Bild
Nästa artikel

Här är första privata besiktningsstationen

Nyheter

Skylten vid infarten är redan uppe. Nu öppnar Carspect landets första privata besiktningsstation.

Stolt och med fjärilar i magen tar Johan Cederlund, vd för Carspect, plats framför besökarna.

Han höjer rösten:

- Hjärtligt välkomna till Sveriges första privata anläggning för besiktning.

"Nu vänder vi blad"
Samma dag som monopolet för fordonsbesiktning avregleras, 1 juli, får Carspects första anläggning i Tyresö ackreditering för att utföra fordonsbesiktningar.

Det firades med godisbilar och ett besök av infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).

- Nu vänder vi blad i bilbesiktningens historia, säger hon framför åhörarna.

Nya jobb, fler företag och längre öppettider är några av de förbättringar hon räknar upp.

I sitt invigningstal berömmer Johan Cederlund det jobb Svensk Bilprovning utfört sedan 1965.

- Men det goda får inte bli det bästas fiende, säger han.

Multinationellt företag
Enligt en broschyr ska Carspect göra det enklare och trevligare att besiktiga bilen.

Besiktningen ska bli mer "kundorienterad" med längre öppettider på kvällar och helger.

Carspect tillhör finska A-Katsastus Group som årligen besiktigar tre miljoner bilar i åtta länder.

Stationen i Tyresö är den första av många som Carspect planerar att öppna i Sverige.

Målet är att så småningom ha 25 procent av marknaden, vilket kan innebära omkring 100 stationer om ett par år.
 
"Vi måste kriga mot varandra"
En illgrön banderoll hänger på en vägg vid stationens parkering i Tyresö.
 
"En ny tid för bilbesiktning", lyder texten.


- Hade inte avregleringen skett hade det kanske sett ut som det gjorde för fem-sex-sju år sedan med jättelånga köer, säger Johan Cederlund.

Han tror att många kunder är nöjda med Svensk Bilprovning, men påpekar att de inte haft något att jämföra med.

- Alla företaget som har någon att spela mot blir naturligtvis bättre. Att träna mot samma lag varje dag utvecklar inte laget, säger Johan Cederlund.

- Vi måste kriga mot varandra för att locka till oss kunderna.

Olika tider, olika priser
En central fråga i debatten om avregleringen har varit priset som befarats öka.

Resonemanget har varit att fler stationer leder till färre besiktningar per anläggning, med dyrare verksamhet som följd.

En drop in-besiktning hos Carspect kostar inledningsvis 350 kronor och en förbokning, liksom hos Svensk Bilprovning, 300 kronor.

Johan Cederlund tror på en "prisdifferentiering" med olika priser för besiktning vid olika tider.

- Vi måste se när kunderna vill besiktiga. Vissa kanske vill ha en ny produkt och den typen av tjänster kanske kan bli dyrare än i dag, säger han.

"Stationer närmare kunderna"
Johan Cederlund berömmer Svensk Bilprovnings kunskap och kvalitet.

- Vi får absolut inte vara sämre, men jag tror inte att vi har en ambition att försöka vara bättre. Det tror jag nästan är omöjligt, Svensk Bilprovning är så vassa.

Johan Cederlund fortsätter:

- Vi måste försöka leva upp till samma kvalitet, men att krydda med ytterligare servicetänkande och att lägga stationer närmare kunderna. Det blir vår nisch.

Diskutera: Vad tycker du om avregleringen av fordonsbesiktningen?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
bruno
2010-07-02 15:43

"Prisdifferentiering"... ja, det blir det kanske, men mest blir det dyrare när Bilprovningen står med samma kostnader som förut men lägre inkomster, och de nya ska tillfredsställa sina aktieägare med snabb avkastning. Men den som har en riktigt sunkig bil med höga utsläpp och taskiga bromsar kommer snart att på nätet kunna få reda på avr man kan vända sig och få den godkänd! Grattis, alla Lada-ägare! Sorry, miljö och trafiksäkerhet!

#1
Petra
2010-07-02 15:44

Helt rätt, Bruno! Absolut negativt ur alla aspekter.

#1
MASA
2010-07-02 16:30

Heja fri prissättning! Är det någon som kunnat notera billigare priser i samband med avregleringar? Inte jag i alla fall. Finland fick uppleva en prissättning, som slog alla med häpnad: dubbelt och tredubbelt upp. Konkurrens, nej kartell är det rätta namnet.

#1
Challe
2010-07-02 18:18

Alla vi som gillar Svensk Bilprovning ska naturligtvis inte åka till Carspect. Speciellt inte nu när dom drar igång 50kr dyrare än SBP.
Jag har aldrig haft problem med SBP. Tycker bara dom blir bättre och bättre

#1
johan
2010-07-02 20:05

nu får de bli regeringskifte för mycke har avskaffats på grund av alliansen.
finns inget som blivit bättre med dom som styre.
Så soccarna och dom ta tillbaks SBPs monopol på besiktningen.
att en fri marknad skulle leda till jobb är bara skit snack.
Har aldrig upplevt att jag behövt vänta på tid hos SBP då man oftast hittar tider som passar en när man vill ha det gjort även dagen innan kan man hitta tid vilket är bra.

#1
S-E S
2010-07-02 21:11

Jag väntar på att t.ex märkesvärkstäder kommer med "gratis besiktning i samband med service hos oss".

#1
niva
2010-07-02 22:41

bruno 2 jul 2010
"Prisdifferentiering"... ja, det blir det kanske, men mest blir det dyrare när Bilprovningen står med samma kostnader som förut men lägre inkomster, och de nya ska tillfredsställa sina aktieägare med snabb avkastning. Men den som har en riktigt sunkig bil med höga utsläpp och taskiga bromsar kommer snart att på nätet kunna få reda på avr man kan vända sig och få den godkänd! Grattis, alla Lada-ägare! Sorry, miljö och trafiksäkerhet!
------------------------------
vaddo Lada !?!? 240-740 - ägare menar du...

#1
Fri fart med konkurrens, nope
2010-07-02 23:24

Nästa avreglering blir sjukvården.
Hälsokontroll "slink in" 600:- Innan 16:00 resten av tiden 1000:-
 
Brutit något?
Se tariff utanför mottagningen.

#1
Raphael Mabo
2010-07-03 00:03

"Vi måste försöka leva upp till samma kvalitet, men att krydda med ytterligare servicetänkande och att lägga stationer närmare kunderna. Det blir vår nisch."
En nisch som alla andra konkurrenter också tänker muta in och när alla försöker göra samma sak, kan man då verkligen tala om en "nisch"?!?!

#1
leifer
2010-07-03 16:26

SBP har väl blivit bättre just för att hotet om privatisering legat på dom hela tiden. Annars brukar ju just myndigheter vara allt annat än serviceinriktade. Det har snarare varit ett moment av förnedring varje gång man är "kund" hos statliga verksamheter.

#1
Tom
2010-07-03 17:14

Urlöjligt.

#1
Jasse
2010-07-03 18:25

Jaha, så var vi där igen när det gäller något nytt i Sverige. gnäll gnäll gnäll. Detta är skitbra och det är helt valfritt för er som vill fortsätta med SBP att göra detta, bara för att det kommer flera är det ingen som förbjuder er att fortsätta som förrut. Konkurrens ger bara bättre service och Bruno sidan på internet finns redan var du lättast får igenom din bil på SBP.

#1
Jasse
2010-07-03 18:25

Jaha, så var vi där igen när det gäller något nytt i Sverige. gnäll gnäll gnäll. Detta är skitbra och det är helt valfritt för er som vill fortsätta med SBP att göra detta, bara för att det kommer flera är det ingen som förbjuder er att fortsätta som förrut. Konkurrens ger bara bättre service och Bruno sidan på internet finns redan var du lättast får igenom din bil på SBP.

#1
Bilmecken
2010-07-03 22:40

Ännu en i raden av kompetenta förändringar av den mest kompetenta regeringen någonsin!
Mycket bra jobbat av Alliansen!

#1
McRill
2010-07-03 23:05

Idioti i kubik!

#1
leifer
2010-07-04 00:52

Kan vi inte förbjuda konkurrensen mellan olika bilmärken och bara tillåta en statlig biltillverkare i Sverige? Då kunde den tillverka Konsums blåvita bruksbil för alla. Ungefär som Trabant i Östtyskland. Bilen är ju en grundläggande basprodukt, alltså måste även den socialiseras. Först då kan vi nå sann frihet åt folket! Då kan staten även reglera vilka färger folk får ha på bilarna, bl.a. med hänsyn till trafiksäkerhet. Ex bör man då förbjuda vita bilar på vintern.

#1
jan
2010-07-04 01:10

jasse sverige är producerat regisserat av vänstern högern har inget med vårt välfärdssamhälle att göra.Titta tillbaka o se vilka reformer som är bra för oss alla alltså inte högavlönade som borgarna ligger bakom okej ingen..............

#1
leifer
2010-07-04 02:09

JAN, sanningen ligger i mitten... För mycket rött funkar inte, ständiga devalveringar, sprängda utgiftstak och Pomperipossa skatter. Liksom förmynderi och kontroll av medborgarna. Folk vill ha frihet och valfrihet. Därför är det ingen som ropar att vi borde ha ett enda bilmärke producerat av staten med behovsprövad kö som det var i Östtyskland. Eller en enda matbutik.

#1
jan
2010-07-04 02:43

stora ord leiffer taget ur luften.skriv det du vet och kan om sverige och dess utveckling istället att bara låtsas kunna.Du måste ändå se hur sverige har stått sig genom åren i täten när det gäller gemlighet.ytttrandefrihet,välstånd,allemansrätt, trygga jobb trygga arbetare som har haft bra anställningskydd inga karensdagar,ledande inom miljötänk man kan räkna upp hur mycket som helst och det enda du kommer på är devalveringar och höga skatter va fanken tror du skatter går till egentligen???????????det är skrämmande hur högern har lurat till sig väljare man gör landet sämre.

#1
leifer
2010-07-04 13:13

JAN, jag hyllar främst vanliga människor framför politiker och politiska färger, som tar åt sig allt gått för allt positivt, och aldrig tar på sig negativa effekter. Det är alltså folket och entreprenörer som främst ska ha äran för svensk välfärd.
Jag sa inte att vänstern inte gjort mycket bra saker, främst var den bra fram till 60-tal. Sen gick det fel och på 70-talet ballade det ur fullständigt med mycket galna idéer och tveksamma lagar som vi än idag lever med. Grundproblemet idag är att vänstern inte gjort hemläxan och lärt sig av historien och därmed förnyat sin politik. Man är fast i gamla hjulspår, främst på det retoriska området. Sen är det också nya tider vi lever i. Vad som ger anställningstrygghet kan man debattera, det bästa är nog trots allt att det finns en arbetsmarknad som fungerar med många jobb. För är meningen att det ska vara brist på jobb och några få som lyckats komma in i tid sitter på livstidsanställningar? Det är bara att inse att Sverige inte har nån olja som Norge, vi har inga konkurrensfördelar gentemot omvärlden länge, som vi hade mot kriget. Hur ska då svenska företag kunna konkurrera om de ska betala högre skatter än alla andra företag i världen. Jag säger det igen, sanningen ligger mitten. Svenska folket har alltid trott på den gyllene medelvägen, mellanmjölkens land.

#1
Lägerleffe
2010-07-04 16:45

Sista spiken i kistan för Motormännens kvarvarande verksamhet ute i landet, teststationerna. Tidigare enda alternativet för den som ville ha en riktig konditionstest, köptest osv.
Nu poppar det upp massor med kommersiella aktörer som ska sko sig på bilproveri i alla nivåer.
Först avvecklade Motormännen sina medlemskontor och resebyråer - nu blir det sannolikt dags att packa ihop de sista synliga resterna av det som en gång var (!) en kraftfull bilistorganisation med 220.000 medlemsfamiljer.

#1
Saabnisse
2010-07-04 18:08

Lägerleffe, inte alls.
Rent tekniskt finns det inget som hindrar att Motormännens testcentraler utvecklas till SVEDAC-ackrediterade bilprovningsanläggningar.
M är kanske lite för små just nu, man försökte få ett samgående med FMK för ett par år sedan men det sprack p.g.a. FMKs motvilja.

#1
Saabnisse
2010-07-04 18:22

Ursäkta det blev lite fel, det krävs ett klarläggande.
Det var FMKs medlemmar som röstade ner förslaget om ett samgående med Motormännen.

#1
jan
2010-07-05 02:07

orkar inte läsa hela ditt inlägg men vad för reformer som kom efter 70 talet var mindre bra för oss vanliga arbetare o de som behöver stöd,sjuka,föräldrar,vänstern har skapat den svenska modellen ett väldigt bra samhälle som högern upptäck att ingen vill bli av med, de är så retorikts smarta så många tror att det de som står bakom trygga finanser stabil arbetsmarknad låg arbetslöshet m,m patetiskt

#1
Företagare
2010-07-05 10:54

Sluta gnäll på Politiker alla är maktgalna!!!! bli politiker om ni är så bra.
Vård, skola omsorg kostar pengar, men dom ger inte pengar tillbaka därför måste det finnas företag som kan anställa folk som betalar skatt så att V S O kan fortsätta finnas. därför avregleras "staliga företag" så priserna kan höjas = mer inkomst till statskassan....
Mellanmjölkens land är bra bara alla inser det.

#1
Kjell-Åke
2010-07-05 22:12

Det här inlägget gäller avregleringen av bilbesiktningen. Ni som envisas med att göra allting till politik, kan ni inte framföra detta på annat sätt, t.ex. på torgmöten eller liknande?

#2
Micke00
2010-12-28 19:54

Undrar hur länge det dröjer innan dom höjer priset... Kan i och för sig vara värt det om det är lättare att få igenom bilen.

#3
uff
2011-02-02 17:13

leifer, behöver vi verkligen 23 olika tandkrämer ? Efter som du diskuterar politik här så gäller just nu att bli inte sjuk, arbetslös eller gammal.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.