Nästa artikel
Allt fler p-böter delas ut
Nyheter

Allt fler p-böter delas ut

Publicerad 16 augusti 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Antalet utfärdade parkeringsböter har ökat med 25 procent under de senaste två åren. Samtidigt har det blivit dyrare att parkera.
Mellan 2007 och 2009 har antalet utdelade parkeringsböter ökat med 25 procent.

Det framgår av en ny rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som presenterades på måndagen.

Fler p-övervakare

Ã-kningen beror framför allt på att övervakningen har utökats.

Under perioden blev p-övervakarna fler, från 600 till 700 heltidstjänster.

Ã-kningen var störst i Stockholm där antalet tjänster steg från 150 till 200.

Där ökade också antalet utfärdade böter med 50 procent under perioden.

Dyrast i Stockholm
I hälften av de kommuner som har avgifter har det blivit i genomsnitt 30 procent dyrare att parkera bilen.

- Det är efterfrågan på parkeringsplatser som styr nivåerna på parkeringsavgifterna, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL.

I centrala Stockholm kan det kosta 40 kronor per timme att parkera, vilket är dyrast i landet.

Dock går det att parkera gratis i ungefär tre av fyra svenska kommuner, uppger SKL.

Bland kommunerna som tar ut avgifter är Mora billigast med tre kronor och femtio öre för en timmes parkering.

Ã-kade intäkter
Dessutom har bötesbeloppen höjts för att motverka att fler ska bryta mot parkeringsreglerna.

Det maximala beloppet är nu 1 000 kronor.

Utvecklingen har inneburit att landets kommuner ökat intäkterna från avgifter och parkeringsböter med 20 procent, från 1,4 till 1,7 miljarder kronor.

Staten gör också en god affär eftersom man sedan 2009 tar ut 20 procent moms på parkeringsavgifterna samt 53 kronor i administrationsavgift per utfärdad parkeringsbot.

Diskutera: Vad tycker du om utökad parkeringsövervakning?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-08-16 13:12
Gösta (ej verifierad)

Bra att de tar tag i problemet och bötfäller fler. Alltför många tror att de kan parkera hur som helst. Jag gör alltid rätt för mig, så jag har inga problem med parkeringsvakter. Även positivt att nya arbetstillfällen skapas.

#2 • Uppdaterat: 2010-08-16 13:37
Flac (ej verifierad)

Problemet är bara att de även bötfäller de som gör rätt för sig och du har ingen möjlighet att få rätt, inga bevis gäller i efterhand!
Min fru blev börfälld med sina föräldrars bil utanför en sportarena, hon hade en giltig biljett som låg synlig. Problemet var bara att bilen är lite högre (LR Freelander) och biljetten hade kanat ner lite i det dike som är på instr.panelen. Den gick dock att läsa om man lutade sig fram lite och tittade in i bilen. Vi lade biljetten exakt som den legat och fotograferade den i dagsljus samt bifogade en kopia i överklagan, men icke. "biljetten kan du ju fått av någon annan" svarades det snorkigt och enda chansen att kunna ta upp det öht är om du träffar på P-vakten medan de står vid din bil...
De är riktiga svin på den punkten och de privata är värst, vilket många inslag i tv visat på... Hade det varit min egen bil hade jag dragit det till domstol, vilket fö hade varit det enda sätt att få se den bild som vakten tagit men jag inte fick ta del av pga att det var bevismaterial vid ev rättegång...suck...

#3 • Uppdaterat: 2010-08-16 14:30
PRIUS... (ej verifierad)

En lista bör komma ut vilka kommuner som inte tar betalt för att vi kommer och handlar och äter vilket gynnar deras näringsliv och invånare, så kan vi köra förbi de kommuner som inte gillar gäster.

#4 • Uppdaterat: 2010-08-16 15:27
Seken (ej verifierad)

Här i Gbg har man gjort alla arbetslösa till P-nissar. Men struntat i att utbilda dem. Så fort man vänder sej bort från bilen, så kommer en Nisse smygande, i full färd att knappa in en bot. Att ställa bilen i strid med snåriga regler, eller för länge, ger ett säkert straff. Att köra vårdslöst, mot rött eller för fort är helt riskfritt. Alldeles för krångligt för polisen att göra domstolar nöjda ifråga om bevis. Således struntar dom i att rapportera. Bra illustration på ordspråket: sila mygg och svälja elefanter. Visserligen får kommunen in pengar. Men skadar sitt rykte som turiststad. Vilket säkert kostar mer än man får in.
PS. Även en överdrivet medveten och försiktig person som jag har fått 2 böteslappar de senaste 10 åren. Båda avskrevs av polisen, eftersom de var felaktiga. En P-nisse hade "glömt" att man får lasta av i 4 minuter!!

#5 • Uppdaterat: 2010-08-16 15:48
Bosse (ej verifierad)

Hoppas att Gösta glömmer att ställa P-skivan som jag gjorde och svinen hinner lappa, fan vad jag hatar de parasitiska kräken! Det kommer att sluta illa en gång!

#6 • Uppdaterat: 2010-08-16 18:27
Kjell-Åke (ej verifierad)

Enligt lag får inte stat eller kommun ta ut mer i intäkter för parkering än de kostnader för övervakning man har. Det är en gammal lag som sannolikt glömts bort för länge sen. Detta är något för "Grävande" motorjournalister att ta tag i.
Flac: Tydligen har "Din" p-anmärkning utfärdats av privat p-bolag. I så fall kan Du endast överklaga i civilrättsligt vilket innebär att om du förlorar får betala alla rättegångskostnader. Sannolikheten är stor, p-bolaget har möjlighet att ta hjälp av duktiga jurister, kosta vad det vill.
Kontentan: Försök undvika parkera på plats som övervakas av privata bolag, på en kommunalt övervakad p-plats har man iallafall en fair chans att påvisa ev. oskuld

#7 • Uppdaterat: 2010-08-16 23:15
Christer W. (ej verifierad)

Jag har aldrig fått en P-bot i hela mitt liv, och jag är snart 50 och har haft körkort i över 30 år. Det kanske beror på att jag är noga med att betala, ställa bilen innanför rutan, hålla kolll på tiden samt läsa parkeringsskyltar noga.

#8 • Uppdaterat: 2010-08-16 23:18
Saabnisse (ej verifierad)

Jag fick p-bot på en Golf som bevisligen var demonterad 35 mil därifrån vid tillfället.
Bara att betala .
Efter ett par påstötningar 6 månader senare fick jag tillbaka de inbetalda pengarna.
Ingen ursäkt trots flera vittnen.
Bara ett kort " Nedlagt p.g.a. bristande bevis!"
Man hade ändå mina pengar ett halvår och med rätt investering kunde de föräntat sig väl.

#9 • Uppdaterat: 2010-08-17 00:08
Seken (ej verifierad)

CHRISTER W, den som har gedigna hängslen och väl åtdragen livrem tappar sällan byxorna. Och kan gå stolt genom livet.

#a • Uppdaterat: 2010-08-17 02:03
Rickard (ej verifierad)

Jag tror att stadskärnorna (troligen inte i de 3 storstäderna) förlorar sin betydelse till förmån för köpcentren utanför stan med gratis parkeringar. Se på USA. Sen kan ju hela näringen i stadskärnan, framförallt hyresvärdar se sig om i Hel..singland.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.