Nästa artikel
"Behåll monopolet!"
Nyheter

"Behåll monopolet!"

Publicerad 10 mars 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
I sommar upphör Bilprovningens monopol på besiktningar. Bilprovningen har varit privat i Finland sedan 1994, med kraftigt stigande priser som följd. Tore Töyrä har provat båda systemen.
Kommer du ihåg tv-serien The Jetsons? En sådan här kunde familjen ha haft – Ford Gyron. Till Detroitsalongen 1961 hade designduon Syd Mead och Alex Tremulis (som låg bakom designen av amerikanska säkerhets- och framtidsbilen Tucker 1948) trollat ihop en trehjulig, sylvass liten pendlarbil för två som satt i bredd. När Gyron inte susade fram med ett framhjul och två bakhjul stod den vid trafikljusen med två stödben utfällda. Gyron byggdes av glasfiber och brann olyckligt nog upp 1962 tillsammans med delar av Fords spektakulära utställningshall Rotunda i Detroit. Endast en skalmodell finns kvar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-03-10 11:24
Jarl (ej verifierad)

Håller med! Behåll det.
Bort med dom blå som bara pajjar!

#2 • Uppdaterat: 2010-03-10 13:44
bilprovaren (ej verifierad)

Svenska Bilprovningen fungerar jättebra. Man får en tid bokad och besked via mejl. Sedan är det bara att åka och besiktiga.
Det är klart att det kommer att bli business om/när bilprovningen säljs ut. Då handlar det om att tjäna pengar på varje bil och då blir kvalitén därefter.
Frågan är om 1 tusenlapp kommer att räcka här hemma för en besikting?
Tack VB för att ni tar upp denna fråga som faktisk berör alla svenskar som har bil (i alla fall äldre än 2år).
Hoppas att det kan skapas en debatt så att frågan kommer upp ordentligt

#3 • Uppdaterat: 2010-03-10 17:43
Arne Lövquist (ej verifierad)

Privatiseringen görs ju för att ägarna ska tjäna pengar och då är det klart att priserna stiger. Det blir väl så att många får avstå bilen och åka kollektivt i stället. De rika kan köra med sina BMW och andra dyra bilar och vi lågavlönade och pensionärer får köpa begagnade bilar. Det går utför med Sverige nu.

#4 • Uppdaterat: 2010-03-10 18:20
Roy (ej verifierad)

Självklart ska vi behålla Svensk Bilprovning som den är!
Men det här har debatterats på flera håll, även här i denna tidning, så jag orkar inte dra de självklara argumenten igen.

#5 • Uppdaterat: 2010-03-10 18:25
Kjell-Åke (ej verifierad)

Ännu ett fullkomligt huvudlöst beslut om privatisering. Svensk Bilprovning har kommit så långt i serviceanda och effektivitet som man har rätt att begära. Tyvärr är väl loppet kört, beslutet är taget och prestigen för stor för att ändra.

#6 • Uppdaterat: 2010-03-10 18:33
anderss (ej verifierad)

Allt skulle bli så bra med avreglerad elkraft, även billigare! Nu vet vi att det var lögn; en riktig analys hade även presenterat vad som blev utfallet. Dyrare el och trots det jättebonusar till direktörer som struntat i effektiviseringar och produktionsutbyggnad. De blir samma med Bilprovningen, den naiva tron på "konkurrensutsatt verksamhet" komma att gynna fåtalet och bestraffa och plåga den stora allmänheten.

#7 • Uppdaterat: 2010-03-10 18:33
Saabnisse (ej verifierad)

Det märks att det är valår i år och att ViB som borde vara opolitisk i själva verket är en djupt rotad socialistisk tidning med rötter i cooperativet.
Man fortsätter att tjata om detta i artikel efter artikel och vägrar att inse det självklara i att det är ett EU-direktiv som styr!
Sluta med valpropaganda- det hör inte hemma i en biltidning!

#8 • Uppdaterat: 2010-03-10 18:35
Mikz (ej verifierad)

Det finns inget rationellt skäl att privatisera bilprovningen. Enda skälet är att låta andra intressen profitera på bilisterna. Sveriges bilister betalar redan idag in ca 83 miljarder kronor till statskassan, av dessa pengar återförs ca 25 % till bilisternas infrastruktur. Stoppa omedelbart de privatiseringen! Det är inte för sent, men beslutet måste rivas upp NU!!

#9 • Uppdaterat: 2010-03-10 18:56
Rattmuff (ej verifierad)

SAABNISSE, du borde välja en annan motortidning kan jag tycka ... en som passar dej politiskt ... hur nu .. om nu .. det finns en sådan.
"Det är EU-direktiv" betyder inte att Sverige måste privatisera Bilprovningen ... Trams!
Hur intressant är det för dej vad som är EU-direktiv? I varje fall verkar det ointressant i sakfrågan!
Men du är kanske politiker i nåt gammalgrönt nyliberalparti? Och kanske är kompis med Torstensson?
Vad är det annars du vill säja?

#a • Uppdaterat: 2010-03-10 19:53
Skanör (ej verifierad)

Alla dessa avregleringar är huvudlösa och gagnar alls icke befolkningen. Som får högre skatter för att täcka inkomstbortfallet. Inte någon avreglering har gett lägre priser eller bättre service. Nu röstar jag moderat men det innebär inte att det går att köpa allt alliansen gör i ideologins heliga namn.
Avregleringar är lika dumma som Monas nerläggning av Rutavdraget. Tappar man allt sunt förnuft när man blir politiker?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.