Nästa artikel
Avslöjat: Palmolja och PFAD i nästan hälften av all HVO-diesel
Nyheter

Avslöjat: Palmolja och PFAD i nästan hälften av all HVO-diesel

Publicerad 7 december 2020 (uppdaterad 8 december 2020)
”Det är lätt hänt att man tummar på hållbarheten i förnybarhetens namn”, säger Gröna Bilisters expert.

Det är inte så lätt att veta vad som egentligen finns i bensinen eller dieseln som bilägarna tankar på macken. Därför fanns planer på att införa en så kallad miljödeklaration både vid bränslepumpar och laddplatser för elbilar under 2020.

Så blir det dock inte. Miljödeklarationen har skjutits upp till nästa år, men organisationen Gröna Bilister har tagit fram en egen rapport med fakta om vad som finns i våra drivmedel.

– Det blir allt viktigare att tänka på vad vi tankar. Omställningen av transporterna skapar enorm efterfrågan på nya råvaror. Det är lätt hänt att man tummar på hållbarheten i förnybarhetens namn, säger Per Östborn, projektledare för Gröna Bilisters rapport.

Risk för ”smutsig” HVO

Många som kör en modern dieselbil kan tanka så kallad HVO-diesel istället för fossil diesel. Det ska ge betydligt lägre koldioxidutsläpp. Men å andra sidan innehöll 44 procent av den förnybara HVO-diesel som tankades i Sverige 2019 palmolja eller palmoljederivat, och enligt EU-kommissionen ger biodiesel av palmolja högre klimatpåverkan än fossil diesel på grund av regnskogsskövlingen.

– Vi måste bli kvitt palmoljeprodukterna för att bevara biodrivmedlens trovärdighet. Riskerna är för stora. Tillverkarna måste avstå från kortsiktiga vinster för att kunna skapa en marknad som är långsiktigt livskraftig, säger Per Östborn.

En annan trend är att oljeskiffer nu används som råvara till bensin och diesel som säljs i Sverige, något som enligt Gröna Bilister beror på att den lättillgängliga råoljan sinar och att bolagen därmed ”låter ännu fulare fossila alternativ slinka in”. Detta ökar klimatpåverkan med 41 procent jämfört med råolja.

Läs också: Varnar för "smutsig" HVO-diesel med palmolja

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-07 11:02
fjodor

Det är så här MP funkar, dom skiter fullständigt i om regnskogar skövlas eller ifall våra grannländer bygger 45 kolkraftverk. Huvudsaken är att håva in mer pengar till statskassan och att ruinera Svenska folket.

#2 • Uppdaterat: 2020-12-07 11:24
McTar

Förklara lite närmare hur MP är de som gör så att oljebolagen köper skifferolja och eldar upp regnskog för att göra plats till palmoljeplantagen?

#3 • Uppdaterat: 2020-12-07 11:26
Styggavargen

Told you, och det är bara toppen på isberget. Skall man sedan räkna in all hantering för produktion mm.. jag kan lova er, inga miljö eller klimatvister uppnås, bara mer pengar i fickorna på de som producerar detta.

#4 • Uppdaterat: 2020-12-07 11:40
Hans Berglund

Jag förstår inte det här med MP är det dom som har majoritet, är inte det ett litet parti

#5 • Uppdaterat: 2020-12-07 12:37
K_Klabbe

Detta är väl ingen nyhet? Ingen hemlighet att HVO till stor del görs på rätt tveksamma råvaror. Med bra råvaror är HVO jättebra, men tveksamt om "bra"råvaror finns i några större kvantiteter. Dvs jag tror HVO kommer att förbli en nischprodukt.

#6 • Uppdaterat: 2020-12-07 12:41
CEAT

Därför man kör på el.

#7 • Uppdaterat: 2020-12-07 13:17
EnannanRobban

Det är fortsatt så att det är brist på hållbara råvaror för att producera biobränsle. Så länge vi förlitar oss på att kunna finkamma världen på råvaror och biobränsle till oss här i Sverige så kommer lösningen vara kontraproduktiv.
Vi kommer inte heller att kunna nå egen försörjning av biobränslen producerade på råvaror från Sverige, inte minst med tanke på att biobränslen är överintecknade av snart sagt alla branscher i planen för fossilfritt Sverige.

#8 • Uppdaterat: 2020-12-07 14:20
Svenne60

Tycker inte att man kan anklaga främst MP för att palmolja används, däremot kan hundhuvudet läggas hos dem nu när Sverige ska skövlas med vindkraftverk, som dels ger tredubbelt så dyr el med påföljd att industrin får flytta från landet, vi blir ett fattigland utan välfärd, dels ökar vindkraften utsläppen flerdubbelt jämfört med vatten-, och kärnkraft.

#9 • Uppdaterat: 2020-12-07 15:25
bgl

V i HVO betyder på svenska vegetabilisk, då kan man ju för skams skull inte använda animaliska fetter!
Finns inte så mycket annat än palmolja att ta till. Slakteriavfall är enligt sin namn en animalisk produkt som är omöjlig för Miljöpartister både att använda, då dessa hävdar sig vara veganer eller åtminstone vegetarianer, och att ö.h.t. få tillgång till om vi enligt propagandan alla ska bli som dom!

#a • Uppdaterat: 2020-12-07 16:50
Carl Trefalt

De hugger ner regnskog för att odla palmoljan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.