Nästa artikel
Bilfrågan: Tomgång tillåten?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tomgång tillåten?

Publicerad 18 april 2012 (uppdaterad 18 april 2012)
"Jag ser ofta personbilar och lastbilar som står på tomgång då de tankas. Är det tillåtet att göra så?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag ser ofta personbilar och lastbilar som står på tomgång då de tankas. Är tillåtet med tomgångskörning vid tankställen?

John

SVAR:
I de flesta kommuner i Sverige råder förbud mot tomgångskörning i mer än en minut. Detta gäller naturligtvis även på tankställen. Dessa ligger oftast under tak och är platser där många människor uppehåller sig, vilket gör det extra viktigt att inte låta motorn gå på tomgång mer än absolut nödvändigt.

Tankställen är vidare klassade som farligt område och man ska därför också av den anledningen stänga av motorn och inte låta den gå på tomgång.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Står din bil på tomgång då du tankar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-04-18 09:09
Jooon

Att lastbilar står på tomgång beror på att man inte gärna stänger av då motorn precis få jobba på max.
Lite samma som du inte kör 200km/h panikbromsar ner till 0 och stänger av. Det funkar en gång men i längden kan du förvänta dig problem.

#2 • 2012-04-18 09:44
KaptenOberkommando

Det är faktiskt dessutom olagligt att gå ur bilen med motorn igång - lämnar du bilen med motorn igång och polisen kommer bör man räkna med problem. Anledningarna till att man inte får lämna bilen med motorn igång är många. Till exempel kan ett barn komma åt ett reglage och få bilen i rullning, en person kan helt sonika ta bilen (med barn och hela kittet i!), ett tekniskt fel kan leda till att att en växel hoppar i.

Dessutom, skulle bilen stjälas i ett sådant här läge kan du säga tack och hej till försäkringen - och i stället räkna med brev från åklagaren.

#3 • 2012-04-18 13:50
alindqvist

Vad det gäller lastbilar så kan det ha och göra med kylaggregatet. I vissa bilar så är det kopplat rakt mot motorn. Är det då varmt och man har haft många stopp så kan det behövas att motorn är igång medan man tankar för att hålla de -18 i bilen som krävs.

#4 • 2012-04-18 14:47
snabb95

Vad gäller livslängd är en Dieselmotors sämsta driftsfall att gå på tomgång, ändå är det någon gammal ovana att en dieselmotor skall gå på tomgång hela dagen även om det inte bidrar till något annat än att förbruka bränsle.

Man skulle kunna tro att motorns timräknare är den man tar betalt efter. Men så är det givetvis inte och rimmar illa mot att man i dag bygger motorer som skall stoppa några sekunder vid t.ex. ett stoppljus.

Det Jooon syftar på är att Turbon skall hinna kallna och gå ner i varvtal innan man stänger av motorn. Det har den hunnit med råge under fartminskningen före tankstället.

#5 • 2012-04-18 16:23
Oomkullrunkelig

Ren slöhet. Ungefär som att inte använda säkerhetsbälte. Resultatet är ***SÄMRE MILJÖ*** och större bränsleförbrukning.

#6 • 2012-04-18 17:42
Hackenbush

Förutom de som står med motorn igång när de tankar så är det också väldigt irriterande när de som bara skall in på macken och handla godis eller annat parkerar vid bensinpumparna så att man måste vänta på att tanka tills de har handlat färdigt (detta handlar såklart om de pumpar som man betalar med kort i)

#7 • 2012-04-18 19:46
tedsvensson

@ KaptenOberkommando: Det tror jag inte. Det är varje kommun som sätter regler för tomgångskörning, och det verkar inte logiskt det du skriver. Då skulle man inte kunna gå av bilen för att titta på motorn, öppna en garageport etc. Däremot är det kanske en fara att lämna bilen UTAN uppsikt på tomgång, det är en jäkla skillnad. Men stiga av bilen det får du nog göra utan någon polis skulle bry sig. Och bilförsäkringen gäller garanterat om bilen blir stulen också.

#8 • 2012-04-18 20:39
KaptenOberkommando

ted, är du sur för mitt inlägg i en annan artikel? Men du har rätt: min första mening var otydlig. Däremot gäller vad som står efter tankestrecket: Du får INTE lämna bilen med motorn igång. Detta fick jag lära mig vid en korvkiosk en gång - av just självaste POLISEN! Det var på nåder som jag slapp böter. Och jag fick just parametrar som att ett barn komma åt ett reglage och få bilen i rullning, en person kan helt sonika ta bilen (med barn och hela kittet i!), ett tekniskt fel kan leda till att att en växel hoppar i upplästa för mig. J-vlar vad skäll jag fick.

Sedan är det faktiskt så att skulle bilen stjälas i ett sådant här läge kan du säga tack och hej till försäkringen - och i stället räkna med brev från åklagaren. Vi har ett fall här på orten i ett närbesläktat ärende. En personbil med modernt stöldskydd stals utan minsta åverkan. Bilen hittades senare förstörd. Försäkringsbolaget vägrade betala ut ersättning med motvieringen att bilen var "stulen" med originalnyckel i ett försök att få ut pengar.

Det ÄR brottsligt att lämna bilen med motorn igång. Och får du försäkringsbolaget att betala ut ersättning i det läget är du bara att gratulera. Men i gengäld kommer det att kosta i rätten ...

#9 • 2012-04-18 23:25
Mattse

Äh, det är bara lite "jag tänker bara på mig själv och skiter i mina medmänniskor" som ligger bakom varför lastbilschaffisar inte stänger av motorn. Svårare än så är det inte. Den mentaliteten börjar genomsyra det mesta nu för tiden.

#a • 2012-04-19 10:22
eduardovitch

Precis
"Sköt dig själv och skit i andra"
Denna mentaliteten har spridits som en löpeld över Sverige sedan hästsvansen och biljardkulan sett till att underlag för medmänsklighet försvunnit

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.