Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Varför så dyrt att besiktiga dragkrok?

Bilfrågan

"Min nya dragkrok tog tre minuter att besiktiga. Kostnad 380 kronor. Varför?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:

När min nya dragkrok skulle besiktigas tog hela proceduren exakt tre minuter. Under kontrollen tittade besiktningmannen runt lite, kände med nyckel på en bult och ruskade på kontaktdosan.

Kostnad 380 kronor. Hur i hela fridens namn kan en sådan avgift vara motiverad? Att besiktiga en bil tar cirka 20 minuter och kostar 300 kronor.

Boy Svedberg

SVAR:
Bilprovningens priser är anpassade efter ett tidsmässigt och geografiskt genomsnittsvärde.

Oavsett om du besiktar din bil i glesbygd eller tätort ska priset vara detsamma. Utöver tiden i hallen tillkommer kostnader för bokning, olika stödsystem, utveckling med mera.

Generellt beslutas Bilprovningens prissättning, efter förslag från oss, av Transportstyrelsen i samråd med Ekonomistyrningsverket.

Bilprovningen drivs utan statliga bidrag eller vinstintressen. Däremot ska vårt resultat bland annat ge oss möjlighet att renovera och bygga om våra stationer, samt investera i nödvändig utrustning och utbildning för våra medarbetare.

Cecilia Blom Granlund, Bilprovningen

Diskutera: Vad tycker du om Bilprovningens priser?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Varför så dyrt att besiktiga dragkrok?

Kommentarer

#1
Manta
2010-04-23 12:16

Det är väl inte dyrt med 380:-
Är du så jävla snål så kolla in detta för lite inspiration
http://www.youtube.com/watch?v=rID1nWUvUjU

#1
Jägaren
2010-04-23 12:59

Vilken j-vla förklaring. Hur kommer det då sig att en "vanlig" besiktning - i vilken också priserna är anpassade efter ett tidsmässigt och geografiskt genomsnittsvärde och där även konstnader för bokning, olika stödsystem, utveckling med mera tillkommer - kostar futtiga 300 kronor? Och då minsann får ju killen kolla hela klabbet från belsyning, bälten, triangel, bromsar, avgaser, mätare, underrede, stag, rost och annat, vilket brukar ta ca 20 minuter!!! Det är för mig ofattbart att besiktningsmannen inte anslöt en dosa för att se om elen fungerade!
Morsning, Cecilia.

#1
Kjell-Åke
2010-04-23 19:34

Priset kommer sannolikt att höjas till det dubbla vid monopolets avskaffande. "Härliga" tider stundar.

#1
Hanzzon
2010-04-25 11:03

Bilprovningen är väldigt billiga i förhållande vad man överlag kontrollerar, sen att det går snabbt beror oftast på duktig och utbildad personal med bra effiktivitet som vet vad man ska kolla extra på på div. bilmodeller.
Sen finns det som alltid undantag, men jag lovar att det varken kommer att bli bättre eller billigare efter att nu Bilprovningens monopol försvinner och andra vinstdrivande aktörer nu får börja besiktiga bilar, vilket är synd att inte beslutsfattarna förstår i detta fall, skillnad om det inte alls hade fungerat bra med Bilprovningen eller om dom hade varit väldigt dyra.

#1
Pettersson
2010-04-25 22:30

Det är väl omtypningen som kostar, fick betala 380:- för att jag tog bort en dragkrok.

#1
Stonie Melonie
2010-04-26 15:21

Varför får inte acrediterade verstäder som "får släcka 2or" göra besiktiningen av ett monterat drag...?

#1
maltdryck
2010-05-03 15:02

@ STONIE MELONIE
Ackrediterade verkstäder...? Jaha, du menar de som inte kollar lufttryck och ljusinställning vid service.
Nej tack, jag tror jag avstår.

#1
Henke
2010-07-02 14:08

Dyrt eller inte så är det i vart fall irriterande att behöva köra till Bilprovningen för regbes av dragkrok. Jag var inne med min splitt nya bil och det enda personalen på Bilprovningen kan göra är att gå bakom bilen och konstatera att - Jo, där sticker ut en dragkrok nu genom stötfångaren bak. Infästningen av dragbalk mm är helt inkapslat av stötfångare och plastkåpa under bilen så dom ser inte ens bultarna. Sen knappar dom in regnumret i datorn och klickar i en kryssruta att bilen nu har dragkrok. Men jag tror att det ändras snart för det är ju löjligt att dom ska kolla något som inte går att kolla. Då kan ju likaväl den som monterat kroken skicka in till Transportstyrelsen att bilen försetts med drag. Vår bil var så ny att COC uppgifterna för dragkrok ändrats så dom kunde inte ens sätta kryss i rutan utan dom bad oss bara backa ut igen så skulle dom ordna det och skicka hem protokoll och räkning på dom 380 kronorna. Vi körde alltså bara in och besiktningsmannen kikade runt hörnan baktill på bilen och såg dragkroken sticka ut och sen bad han oss backa ut igen!!! Känns som jag likagärna kunde ringt ner eller mailat att nu har jag monterat en dragkrok.
/Henke

#2
2020-03-23 19:50

Nej besiktiga en bil kostar 500kr och tar 6-7 min.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.