Nästa artikel
Bilfrågan: Orsakade RME 
igensättningen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Orsakade RME 
igensättningen?

Publicerad 19 april 2012 (uppdaterad 19 april 2012)
"Jag tankade RME-diesel i min Citroën C4, sedan stannade motorn. Sattes bränslefiltret igen av RME?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag är ägare till en Citroën C4 Grand Picasso -09 med 1,6-liters dieselmotor på 110 hk. Bilen har gått 5 200 mil och är servad enligt boken, senast vid 3 000 mil. För drygt en vecka sedan var jag och tankade RME-diesel på OKQ8 vid gasklockan i Göteborg. Fyllde på 45 liter. Efter att ha kört tolv kilometer så började motorn tappa orken för att strax därefter stanna helt. Den startade snällt igen och gick ett par hundra meter för att stanna igen. Efter ett par stopp till så var jag hemma.
Vid verkstadsbesöket konstaterades flera felkoder och delvis igensatt bränslefilter. Detta gjorde att det kom fram för lite bränsle till motorn som bara fungerade under 
1 200 v/min.

Ett av skälen till varför jag tankade RME är att det sagts mig vara ett mycket mer miljövänligt alternativ. När bilen köptes så fick jag veta att det skulle fungera utmärkt att köra på miljödiesel. Är RME ett miljövänligt drivmedel? Är det tjockare eller mer orent än vanlig diesel så att det förorsakar igensättningen? Vad kan man göra för att liknande problem inte ska uppstå framöver?

Gösta Lagerfors

SVAR:
I Sverige används RME (rapsmetylester) i vanlig diesel (i Sverige kallad miljödiesel) med en inblandning av fem–sju procent. OKQ8 säljer 100 procent ren RME vid ett fåtal pumpar i Sverige, bland annat den där du tankat, där det mest är tung trafik som tankar. Citroëns dieselmotorer klarar en 30-procentig inblandning av RME i dieseln, också kallad B30, men inte mer. Ren RME är känsligare för kyla och kan orsaka filter-igensättningar, vilket förmodligen drabbat din bil. Vid minus 12° börjar problemen om bränslet inte har vinteradditiv. Då kan det fungera ner till minus 21°. Miljövinsten är att man får en koldioxidreduktion på minst 35 procent jämfört med om fossil diesel skulle använts.

För att undvika problem bör du i fortsättningen tanka ”vanlig” diesel. Citroën tillägger att Preem:s Evolution diesel är godkänd av dem. Denna innehåller 22 procent förnybart bränsle (15 procent tallolja och 7 procent RME). 

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-04-19 08:23
KaptenOberkommando

Om detta står det GARANTERAT i instruktionsboken - som nästan ingen läser ...

#2 • 2012-04-19 10:14
Raphael

Diesel med 30 procentig inblandning av RME är vanlig i Frankrike, och därför fungerar franska dieslar utmärkt med den miljödieseln. Det vi enkelt kan förstå här är att "miljödiesel" inte bara är "miljödiesel", det finns olika slags "miljödiesel"...

#3 • 2012-04-19 15:21
Swenssons

I min Subaru diesel blandtankade jag ca 15 - 25 liter RME och resten vanlig diesel dvs ca 20% - 40% RME som dessutom kostar under 13 kr litern mot den vanliga dieseln som köstar ca 15,50 kr per liter. Jag körde så drygt 7 000 mil och det gick alldeles utmärkt!

#4 • 2012-04-19 16:37
Peugo

Swenssons gillar att ta extra risker eller står det i instruktionsboken? Har förstått att Subaru haft för stor procent maskinskador med sin diesel (enligt Subarus servicekille) så jag skulle i varje fall köra på säkerthet.

#5 • 2012-04-19 17:25
Swenssons

Peugo:
Har subaru onormalt många fel på sina motorer? Vilka fel då i så fall? Min subaru från 2008 gick utmärkt på RME inblandad diesel på samma sätt som min nuvarande XC60 också blandtankas med utmärkt resultat. Kruxet e bara att det finns så få mackar som har rem RME men som tur är så finns det RME mackar på flera platser här i Halmstad för att inte tala om Göteborg och förmodligen på fler ställen kring lite större städer. Tänk sedan på att man sparar mer än 1,50 per liter genom att blandtanka med RME och bilen drar heller inte mer bränsle på RME blandningen än den vanliga dieseln. Kan annrs rekommendera PREEM´s Evolution diesel med ACP i dvs Actice Cleaning Power i som håller motorn ren från sotpartiklar.

Ps ALL diesel från PREEM innehåller ACP medel ds

#6 • 2012-04-19 18:47
göinge

Väldigt många av de som köpt dieselbil de senaste åren försvarar sitt val med att dieselbilar är så väl förberedda för "alternativa drivmedel", även om dieselbilsägaren inte tankar dessa drivmedel och aldrig kommer att göra det. Alla som kör dieselbil: Erkänn en gång för alla att ni lurats att det är ekonomiskt bättre än bensin eller etanol och att ni skiter fullständigt i miljön. Fossil diesel är det absolut värsta drivmedlet!

#7 • 2012-04-19 22:52
John2008

Jag har kört min VW Lupo 3L på ren RME mer eller mindre de senaste sex åren. En gång har jag fått byta bränslefilter i förtid, då det förmodligen satts igen av gamla avlagringar från vanlig diesel som släppt i systemet. Att köra mest RME i en Citroën C4 Grand Picasso -09, som förmodlingen har partikelfilter, är inte att rekommendera, då filtret kan sättas igen/ förstöras. Partikelfiltret behöver bränsle med låg flampunkt för att fungera - RME har hög flampunkt. Sedan gäller det att alla slangar och packningar klarar RME som ju fungerar som ett starkt lösningsmedel. RME ska uppfylla en rad krav för att få säljas som motorbränsle, så den ska inte vara oren på något sätt. Jag är övertygad om att det tekniskt skulle gå att lösa 100% RME-drift med alla nya dieselbilar, men att den politiska viljan och allmänhetens vilja och kunskap är för låg! För vad vore väl bättre än ett lokalt producerat biobränsle med bra utsläppsvärden? Jag har läst att den fossila koldioxidreduktionen med RME är runt 75-80% (beräknat på hela kedjan). Hur som helst så puttrar jag vidare med min Lupo som kostar 4-5 kr per mil i bränsle (RME var 2 kr billigare per liter än Dino-Diesel sist jag kollade), och jag har skapligt bra miljösamvete.

#8 • 2012-04-19 23:49
Swenssons

John2008@
Du är en verklig vinnare på alla plan som kan och köper RME bil. Grattis!

#9 • 2012-04-20 00:07
sinbad (ej verifierad)

http://www.dcsforum.se/dieselsnack/search.php?keywords=rme&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=S%C3%B6k

#a • 2012-04-20 15:00
raks

Det är ett relativt vanligt problem att det bildas bakterier i diesel, och speciellt diesel med RME. Alla som har egen dieseltank (bönder/åkare) med relativt liten omsättning av diesel vet om att detta är ett problem. Efter vi började köra på diesel med RME så stannade alla våra traktorer pga igensatt bränslefilter. Det har varit mycket tidsödande och kostsamt att få rent dessa maskiner. Vi kör numera aldrig på diesel med RME, utan bara riktig diesel utan några tillsatser!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.