Nästa artikel
Bilfrågan: Mer effektiv motor möjligt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Mer effektiv motor möjligt?

Publicerad 8 november 2010 (uppdaterad 8 november 2010)
"Massor av tillförd energi kyls bort i en förbränningsmotor. Går det att omvandla överskottsvärmen till nyttig energi?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Går det att göra ett fordon med förbränningsmotor energieffektivare? Massor av tillförd energi kyls bort i en förbränningsmotor.

Många bilar har både stor grill och jättelika luftintag därunder. Är det mest för att bilmodet kräver det eller behövs verkligen allt detta för kylningen? Bilar med motorn bak, såsom Porsche och gamla Volkswagen, klarar sig utan dessa anordningar som dessutom kraftigt ökar luftmotståndet och därmed förbrukningen av energi

Frågan är om det inte skulle kunna gå att omvandla "överskottsvärmen" till nyttig energi. Till exempel via en liten turbin till elenergi.

Energieffektiv 

SVAR:
Förbränningsmotorn utvecklas ständigt mot högre verkningsgrad. Jämför bara hur mycket effekt och vilken bränsleförbrukning bilar hade för några decennier sedan.

I dag lämnar en motor på 1,8 liter närmare 150 hästkrafter och drar inte mer än en Volvo B18-motor på 75 hästar. Samtidigt är utsläppet av föroreningar nedbringat till en bråkdel.

yvärr försvinner fortfarande mycket energi bort i form av värme som inte kan tillvaratas. Producerar man däremot ström i ett elverk och driver bilen elektriskt kan värmen tas omhand på ett helt annat sätt.

På vattenkylda motorer strävar man efter att fartvinden ska räcka för att leda bort värmen och en relativt stor kylyta behövs därför. I en luftkyld motor finns alltid en fläkt (mc undantaget) och då räcker ett mindre luftintag. Att moderna bilars stora gap i fronten är mode bekräftas bäst av att kylargrillen ibland inte ens släpper igenom luft utan är avskärmad.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2010-11-08 09:12
Coma (ej verifierad)

Dessutom kan ju tilläggas att de flesta moderna dieselmotorer har en tilläggsvärmare, för att motorn inom rimlig tid ska nå arbetstemperatur samt att ge tillräckligt med värme för klimatanläggningen. Motorerna ger helt enkelt inte tillräckligt med spillvärme, när det är lite kyligt ute.

#2 • 2010-11-08 11:32
HAUBITS77B (ej verifierad)

Hur blir det med värme i elbilar?

#3 • 2010-11-08 12:29
saabnisse

Man bör ju inte glömma att kylfläkten i luftkylda motorer tar en hel del energi och det sänker ju totalverkningsgraden en hel del.

Sedan när det gäller värme i elbilar räcker det nog med spillvärmen från batterier,elektronik och drivmotorer.
Så länge man befinner sig runt medelhavet!

Här i iskalla Norden blir det nog att stoppa in en extern värmekälla t.ex. en vedkamin :-)

#4 • 2010-11-08 12:53
Ack ja (ej verifierad)

Vore det enkelt att placera en 1000l acktank någonstans, så vore det guld.
Men förlusterna blev nog mer att släpa på den och ladda ur värmen hemma i stälet för att blåsa bort den under bilen :(
Men man bör ju köra ett tag också för att ladda den, + är att kunna värma motorn då det är kallt om det finns någon värme kvar i tanken.

#5 • 2010-11-08 15:10
PREVIA

Elverk producerar sällan ström, men kraftverk brukar göra det. Elverk som man kan förflytta kan generera el men kan sällan ta tillvara värmen. Om man som i Priusen pumpar kylvatten och acc elektriskt kan man spara en del energi då man varvtalsstyr dessa pumpar efter behovet.. Elbilar kan som tdigare elbilar ha värmepump för att värma cupen och kyla den för att spara på batterierna.

#6 • 2010-11-08 18:53
Adam B (ej verifierad)

Att dieselmotorer inte skulle ge tillräckligt med spillvärme för att värma kupen är en myt. Däremot är det sant att de flesta moderna bilar har underdimensionerade värmepaket som därför kräver tillsatsvärme med elpatronen.

#7 • 2010-11-08 19:11
Varmt och Skönt (ej verifierad)

En dieselmotor arbetar med luftöverskott
Det bidrar till att man "vädrar" ur värmen ur motorn på låglast

Till skillnad mot en bensinmotor som har gasspjäll, därför behöver många dieselbilar någon form av extravärme

På Volvo bilar är lösning på extravärmen så att man kan använda den som tidsstyrd bränslevärmare också, det är gött att komma till en varm och isfri bil på vintern

#8 • 2010-11-08 20:34
Roy J

Det har laborerats på lite olika sätt genom åren för att ta vara på spillvärmen. En del taxibilar hade en tid rastvärmare som ackumulerade kylarvatten i en behållare som fanns under sätet - om jag minns rätt. (Saab hade några varianter också och BMW provade med en termos under huven.)
Ett sätt att effektivisera en förbränningsmotor är att öka den termiska verkningsgraden genom variabel kompression. Välkommen tillbaka Saab!
Att elbilar behöver extra energi för att skapa kupévärme är absolut ingenting de ska lastas för - tvärtom. Det innebär ju bara att de inte slösar med energi när det inte behövs.

#9 • 2010-11-08 22:22
Adam B (ej verifierad)

-->Varmt och skönt

Hört talas om avgasåtercirkulation?

#a • 2010-11-09 01:01
Fysikern (ej verifierad)

Tyvärr, har Bengt Dieden fel! "I dag lämnar en motor på 1,8 liter närmare 150 hästkrafter och drar inte mer än en Volvo B18-motor på 75 hästar." Att en motor med 150hk max. effekt bara behöver lika mycket soppa som 75hk förr beror på att bilen i praktiken inte använder mer än jämförelsevis 75hk. Energihalten i en liter bensin är nämligen avgörande för förbrukningen i sammanhanget! Tveklöst blev motorerna effektivare med tiden men långt ifrån så effektiv som hk-jämförelsen suggererar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.