Nästa artikel
Bilfrågan: Vad aktiverar andras bilars larm?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad aktiverar andras bilars larm?

Publicerad 5 november 2010 (uppdaterad 5 november 2010)
"Jag har en Opel Vectra med en nyckel som aktiverar andra bilars larm. Vad är det som triggar igång larmet?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag har en Opel Vectra -02 med en nyckel som aktiverar andra bilars larm. Detta inträffar lite då och då när jag ska låsa bilen.

När man klickar på låsknappen så går larmet igång på en annan bil. Om jag sedan försöker upprepa det så lyckas det aldrig.

Vad är det som triggar igång larmet på bilen som kan stå rätt långt bort från där jag trycker på knappen? Hur kommer det sig att jag inte kan upprepa det?

Johannes

SVAR:
All fjärrstyrning av lås på bilar sker på en och samma frekvens: 433,92 MHz. Varje bil har dessutom en "rullande" kodnyckel som ändras var gång fjärrstyrningen aktiveras.

I det aktuella fallet har andra bilars så kallade överfallslarm/panikfunktion (ett tillval som blivit vanligare de senaste åren) aktiverats utöver den egna bilens låsfunktion.

Med andra ord har inte själva larmet för inbrott aktiverats på den andra bilen utan en skyddsfunktion som kan aktiveras på fjärrkontrollen av dess ägare när han eller hon vill påkalla uppmärksamhet av någon anledning.

Denna skyddsfunktion kan aktiveras av en signal på 433,92 MHz från en annan bils fjärrstyrning i vissa extremfall, men påverkar inte låsfunktionerna då dessa är beroende av den "rul.- lande" kodnyckeln i bilen.

Annicka Troedsson, GM Sverige

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.