Bild
Nästa artikel

Priset ökade med 180 procent

Nyheter

Privatiseringen av bilprovningen i Finland har bidragit till högre priser och konkurrensen har inte fungerat som avsett.

År 1994 infördes möjlighet för privata företag att bedriva bilbesiktning i Finland.

Till att börja med i konkurrens med den statliga bilbesiktningen men sedan år 2003 är de privata bilbesiktningsstationerna ensamma på marknaden.

Trafi är den statliga myndighet i Finland som ger godkännande till nya aktörer som vill starta bilbesiktning.

Dessutom ansvarar man för examinationen av nya besiktningsmän och godkänner de privata aktörer som vill starta utbildningar för personal som jobbar på besiktningsstationerna.

Priserna ökade kraftigt

Björn Ziessler är chef på den Tekniska avdelningen vid Trafi. Han bekräftar att priserna för en besiktning har ökat kraftigt sedan verksamheten privatiserades.

- Vi har statistik som visar att genomsnittspriset för en grundbesiktning har ökat från 17 Euro år 1994 till 48 Euro år 2007.

- Efter 2003, när de sista statliga stationerna försvann, ser vi att takten i prisökningarna har stigit ytterligare. Det är väldigt lönsamt att driva bilprovning i Finland.

180 procent uppåt
Listpriset för grundbesiktning ökade alltså med 180 procent under perioden. Men förutom denna, tillkommer flera extra kostnader.

I takt med att bilarna blivit allt mer komplicerade har också priset för en kontrollbesiktning stigit.

- För nyare bilar tillkommer bland annat ett OBD-test (On Board Diagnostic) och avgasprov.

- Dieselbilarna har ett mer avancerat prov än bensinbilarna och i takt med att dieselbilarna blir allt populärare, driver de därmed upp snittpriset på besiktningarna.


Kunderna nöjda med servicen
Men företagens vinstmarginaler har också ökat kraftigt på grund av att konkurrensen inte fungerat som politikerna förutsåg när de tog besluten att avreglera marknaden.

- Det här var inte vad som efterstävades när man öppnade den här marknaden för privata bolag, säger Björn Ziessler.

- Besiktningsbranschen är för centraliserad. Det finns två stora företag som sätter prisnivåerna och de små bolagen följer efter.

Mindre väntetider
Ziessler menar också att de högre priserna är en effekt av att servicen förbättras.

- Tidigare var det kö och man fick vänta på att få en tid för besiktning, idag är de flesta kunderna väldigt nöjda med servicen. Fler stationer har gett minskade väntetiderna men fler besiktningsstationer innebar också att utnyttjandegraden blev lägre.

- Idag har man en beläggning på ungefär 38 procent. Det blir dyrt eftersom man bland annat måste betala personalen för hela arbetstiden även om inte den utnyttjas.

Om du får ge några råd till de svenska politikerna, vad ska de tänka på för att den privatiserade bilprovningen ska bli så bra som möjligt?
- Det är mycket viktigt att ta fram ett enkelt system! Ju svårare det blir för nya aktörer att starta bolag och kliva in i branschen, desto mer protektionistisk kommer den att bli.

- Man måste också hålla ögonen på kvaliteten. Man behöver utbildad personal och kvalitetsledningssystem. Dessutom behövs en statlig kontrollenhet med egna tjänstemän som följer upp arbetet ute på stationerna.

Diskutera: Vad tycker du om privatiseringen av Bilprovningen?
Taggar: Nyheter
Priset ökade med 180 procent

Kommentarer

#1
leifer
2010-03-11 12:15

Här har statliga bilprovningen nu en gyllene chans i Sverige, att visa att man är både billigare och bättre än det privata alternativet. Eller är det så att lönsamheten hos bilprovningen i Sverige bygger på att man har monopol?

#1
Rattmuff
2010-03-11 16:30

Ett högre pris stör mej inte privat. Är egentligen mer brydd för effekten i glesbygd ..

#1
nilwes
2010-03-11 19:23

En man steg in till sin chef och ville ha en ändring på sin lön han tyckte att han tjänade för litet. Hans arbetgivare räknade då upp den anställdes fördelar och kommande ändringar i hans arbete och ville därmed sänka hans lön, varpå han svarade det struntar jag i bara det blir någon ändring.
Allianspartiet gör likaledes de struntar i att vi som byggt landet vill ha vardagen oförändrad så nästa val hoppas jag att kverulantesson röstar bort de styrande nästa val.
nilwes

#1
Saabnisse
2010-03-11 22:43

Jag tycker det vore trevligt att slippa en massa politisk smörja i kommentarerna.
Även om ViB flera gånger har visat sig vara vänstervriden så är det onödigt att det ska visa sig i åsikterna här.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.