Nästa artikel
Bilfrågan: Betala och se glad ut?
Bilfrågan

Bilfrågan: Betala och se glad ut?

Publicerad 24 april 2012 (uppdaterad 24 april 2012)
"Någon stod på min P-plats så jag fick tillåtelse att stå på en annan plats gratis. Sedan fick jag en bot. Vad göra?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag hyr en parkeringsplats vid min bostad. En eftermiddag står där en annan bil och jag fäster en lapp på bilens ruta där jag ber ägaren flytta sin bil (under tiden står jag några timmar på betalparkering och betalar för mig). När ägaren inte flyttat sin bil under kvällen ringer jag det parkeringsbolag som kontrollerar p-platsen. När de kommer och lappar bilen ringer de mig och säger att jag inte behöver betala utan kan bara lägga en skriven lapp i rutan.

Dag tre flyttas bilen men när jag kommer hem står den på min plats igen. Den här gången är jag lite less och ringer direkt parkeringsbolaget som kommer och lappar och samma visa: de säger att jag kan stå på betalparkeringen, utan att betala.
Här någonstans verkar parkeringsvakterna byta skift och när jag ska åka till jobbet kl 9.30 har jag fått en kontrollavgift utfärdad. Ringer vaktbolaget som tycker att jag ska bestrida min bot, vilket jag gör. Idag fick jag en väldigt opersonlig lapp där det står att min bestridan inte är giltig för att jag är skyldig att kolla skyltningen där jag parkerat och inte haft en synlig biljett. Betalar jag inte i tid skickas ärendet till inkasso. Är det bara att betala och se glad ut?

Charlotte

SVAR:
Bara för att andra bryter mot reglerna har du inte rätt att göra detsamma. Kan du inte identifiera den parkeringsvakt som givit dig det muntliga beskedet att parkera utan att erlägga avgift, då är det nog bara att betala och försöka se glad ut.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-04-24 08:38
KaptenOberkommando

Men alltså, hur amatörmässigt är detta? Hur kan man förlita sig på ett muntligt besked (utan att antagligen då inte ens kunna ange vem som utfärdat det muntliga löftet)? Och tänkt efter själv, hur löjligt ser det inte ut med en egenskriven lapp i vindrutan? Vilken parkeringsvakt kan ta något sådant på allvar? Men den här felparkerande bilen, det måste väl gå att få den borttransporterad och sedan tvingas ägaren lösa ut den. Eller? Så fungerar det ju i andra länder.

#2 • 2012-04-24 10:54
Mr.Wheeler

Senast jag råkade ut för en trasig P-automat så fick jag instruktionen per telefon att lägga en lapp med ett referensnummer innanför rutan.

#3 • 2012-04-24 15:14
Eric H

Ingen kan ju under några omständigheter påstå att P-bolagen försöker skapa god PR runt sin verksamhet med ett handlande som detta..

#4 • 2012-04-24 16:59
Focus

Inte behöver man se glad ut. Skämt åsido, men dessa parkeringsbolag saknar helt all sans. Parkeringsföreskrifterna för dessa företag skall ändras, man kommer att kunna överklaga hos en fristående part. Jag hoppas verkligen att detta kommer att hjälpa, de ickekommunala parkeringsbolagen har gjort som de velat alldeles för länge. Det finns ytterligare anledningar att ändra i den lag som stiftats 1984 och på inget sätt kan anses passande i ett modernt trafiksamhälle.

#5 • 2012-04-24 17:59
Onehp

Det är bara att betala. Glöm logik, sunt förnuft, kundrelationer, sans och rättvisa. Såna felaktiga antaganden har kostat mig några tusenlappar innan jag insåg "sanningen". Finns ingen lapp som syns med giltiga sifferkombination (vad den nu är), så är det bara att pröjsa.

Som motvikt så får deras kundtjänsten nog läsa alla möjliga ursäkter med tvivelaktig sanningshalt och då blir det gemensam straff för alla då man knappast har ett intresse för att utreda sanningshalten för varje fall... (även om man efteråt kan visa kontoutdrag och biljetten som skymdes mm. )

#6 • 2012-04-24 18:01
Hackenbush

Hade han begärt namn och telefonnummer på den som lovat fri parkering och skrivit detta på lappen så hade kanske han klarat sig utan böter.

#7 • 2012-04-24 18:21
Focus

Oneph: Det är för att de allra flesta resonerar som du som parkeringsbolagen kan köra sitt eget "race". Ingen vill driva ärendena till sin spets och dra det till Tingsrätten. Jag kan förstå att det är så, men hade fler gjort så, hade parkeringsbolagen fått problem. Det är parkeringsbolagen som skall bevisa att Du stått fel, det är inte din sak att bevisa motsatsen. Till skillnad från kommunal parkering kan du inte betala in beloppet och sedan överklaga och därefter få pengarna tillbaka om du får rätt utan några vidare kostnader. Istället blir det avgjort i civilmål i tingsrätt. Sådan är likhet inför lagen när det gäller felparkering.

#8 • 2012-04-25 09:29
Eric H

forts..
Kommer ut från stormarknaden och hittar en botlapp på bilen, 20cm från kvittot som visar att jag har betalat..
Av en tillfällighet befinner sig en man i bil från P-bolaget (autopark?) på platsen och jag går fram till honom och frågar artigt Varför jag lappats trots kvitto i vindrutan....?
Jag får då en föreläsning om att
1. Kvittot fanns inte där vid föreläggandet
2. Kvittot har jag skaffat i efterhand
3. Allt jag säger är lögn och bedrägeri
4. Alla som klagar ljuger, alltid.

Säger bara det , vilken j-a usel människosyn dessa minihitlers har..
Måste var en speciell kategori människor(?) som tar ett sånt jobb..
Men vad göra? Fogskum eller snabblim i automaten kanske?

#9 • 2012-04-25 18:45
Focus

Christer 1: Om Du inte tror mig tycker jag att Du skall ta kontakt med Tingsrätten där Du bor och fråga. Det står inget i Lag om kontrollavgift vid olovlig parkering (1984:318) som gäller kommunal parkering eller Lag om parkeringsavgift (1976:206) som gäller parkering på privat plats om att man skall ha parkeringstillståndet på en viss sida, bara att det skall vara väl synligt, påståendet är nonsens och vittnar om att P-bolagen tror att de gör som de vill.
De är medvetna om att de flesta inte gitter eller vågar bråka om som i ditt fall 300 kr. Detta skapar en lavin som inte går att stoppa, tänk vilka summor de här gamarna drar in per dag/vecka eller vad Du vill.

#a • 2012-04-26 18:26
Focus

Jo Christer du har en poäng där, men hade vi alla bråkat hade det sett annorlunda ut.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.