Nästa artikel
Bilfrågan: Varför luktar det diesel?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför luktar det diesel?

Publicerad 4 maj 2012 (uppdaterad 4 maj 2012)
"Det luktar diesel inne i min Saab 9-3 när man stannar vid stoppljus och vid rondellkörning. Ska det vara så?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har nyligen köpt en dieselbil, Saab 9-3 -11. Det luktar diesel inne i bilen när man stannar vid stoppljus, vid rondellkörning och när någon lämnar bilen för ett kort ärende kommer mycket in via dörren.

Det påstås från säljaren att det har med förvärmaren att göra, den startar vid under åtta grader och släpper ut avgaser under bilen. Men detta händer oss även vid uppvärmd bil och körning på upp till 17 mil. I vilket fall mycket otrevligt och ska det vara så?

Passageraren ER

SVAR:
Moderna dieslar är mycket effektiva, så effektiva att de inte lämnar tillräckligt med spillvärme för att värma kylvätskan. Därför har din bil en dieseldriven tillsatsvärmare. Den ska se till att kupéluften får upp temperaturen när det är kallt ute.

Avgaserna är inte renade på samma sätt som de som kommer från motorn och kan därför ge upphov till lukt.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hurs kulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-05-04 07:57
1storstark

Jag har samma problem med en Peugeot diesel. Värmaren startar så snart motortempen sjunker det minsta, vilket den gör bara man släpper gasen. Några hundra meters körning i 50 km/h räcker om det är kallt ute och kupevärmen stånkar på för fullt. Ibland drar jag ner kupetempen bara för att den ska slippa starta.

#2 • Uppdaterat: 2012-05-04 09:29
Hanzzon

"Avgaserna är inte renade på samma sätt som de som kommer från motorn och kan därför ge upphov till lukt." Skriver Bengt Dieden.
Men avgaserna från dessa dieselvärmare som behövs på våra "miljödieselar" har ju ingen avgasrening överhuvudtaget på de bilar jag tittat på åtminstonde Bengt utan släpper ut dieselavgaserna helt orenade, så varför inte bara skriva det?
I mitt tycke är detta märkligt att det accepteras som orginalmontering då avgaskraven ska vara så hårda i övrigt men dessa avgaser förbises tydligen helt i utsläppsangivelserna för dieselbilarna.

#3 • Uppdaterat: 2012-05-04 09:37
Simon no1

Helt sjukt, miljödiesel som har en extra brännare som släpper ut helt orenat... Är det en miljöbil...?

#4 • Uppdaterat: 2012-05-04 10:17
KaptenOberkommando

Jag har hur många skäl som helst att INTE köra en dieselbil. Tänker aldrig köpa en.

#5 • Uppdaterat: 2012-05-04 10:44
saabnisse

Avgaserna från en dieseldriven värmare är mycket renare än de som motorn släpper ifrån sig, dessutom är ju mängden avgaser betydlig mindre.

#6 • Uppdaterat: 2012-05-04 11:56
Simon no1

Saabnisse tror du bara det eller har du nån fakta...?

#7 • Uppdaterat: 2012-05-04 13:03
kurrewi

Acceptera aldrig diesellukten, så där är det inte i alla dieslar det låter ju vansinnigt vi vet ju hur diesel luktar. Det där måste dom kunna fixa.

#8 • Uppdaterat: 2012-05-04 13:34
LoSg

Jag begriper INTE Bengt Diedens svar!!

I alla utbildningar jag gått har jag lärt mig att verkningsgraden på förbränningsmotorer är l å g , minnesbilden nu på gamledagar är kanske 45-60 %, jag är inte längre helt säker. (Och förresten, ångmaskiner, så lågt som 30-35 %!!)

Helt fel borde jag inte ha och i ett mail till Bengt D för en del tid sedan luftade jag samma sak utan att få nägot svar!

Så till dess jag får trovärdig information om att jag har fel föredrar jag att tro att talet om att det inte (av dieseloljan 8-9000 kcals energinnehåll) skulle finnas tillräckligt energi (=kcal "värme") kvar för att värma bilen är rena dumheterna...

Jag har också genom att studera "Sankeydiagram" (hette det väl?!!) sett hur stora förlusterna faktiskt var på den tiden (=1960-talet) jag studerade detta på ett teoretiskt plan.

Så enkelt sammanfattat: UPP TILL BEVIS, BENGT!!

Och jag har inget emot att ha fel, däremot vill jag gärna veta sannningen, den är bättre än att "tro" något....

Lars-Olof Svedberg

#9 • Uppdaterat: 2012-05-04 16:44
sinbad (ej verifierad)

The smell of DIESEL makes me horny !

#a • Uppdaterat: 2012-05-04 17:33
lubos

Mitt råd: Kolla att golvmattan inte har sugit upp dieselbränsle, det är ofta små "pölar" från slarviga tankare där dieselmacken är placerad, varför vet jag inte, men det kanske helt enkelt beror på mycket större antal som använder den pumpen än de andra!
Dieselbränsle sätter liksom för övrigt även bensin stark och långvarig lukt på t ex golvmattor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.