Nästa artikel
Bilfrågan: Dimljus och halvljus – en bra idé?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dimljus och halvljus – en bra idé?

Publicerad 12 november 2010 (uppdaterad 16 november 2010)
"Jag blir inte klok på lagen om användandet av dimljus. Den säger att dimljuset endast får användas tillsammans med helljuset?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag blir inte klok på lagen om användandet av dimljus. Den säger att dimljuset endast får användas tillsammans med helljuset?

Alla som har kört med helljuset på i svår dimma vet att det är som att köra mot en ljusvägg, man ser ingenting. Borde inte lagen reglera detta på samma sätt som användandet av dimljuset bak: "Man får inte blända någon, oavsett vädertyp".

Antingen halvljus+dimljus, eller positionsljus+dimljus fram i dimma. Vad säger ni?

Jürgen Hundt, Genarp

SVAR:
Det är inte olagligt att ha dimljus tänt tillsammans med helljus men då missar man ju helt poängen. Dimljuset ska användas just i vädersituationer då bilens vanliga halv- eller helljus lyser så högt att det reflekteras av vattendroppar eller snöflingor och förstör sikten.

Dimstrålkastare är monterade lågt och är inställda för att lysa under dimman. Att kombinera dimljusen med något annat ljus än positionslyktor skulle helt förstöra den effekten.

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-11-12 09:57
JLE (ej verifierad)

Nu är det bara att vänta på kommentarerna så som "Jag måste ha dimljus tillsammans med halvljus då det lyser så mycket bättre 3m från bilen då" och de lite mer ärliga som säger "Jag tycker att det är tufft och häftigt att ha halvljus och dimljus igång samtidigt"

Att det ska vara svårt att förstå att det inte är tillåtet på grund av att risken för bländning ökar då man får mer ljusenergi framåt än vad som är tillåtet. Detta även om ljusen är ställda så att risken för bländning minskar.

#2 • Uppdaterat: 2010-11-12 10:05
Raymond K (ej verifierad)

Att ha dimljus och halvljus samtidigt bländar och är därför olagligt och bestraffas med böter
400:- tror jag det är.
Att ha dimljus och positionsljus är tillåtet och det stör i alla fall inte mig.

#3 • Uppdaterat: 2010-11-12 10:29
Jarl S

Folk med dimljus får helljus av mig.

#4 • Uppdaterat: 2010-11-12 12:45
Lennart.s (ej verifierad)

Vid mörkerkörning på landsväg hjälper dimljuset att lysa upp dikesrenen, underlättar för att upptäcka vilt. Skulle vilja ha en lykta som fanns beskriven i KAK:s stora pärm från 1955. Då var det iofs vänstertrafik men de hade tips på en strålkastare som satt på sidan, alldeles framför dörren på väsnter sida för att lysa upp diket. Det kanse hande varit en ide fast nu f'stås på vänster sida

#5 • Uppdaterat: 2010-11-12 13:06
Steff 99 (ej verifierad)

Om dimljusen bländar i och med att de är tända tillsammans med halvljuset, varför bländar dimljuset inte ihop med positionsljus.
Bländar dimljusen så borde dom väl blända oavsätt vilket ljus de är tända tillsammans med ..eller..???

#6 • Uppdaterat: 2010-11-12 13:13
JLE (ej verifierad)

Steff99
Det bländar som jag skrev i mitt förra inlägg på grund av att den totala ljusstyrkan blir för stor. då får altså 4*55w istället för 2*55w (plus parkeringsljus). Altså 220w istället för 110w. Att det ska vara så svårt att förstå.

Lennart s Kör det andra vanliga argumentet att man ser så mycket bättre i diket med dimljus. Ja så kan det vara, men tittar du så nära bilen att du har nytta av det ljuset så har du ett felaktigt synbeteende i trafiken, om du inte håller extremt låga hastigheter vill säga.

#7 • Uppdaterat: 2010-11-12 16:28
1storstark

Det är felaktigt användande av dimljus som har gjort att lagen kommit till. Dimljus tillsammans med vad som helst, stör inte, så länge det är dimma eller snöfall. Att köra med dimljus tänt i klart väder är störande, särskilt vid våt vägbana, för oss som bara använder två halvljus. De som har dimljusen tända, är själv lite bländade av sitt eget ljus, och störs därför inte av andra med dimljus på. Därför har de ingen förståelse för att andra kanske blir irriterade.

#8 • Uppdaterat: 2010-11-12 18:28
SM811 (ej verifierad)

Om jag inte har fel får dimljus och halvljus användas samtidigt i Europa.
Om så är fallet varför bländar det inte där?

#9 • Uppdaterat: 2010-11-12 18:52
Focus

Felet är att för många bilmärken, även svenska, är det möjligt att ha halvljus och dimljus/varselljus tänt samtidigt. När det nu går att ha fyra lyktor tända samtidigt känns detta tufft för vissa som inte kan låta bli eller inte vet att det är förbjudet. Dimljusets förtjänst är att det ofta sitter lägre än huvudstrålkastaren och därför upplevs lysa längre fram. Rätt ställt lyser det inte alls så långt fram som halvljuset där den s.k. asymmetriska fingern lyser betydligt längre (utom kanske i tät dimma).

#a • Uppdaterat: 2010-11-12 20:15
Jag (ej verifierad)

Endast dimljus betyder jag är homosexuel men upptagen!
Dimljus+halvljus betyder jag är homosexuel och singel!!!!!
Jag är så trött på att bli bländad av dom homosexuela!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.