Nästa artikel
Bilfrågan: Varför skrapar bromsskivorna?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför skrapar bromsskivorna?

Publicerad 1 november 2010 (uppdaterad 1 november 2010)
"När jag bromsar med min Honda Civic Type R hörs ett lätt skrapande ljud från de bakre bromsskivorna. Ska det låta så?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag har en fråga om min bil, en Honda Civic Type R -08. När jag bromsar så hörs ett lätt skrapande ljud på de bakre hjulen (bromsskivorna). Har varit i kontakt med en Hondaverkstad och teknikern säger att det beror på att bromsskivorna är lite rostiga och om man bromsar bort rosten så ska det inte låta mer.

Men trots att jag har kört en lång sträcka så låter det ändå. Även när skivorna inte är rostiga så låter det ändå. Ska det låta när man bromsar? Behövs bromsskivorna eller bromsklossarna bytas ut?

Tho

SVAR:
Ljudet kan komma från att en sten kilat in sig och skaver mot bromsskivan. Det kan också vara en bromskloss som fastnat eller att hårdare material i klossen kommit fram vid slitage.

Ljud från skivbromsar påverkar sällan bromseffekten men vill du bli av med ljudet måste du besöka verkstaden som får göra en grundlig undersökning och samtidigt passa på att smörja upp funktionen så att klossarna inte kärvar.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2010-11-01 11:02
mctar (ej verifierad)

Prata med verkstaden igen! Jag vet att bromsarna fått bytas var 2000mil på civicen pga felkonstruktion. Garanti på detta i början, sedan kostar det flis för ägaren.

#2 • 2010-11-01 11:06
Jägaren (ej verifierad)

En 08:a står det, men det står inget om hur långt bilen har gått. Men att bromsklossarna bak skulle vara slut på en 08:a med kanske 3 000 mil på mätaren är fullständigt osannolikt. Det kan vara något slags mekaniskt fel men inte sällan beror sådana här fel på att bromsskivorna bak är rostiga på insidan även om utsidan ser ren ut. En följdfråga är om vibrationer känns i bromspedalen vid bromsning. Men visst kan det också vara så som Bengt svarar att något hårt skräp har kommit emellan klossarna och skivan/skivorna. Det är bara att ta av hjulen bak och se efter!

#3 • 2010-11-01 11:11
simon_d (ej verifierad)

Har du kollat hur sidan på skivorna bak som vänder inåt ser ut? Rost eller repspår av t ex stenar?

#4 • 2010-11-01 11:43
mctar (ej verifierad)

Jägaren: Det är precis så det är, mekaniskt fel som gör att bromsarna sliter snett och är slut efter ca 2000mil. Det skriker/skrapar och låter illa. Verkstan kan inget annat än att byta grejor varpå samma fel uppstår igen.

#5 • 2010-11-01 11:51
Rikard

Många av dagens bromskivor rostar väldigt lätt, det räcker med en fuktig natt ute så är dom bruna, och det räcker inte med en lång körd sträcka för att få dom blanka igen, utan hård körning med riktigt hårda inbromsningar då endast ca 30% av bromskraften går till bakhjulen. Men om bilen har handbromsen kopplad till bakre bromsklossarna (villket dom flesta bilar med skivor bak har) så kan man använda den för att slipa av skivorna. Varför skivorna rostar lättare idag kanske beror på högre krav på bromsverkan, och det kanske kräver mjukare stål i skivorna, på min nuvarande firmabil var skivorna fram slut före bromsklossarna vid 11" mil, på en tidigare firmabil årsmodel -89 var skivorna fortfarande OK efter 27" mil, men det hade gått åt 5 par bromsklossar.
Problem med bromsar drabbar företrädesvis folk som kör lugnt o lite, Taxi, budbilar mm har typ aldrig problem med bromsarna förutom att dom givetvis slits ut.

#6 • 2010-11-01 12:15
Gösta_L

Uppenbarligen är detta med bromsskivor bak en stor problemkälla för många bilister. Kontrollera med verkstaden om det går att konvertera till trumbroms bak. Det kanske finns någon konverteringssats på eftermarknaden.

#7 • 2010-11-01 12:34
SiggeN (ej verifierad)

Gösta_L...skämtar du? Hört talas om helbilsgodkännande? Finns du på allvar eller försöker du bara vara rolig? Frågan är minst sagt berättigad efter läst dina diverse underliga inlägg om "borgare och direktörer". Med tanke på bilden till din signatur tror jag bara att du är en stor skojare.

#8 • 2010-11-01 12:50
sweeny (ej verifierad)

SiggeN: kan bara hålla med, vilken idiot!
jag tror han är samma filur som Jarl som bara skriver troll-kommentarer och sen inte svarar när han får mothugg. Gösta: kryp tillbaks in i 60-talet igen...

#9 • 2010-11-01 13:10
när blir stor kommer inte chipsen räcka till (ej verifierad)

Trumbromsar är inte dumt bak, mindre fel på dessa och håller lång, lång tid. Skivor är bara dumt, iaf i salt och snöslasket-landet Sverige.

#a • 2010-11-01 13:19
SiggeN (ej verifierad)

Trumbromsar på en bil med 201 hk är knappast att rekommendera fungerar däremot utmärkt på era mopeder...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.