Nästa artikel
Bilfrågan: När ska bilen servas?
Bilfrågan

Bilfrågan: När ska bilen servas?

Publicerad 5 maj 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Jag har en Honda Civic som körs 800 mil per år. Hur ofta bör jag serva den? Är det avhängigt av tiden eller körsträckan?" Vi Bilägare svarar.
Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag har en Honda Civic som körs 800 mil per år. Den är två år gammal och servad en gång.

Hur ofta bör jag serva den? Är det avhängigt av tiden eller körsträckan?

Britt

SVAR:
Enligt Honda Sverige är det vad som först infaller, ett år eller 2 000 mil, som styr när service ska ske. Bilen ska alltså i ditt fall servas redan efter att ett år gått sedan förra servicen.

Detta blir naturligtvis dyra mil för dig som kör så lite. Problemet är att du kan riskera garantin på tre år om inte alla stämplarna finns i serviceboken.

Detta måste ställas mot att Honda är mycket driftsäkra bilar med få fel. Alternativet är alltså att strunta i garantin och bara låta göra ett olje- och filterbyte.

Det är oftast det enda bilen behöver. Om du angett ett registreringsnummer på bilen hade vi kunnat ge ett mer detaljerat svar.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-05-05 12:56
Gustav (ej verifierad)

Att strunta i service (även om den egentligen inte skulle behövas) och riskera nybilsgarantin kan vara dumt om något går sönder eller om man vill sälja bilen innan garantin gått ut. Rekomenderas bara till de som inte heller vill betala för mer än den obligatoriska trafikförsäkringen.
När bilen är äldre än 3 år, blir det oftast billigast att utföra all service man kan själv och bara lämna in bilen för att åtgärda namngivna exististerande fel. Många servicepunkter är löjligt enkla att utföra själv, som ex. kolla lufttrycket i däcken, fylla spolarvätska, smörja gångjärn och kontrollera att alla lampor lyser.

#2 • Uppdaterat: 2010-05-06 00:01
Jarl (ej verifierad)

Detta säger allt om de som köper japanska bilar: de kör knappt något och de vill ej kosta på service. Kanse därför som de flesta Toyotor är slut efter 4år neller 2000mil, men då gäller ej garantin pga vanskötsel. Min fråga till er andra är= ska vi acceptera sådant här skort i trafiken?

#3 • Uppdaterat: 2010-05-06 01:05
Kalle (ej verifierad)

Jarl! Har du missat dina mediciner nu igen???

#4 • Uppdaterat: 2010-05-07 00:31
Jarl (ej verifierad)

Service-intervallet beror naturligtvis på hur tjock staniol-hatt du har öpå dig när du kör!!!

#5 • Uppdaterat: 2010-05-07 12:14
flac (ej verifierad)

Kalle:
jarl kom hem lite tidigt från skolan en dag och såg en science fiction-film på TV1000 så nu har han lärt sig ett nytt roligt ord; staniolhatt! eftersom detta är hysteriskt roligt måste man skriva om det i alla kommentarsfält man hittar. Om alla gör som på de flesta forum och helt enkelt ignorerar honom så kanske det inte är lika roligt efter ett tag...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.