du vårdar bilen så får du och dras med sviterna av din bilvård!! Att Saab skulle vara akterseglat av Opel tycker jag inte heller. Saab cabben har ju både fått högsta betyg när det gäller krockproverna i både Euro ncap där den var säkraste cabben att krocka med. Saabcabben knep också titeln golden choice i Usa framför näsan på Volovocabben. Det har inte b.la. Opeln lyckats med. Angående den knackiga försäljningen. Håller med dig tiill viss del. Men då måste man ha i åtanke om att den oklara ägarbilden inte har ordnats än. Christian spelar inte bara en viss roll. Hans enagemang och driftighet är Saabs möjlighet att lyckas igen och inte bara bli en bulkbil som Opel är nu. Jag hoppas att Saab blir fritt från GM och att man inte står med rumpan bar som Opel gör nu när GM snuvat tyska staten och folket på konfekten. Opel är en bra bil men inte så bra att jag skulle byta Saaben mot en. Då finns det andra mycket intressantare alternativ som det ser ut nu!!

#9 • 2009-11-05 17:11
pg (ej verifierad)

För det första; Rostskyddet. Läs kommentarerna först innan du uttalar dig. Jag hade redan innan den här artikeln sett skillnaden mellan våra tjänstebilar. Visserligen är det galvade delar så skarvarna som ser rent ut slarvigt gjorda på Saab, men de kanske håller ändå. I längden vet man ju inte, bilarna är ju för nya för det.
Du fortsätter med Saabs Cab. Opels Cab är ett hopplock från Peugeots systermodell, och dessutom betydligt mindre än Saaben, så de är inte riktigt jämförbara. Opels Cab är långt ifrån signifikativ med Opels andra modeller.
Skillnaden mellan bilarna är inte så stor som du påstår. Jag vill påstå att du är hemmablind.
Det är inte jag, Jag kan mycket väl tänka mig att köpa en Saab igen. Det finns ett fåtal modeller av äldre årgångar som är riktigt bra.

#a • 2009-11-07 20:42
Q (ej verifierad)

Jag kan visst erkänna att rostskyddet på Saab har försämrats och att betyget är rättvisande.Det finns faktiskt sätt att förhindra detta. 1. Saab måste förbättra rostskyddet (misstänker att vissa delar inom GM tvingat saab till detta genom att inte ge företaget tillräckligt me pengar som Opel) 2. Bilvård, vårda din bil och tvätta den ordentligt och då menar jag ORDENTLIGT lack+underede!!! Folk jämrar sig över hur mycket pengar saker och ting kostar i vårt samhälle. Men att köra in en bil och förstöra lacken för tusentals kronor tvekar de inte en sekund att göra!! Hade en Fordcab en gång som det inte var tillstymelse till rost på. Sålde den till ett par bekanta (vilket jag ångrar djupt) Bilen fick galopperande rost. På två år blev den en rosthög p.g.a. vanvård!! Hur jag kunde uttala mig om rosten. Jo jag uttalde mig om MIN CAB!! PG du brukar vara väldigt glad i att jämföra Opels senaste produkt jämfört med en Saab. Så då kan jag faktiskt drista mig till att jämföra min CAB med diverse enligt dig "oädla" opelcabbar. Igen! Jag skulle kunna tänka mig en Opel i framtiden "OM" den förmedlar samma intryck som Saaben! Men som det är nu NEJ!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.