Nästa artikel
Saab anställer igen
Nyheter

Saab anställer igen

Publicerad 13 november 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Saab fortsätter att återanställa personal som tidigare varslats. Nu får ytterligare 24 personer tillbaka jobbet för att höja produktionstakten och bygga nya modeller.
I slutet av oktober kunde Vi Bilägare rapportera att Saab återanställde ett 40-tal personer av de 700 som i våras blev varslade.

Förbereder produktion av nya modeller
Anledningen var att produktionen skulle skruvas upp och fabriken i Trollhättan skulle förberedas för att tillverka nya modeller. Dels gäller det nya 9-5, dels 9-3 cabriolet vars produktion flyttas från Ã-sterrike till Trollhättan.

Nu meddelar Saab att ytterligare 24 personer får jobbet tillbaka.

- 65 nya jobb på tre veckor. Det är skitroligt. Allt ingår i planen och visar att vi går åt rätt håll, säger Paul Åkerlund, ordförande för IF Metallklubben på Saab, till TT.

Stilla i två veckor
Under de senaste två veckorna har produktionen i Trollhättan stått helt stilla eftersom nya produktionsverktyg har installerats.

På måndag drar produktionen igång igen med förhoppningar om att takten ska höjas från dagens extremt låga nivåer.

Diskutera: Kan Saab vända sin negativa trend? Är nya 9-5 räddningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-11-13 13:04
Robert (ej verifierad)

Skulle köpt en DIREKT !! om man hade släpp den i kombiversion med diesel och fyrhjulsdrift, men nu handlar det ju om att sälja volymer och då räknas ju inte den inhemska försäljningen, sedaner känns bara så ute..

#2 • Uppdaterat: 2009-11-13 13:18
KK (ej verifierad)

Det liknar mest ett spel för galleriet,( d.v.s.EU-kommisionen) men å´andra sidan så är det skönt för de som får jobbet tillbaka. Ingen kan väl på allvar tro att Saab kommer att lyckas i längden? Som det skrevs här innan så är stora bilar ingen efterfrågan på, är det sedan en Sedan- så är det helt iskallt. Dessutom har de tidigare trogna företagen som köpt Saab kunder hos andra märken idag. Och finansbolagen sänker restvärdesrisken= dyrare Leasing.
Sorry Von Koenigsegg, men det är lika bra Du lägger i backen!!

#3 • Uppdaterat: 2009-11-13 13:41
Anders (ej verifierad)

Saab är inne igen! Det är Maud Olofsson och GM som är ute. Maud i september och GM till årsskiftet!

#4 • Uppdaterat: 2009-11-13 13:57
Jarl (ej verifierad)

Klart dom måste nyanställa om dom ska öka tillverkningen från 50 bilar, till 100 bilar / dag... men kört är det ändå

#5 • Uppdaterat: 2009-11-13 14:24
Johan (ej verifierad)

Min nästa blir nog en Saab..Måste stötta detta märke..Älskar grillen som 9-3 fick här om året.

#6 • Uppdaterat: 2009-11-13 15:34
Göran (ej verifierad)

"Jag köper inte en SAAB eftersom SAAB säljer så dåligt". Snacka om logik och en självuppfyllande profetsia. Hemmamarknaden är viktig för SAAB, så jag tycker faktiskt att man borde stötta den enda kvarvarade svenska biltillverkaren genom att köpa deras produkter. Modellprogrammet är ju utmärkt!

#7 • Uppdaterat: 2009-11-13 16:05
pg (ej verifierad)

Vad ska man med en Saab 9-3 till, den är ju föråldrad och passe. Hade du nämt 9-5 hade jag kanske hållit med en aning.
Saab 9-3 är ju i grund o botten samma bil som Opel Vectra. Nya Insignian slår den med hästlängder, 9-3 an kommer ine ens i närheten.
Däremot är jag mycket nyfiken på nya Saaben, och ser fram emot en provkörning. Jag lär väl aldrig få uppleva den som tjänstebil eftersom pensionsåldern närmar sig med raska steg.
Senaste försäljningssiffrorna talar ju sitt tydliga språk. Alla säljer mera utom Saab. Visst kan man ha förståelse att 9-5 an tappar eftersom en ny modell är på gång. Men att 9-3 an även den tappar är ju illavarslande, när man ser att konkurrenterna drar ifrån försäljningsmässigt.
Utomlands är 9-3 näst intill osäljbar. Enligt Saabhandlare i Tyskland jag talat med, är det bara skandinaver som köper Saab i Tyskland.
Det räcker alltså inte med att vara märkestrogna Svenskar för att Saab ska överleva.
Och vad blir det för klass på de medborgare som har råd med nya 9-5 an.

#8 • Uppdaterat: 2009-11-13 16:37
MT (ej verifierad)

Så nu är dom övriga 700 jobben också räddade? Utgår i från att samtliga som fått gå kommer inom snar framtid att börja jobba igen annars så var det lite "höna av en fjäder" nyhet.

#9 • Uppdaterat: 2009-11-13 17:15
j.w (ej verifierad)

PG, försäljningssiffrorna för Saab tror jag knappast du vet, det ända du ser är levererade bilar. Att det fortfarande tillverkas 100 bilar/dag har ingenting med försäljningen att göra.

#a • Uppdaterat: 2009-11-13 18:34
Lasse (ej verifierad)

Bilen ser inte dum ut, men tyvärr så tror inte jag på stora tunga sedaner, möjligtvis som kombi men den blir för för stor även den. Trenden verkar vara kortare högre alltså kompaktare bilar med mer funktion istället för lyx. Såvida SAAB inte har ett i ess i rockärmen i form av en supereffektiv motor så blir detta sannolikt ingen hit. Råoljan kommer att stiga i pris till nya höjder när konjukturen börjar ta fart, då köper man inte stort och tungt. Kan Hoppas att SAAB får fram efterföljaren till 9-
3 innan pengarna är slut eller att SAAB kan få fram en folkbil igen och överleva.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.