Bild
Nästa artikel

Ford Fiesta: Plus och minus

Webb-TV

Uppgraderade Ford Fiesta är körglad och ganska prisvärd, men en sak gör Vi Bilägares testförare besviken. Se filmen från vårt test.

 

Vi har testat nyss uppfräschade Ford Fiesta mot nya Mitsubishi Space Star och nya lågprisbilen Dacia Sandero. Klicka på videofönstret ovan för att se en film från testet.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 15/2013 som utkommer den 5 november. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris.

Diskutera: Vad tycker du om Ford Fiesta?

Taggar: Webb-tv, , Ford Fiesta

Kommentarer

#1
2013-11-02 10:38

Bäst i B-segmentet?

Relativt prisvärd, bästa chassit i klassen som gör den mer körglad än konkurrenterna men ändå riktigt komfortabel, fina motorer, och en design som de flesta tycker är bra.

Enda negativa jag upplevde var en något låg sittposition och en invändig kvalitetskänsla som inte når upp till VW Polo direkt.

#2
2013-11-02 11:29

Jag tycker både Peugeot 208 och Citroën C3 är bättre än Fiestan. 208:an är väldigt fin att köra, den lilla ratten är ett stort plus för körkänslan. Sen är 208:an snyggare än Fiestan tycker jag. En mycket ekonomisk bil och en storsäljare i Europa. Sköna framstolar! C3 är väldigt komfortabel, ombonad, en mysig bil helt enkelt, skön att köra och skön att åka långt med. Lyx i lilla klassen, och den ser söt ut.

Både 208:an och C3 har effektiva motorer med låg förbrukning, lilla 1,2 litaren på 82 hästar och start-stopp är effektiv, men jag föredrar dieslarna och både 1,4 och 1,6 dieseln är mycket trevliga med superlåg förbrukning.

Plus att PSA har marknadens bästa start-stopp system som fungerar även i låga temperaturer och som stänger av motorn på inrullning till stopp - den går in tidigare än konkurrenterna.

#3
2013-11-02 13:12

Vad Raphael i sedvanlig ordning "glömmer" att kommentera är att Fiestan är ett betydligt säkrare val än både Peugeot 208:an eller Citroen C3. Sannolikheten för en personskada ligger i alla fall 20-30% högre i en Peugeot 208 eller Citroen C3 än i en Fiesta som utrustats med säkerhetspaketet. Fiesta är dessutom krocktestad i Volvos avancerade säkerhetslaboratorie och utvecklad med hjälp av Volvos spetskompetens inom området så den är inte bara säker enligt NCAP:s högst avgränsade mätmetod utan även i verkliga krockar. Så den som prioriterar att komma fram levande (trots sitt småbilsval) gör ett betydligt klokare val genom att välja Fiesta än Peugeot 208 eller Citroen C3.

Dessutom har Ford rent traditionellt bättre byggkvalitet än PSA-produkterna. Både Peugeot och Citroen är hårt drabbade av PSA-koncernens problematiska ekonomiska situation, där företaget under åratal gått back på all produktutveckling. Så situationen för PSA lämnar knappast något utrymme för några större revolutionerande kvalitetsförbättringar.

MVH AL

#4
2013-11-02 14:26

Talar vi B-segmentet så tycker jag att Alfa MiTo är en roligare bil än Fiestan. Och minibussar som Fiat 500 L, C3 Picasso och t o m även B-Max ser jag som mer användbara. (Anledningen att jag väljer att nämna just dessa tre är för att de är de tre mest sålda i segmentet i Europa under första halvåret 2013).

Men visst har Fiesta sin publik. Fast om den hade varit franskt hade den klassificerats som livsfarlig, förbjuden och genomrostad redan som ny. För vi vet ju givetvis alla i detta forum att franska bilar är sämst i värden.

Här kommer några vetenskapliga fakta om franska bilar för att balansera upp diskussionen och göra den väldigt saklig och seriös:

1. Alla franska bilar är rostiga innan de ens har börjat att tillverkas.
2. Franska bilar har inga vägegenskaper överhuvudtaget. Faktum är att så fort du vrider om nyckeln i en fransk bil så trillar bilen i småbilar. Detta innebär att ingen människa någonsin har kört en fransk bil, för det är en vetenskaplig omöjlighet.
3. Alla franska bilar som någonsin har producerats har underkänts av Svensk Bilprovning. Det beror på att inte någon fransk bil har lyckats ta sig dit, detta visar statistiken sedan 15 år. Och kom ihåg att statistik från 15 år sedan även gäller franska bilar som inte ens har hunnit tillverkats.
4. Det är mycket dyrare att äga en fransk bil än bilar från någon annanstans eftersom alla som har en fransk bil åker buss, och därmed måste betala både för bilen och för busskortet.
5. Franska bilar drar mer bränsle än några andra, ja tänk er själva. Franska bilar måste man tanka, fast de inte går att använda inte rullar en meter.
6. Franska bilar äter däck, eller nej. Det var inte franska bilar utan det är tyska bilar. Det visar redan Jaques Tati i filmen Trafic där en VW Bubbla äter upp sitt eget reservhjul. Men, det är en VW tillverkad i Frankrike. Hade den varit från Tyskland så hade den inte kunnat äta sitt eget däck. Det är bara franska bilar som är självförstörande.
7. Franska bilar är så farliga att det räcker med att en fransk bil är parkerad inom ett kvarter för att antalet akutfall till sjukhuset ska öka med 75 procent, och det är då hjärtinfarkt och stroke. Om den franska bilen flyttas mot en tysk eller svensk bil, så minskas sjukhuskostnaderna med 150 procent.
8. Franska bilar är så dåliga att de inte ens är bilar utan cyklar.
9. En tandemcykel från Crescent eller Monark är bättre som familjebuss än en fransk bil.
10. Franska bilar är så dåliga att de helt enkelt är sämre än sämst.

Så, nu har vi listat de vetenskapliga fakta som gäller i detta forum
Och kom ihåg, påstår du något annat än något av dessa 10 punkter så är du en fanatiker.

Ropen skalla, döda franska bilar åt alla!

#6
2013-11-02 14:54

Med tanke på alla miljarder som PSA sparar genom de små rattarna i 208 och 2008 (som är mycket billigare att producera än stora rattar) så har frigjort pengar för att satsa på premiumhöjning av kvaliteten - vilket också märks och känns i deras nya modeller. PSA är verkligen premium på riktigt och inte på låtsas.

Nej, jag bara skojade. Alla vet att PSA är sämre än sämst. Tata gör bättre bilar än PSA!
Man kan inte satsa på kvalitetshöjning av bilar som inte finns och PSA har aldrig tillverkat en enda bil. Peugeot gör ju cyklar! Som jag skrev - Monark och Crescent gör bättre bilar än PSA. Detta är fakta!

Men med tanke på att PSA har en icke-existerande kvalitet så innebär ju en satsad franc att kvaliteten har höjts med 200 procent! Och två satsade franc innebär en kvalitetshöjning med 800 procent, eftersom det ackumulerar.

Dessutom gick PSA i konkurs för två år sedan, men medierna glömde att rapportera det. Så vi pratar om ett företag som inte ens finns.

Detta är vetenskaplig fakta.

#7
2013-11-02 14:58

Ford Fiesta är en fantastisk bil och en källa för glädje.
Det är inte bara åsynen av Ford Fiesta som väcker tårar av lycka i varje sant bilhjärta, utan det är själva den harmoniserande upplevelsen som sänker blodtrycket, ökar konditionen och förbättrar livslängden med 200 procent hos vuxna människor 60+.

Det är äkta körglädje, så fort man ser den börjar man skratta.
Även efter 100 år så har Fiestans lack en sådan kvalitet att den ser ny och tvättad ut. En Ford håller i evigheter, det är en evighetsmaskin och kostar ingenting alls att äga.

Ford gör de säkraste, bästa och härligaste bilarna i världen. Jag älskar Ford. Ford är bäst. Ford är poesi! Ford gör världen vackrare! Ford gör våra barn gladare och innebär mer sol, mindre regn och lägre elkostnader för uppvärmningen i huset.

Fiesta är fiesta livet igenom.
Fiesta är marknadens säkraste bil, det är ju en Ford!
Faktum är att det är säkrare att krocka med en Fiesta än att sitta hemma framför TV:n och se på fotboll. Det är vetenskapligt bevisat.

#8
2013-11-02 15:11

Har inte kört MiTo men har inte läst en enda seriös recension där den anses ens vara i närheten av Fiestans rappa och roliga vägegenskaper. Men då är jag inte någon märkesfanatiker heller.....

Enda småbilen som anses vara någorlunda lika körglad är Suzuki Swift. Men jag tycker iofs att de franska småbilarna är alldeles utmärkta alternativ ändå då de har många andra goda egenskaper.

Och vad gäller kvalitet så har både PSA och Ford ryckt upp sig betydligt sista åren så där är det nog inga problem. Låga service-kostnader är också ett argument för Ford.

#9
2013-11-02 15:12

Om Ford var ett företag helt utan ekonomiska problem, så skulle de ha lanserat Mondeon i Europa redan förra året och de hade heller inte stängt en fabrik. Ford Europa har definitivt sina ekonomiska tillkortakommanden och förluster.

Och när det gäller PSA så tycker jag Teknikens Värld sammanfattar det rätt bra i sitt senaste nummer där Peugeot 2008 *vinner* testet av små SUV:ar - nämligen den att Peugeot gör sina allra bästa bilar just nu, de producerar storverk. Hög kvalitet, bra egenskaper, smakfull design. Det är inte en tillverkare som ligger lat på sofflocket och bara äter popcorn eller bratwurst, utan detta är en tillverkare som satsar allt de kan på alla nivåer - och gör det bästa och mesta möjliga av varje peng.

För i botten handlar det inte om hur mycket pengar man har, utan vad man gör av dem. Att företag har mycket pengar innebär inte automatiskt att de använder dem på rätt sätt. Se på Microsoft och Apple. Microsoft har länge varit det större företaget, men hur kommer det sig att det var Apple som gjorde de bästa produkterna? Hur kommer det sig att Mac OS var så mycket bättre än Windows fast Microsoft hade mest pengar? Hur kommer det sig att Apple tog fram iMac, iPhone och vände förlust från underläge medan Microsoft gjorde floppar på floppar fast Microsoft hade mycket mer pengar i kassan?

Jo, det handlar om att ha visioner, idéer och den bästa personalen. Det hade Apple. Och det har PSA idag i bilvärlden. Det finns fördelar att vara ett mindre företag än en gigant-koncern som VAG-gruppen.

#11
2013-11-02 15:16

Ja nu har jag ju faktiskt kört en Alfa MiTo och inte bara läst om den. Och det som gör den speciell det är ju DNA-reglaget. Vill man ha en sportig MiTo så sätter man den i läget D. I läge N så är den komfortabel och fin, en bra vardagsbil. Det är i D som den väcks till liv. D skärper upp gasresponsen, innebär även annan utväxling på styrning och servoverkan samt fjädringssystemet (ja stötdämparna är elektroniskt ställbara). Man kan t o m köra en MiTo med kontrollerad sladd.

Det är en utmärkt bil, inte minst på vinterväglag - jag lånade en förra vintern vid ett par tillfällen. Den är konstruerad att ha en viss sladd, bakvagnen är justerad på det sättet. Men den sladden är lätt att kontrollera och handha.

#12
2013-11-02 15:21

Fiesta är en ok vardagsbil och Ford är bra på ok vardagsbilar, med lite mer mjukhet i inredningen och bättre utrustning än Opel och Volkswagen etc. Men samtidigt så ingår i mixen att den saknar det där extra, pricken över i, spetsen.

Och så tycker jag att inredningen är enbart förvirrande. Fords inredningar av idag sedan några år tycker jag inte om. Det är former och rundlar och knappar och ser rätt hysteriskt ut. Inte estetiskt, knappast roligt och känns inte modernt. Form före funktion.

Jag uppskattar lilla ratten i Peugeot 208 och instrumenten ovanpå panelen, plus de sköna stolarna. Jag sitter väldigt bra i 208:an. Och så har den en fin touch-skärm. Men ändå skulle 2008 bli mitt val för 208:an är lite lite liten för mig plus jag vill ha högre markfrigång.

Och PSA:s dieslar är bra, det vet Ford eftersom de har köpt dem därifrån. :)

#13
2013-11-02 15:37

Det som ställer frågor det är ju bränsleförbrukningen hos Fiestan, jag menar idén med en småbil är ju att den inte bara ska vara liten i storlek utan också liten i kostnader, inklusive låg förbrukning och låga utsläpp. Här kanske Fiestan missar målet.

Men jag vill poängtera att jag är absolut inte någon Ford-hatare, jag har släktingar med Ford och faktiskt åkte omkring i en Fiesta -78 i mina yngre dagar. Den var enkel och rejäl, men inredningen föll i bitar och bakrutetorkarens funktion upphörde - dock enkel att reparera, jag tejpade upp kablarna bak så gick den igen. Enkel reparation. Glappkontakt. :)

Ford idag är helt enkelt inget för mig.

#14
2013-11-02 21:18

Jag håller helt med dig Leif om att kvalitet är svårt att mäta. Begreppet är mångsidigt och innehåller tids- och exponeringsvariabler. Därtill är i princip de flesta sammanställningar av deskriptiv karaktär och därför oanvändbara för jämförelser mellan olika märken.

Det finns dock en aktör som mäter upp skillnader och redovisar sitt dataunderlag på ett vettigt sätt och det är SBP. SBP är dessutom ingen urvalsundersökning utan kort och gott en kartläggning av hela bilpopulationen, vilket gör att dess tillförlitlighet i princip är 100% säker (med avsikt på det man mäter). Denna träffsäkerhet har ingen annan "undersökning". De allra flesta undersökningar saknar tillräcklig precision för att man skall kunna påvisa verkliga skillnader mellan olika märken (signifikans även kallat).

Det är därför just resultatet från SBP som jag använder när jag anger skillnader mellan olika märken. Jag har då valt att slå ut antalet underkända fel på bilarna i fråga per 1000 mil, eftersom det finns variationer i årlig körsträcka mellan fordonen.

Gör man detta så är Renault det märke som har allra sämst resultat. Bilarna har ofta inte rullat särskilt många mil men har ändå ofta procentuellt sett störst andel underkända resultat hos SBP. Om man tar Renaults felkvot och leker med tanken att bilarna skulle fortsätta att haverera i samma takt så klarar en del modeller inte ens 20 000 mil. Då har jag ändå inte ens valt att räkna in den relativa ökningstakten utan bara dragit en rak linjär linje från 12 000 mil upp till 20 000 mil.

En del desinformatörer har svårt att smälta detta resultat. De menar att data är inaktuell och inte helt applicerbar på nyare konstruktioner (dock utan att kunna visa på hur man ändrat på sin produktionsprocess som skulle ge ett helt annat utfall). Vad de dock glömmer är att skillnaden mellan Renault och exempelvis Toyota är så stor att det skulle krävas att fransosen förbättrar sig med flera hundra procent (samtidigt som ingen annan fått bättre kvalitetsnivå) för att ens komma i närheten av den japanska tillförlitligheten, något som inte är rimligt.

I fallet Ford så har jag inte kunnat hitta något som verifierar att märket har fler fel än medelbilen, men jag har inte undersökt så noga så måhända att jag får ta tillbaka det.

MVH AL

#15
2013-11-02 21:25

Som en Aston Martin för de mindre bemedlade är den kanon. Undrar om den fortfarande inte tål svensk "asfalt". Jag har ägt förra Fiesta. Den var uthärdlig. Den nuvarande är vidrigt bullrig (på vår grova asfalt)

#16
2013-11-02 21:27

Att ens nämna Aston Martin och Ford i samma mening... ja vad ska man säga mer än *suck*... :)

#17
2013-11-02 21:46

Raphael inledde denna tråd genom att propagera för att Peugeot 208 respektive Citroen C3 är bättre köp än Ford Fiesta. Vad han dock (medvetet) förbiser är att både Peugeot och Citroen saknar vettig säkerhetsutrustning. Teknik som visat sig ge stor effekt på antal skadade i trafiken. Ford Fiesta kan utrustas med denna typ av olyckspreventiv teknik, och därigenom spara såväl mänskligt lidande som resurser. 30% i minskad skadeföljd motsvarar bara i Sverige en kostnadsbesparing på flera miljarder - resurser som kan användas på betydligt bättre sätt. PSA och Raphael vill tydligen inte bidra till det för då hade man förstås satt dit ett autobromssystem värt namnet.

Raphael förnekar sig alltså inte och väljer så påpassligt att ignorera den typen av brister hos sina älskade PSA-bilar. Det är som bekant inte bara autobromsen som PSA valt att spara in på för att gå med vinst utan mycket annat. Vore jag i Raphaels kläder skulle jag skämmas och få dåligt samvete, eftersom jag därigenom bidrar till fler döda och skadade i trafiken och sämre transporteffektivitet.

Vad gäller hur man utnyttjar resurser så är det där problemet ligger för Peugeot och Citroen. Företaget har under åratal haft negativ avkastning på sina investeringar, d.v.s man använder sina FoU-pengar dåligt. En hundralapp i FoU hos PSA ger bara 80 kr tillbaka, d.v.s en förlust om 20%. Sådana siffror återfinns inte hos någon annan tillverkare. Inte ens GM hade så dålig avkastning på sina FoU-pengar innan man gick i konkurs.

För att komma tillrätta med detta missförhållande har företaget fått nya lån, dock inte av en privat lånegivare (de lånar sällan ut pengar till ett företag med negativ avkastning på FoU). PSA har med hjälp av protektionistiska argument istället lyckats få ett lån av den franska staten för omstrukturering. Miljarder som nu eldas upp och för att vända skutan på rätt köl så måste man spara, få bättre betalt för sina produkter och öka sina marknadsandelar - samtidigt :-))) (!).

Därför är inte det nya produktprogrammet särskilt mycket bättre än tidigare varianter. Det är nämligen en omöjlig ekvation.

MVH AL

#18
2013-11-02 21:48

Raphael, ja vad ska man säga "Suck"!
Du vet väl att Ford ägde Aston-Martin mellan 1988-2007?

#19
2013-11-02 21:51

Om jag räknat rätt så finns det 16 inlägg i denna tråd före detta. Av dessa har Raphael skrivit 9 stycken.... Mycket flitig skribent må jag säga... Men kanske mera svarar sig själv än på andras inlägg...:)
Hursomhelst så går ju Fiesta åt rätt håll - här bevisar ju Ford att man inte måste byta bottenplatta för att implementera autobroms t ex...
Sen håller jag med om att nuvarande Fiesta, dock inte denna "face-liftade" utan den som fanns för ett par år sedan eftersom jag inte provat just denna, är förhållandevis ljudlig i kupén på vår svenska asfalt. Sen är jag väl inte heller jag så förtjust i upplägget på instrumentpanelen utan ett striktare upplägg som t ex Polo (för att jämföra inom klassen) föredrar jag personligen men det är ju högst personligt. Nu skall man väl inte nämna Dekra när AL bevakar tråden men just Dekra har ju klassat Fiestan som en av de allra bästa i denna klass.
PS: Det kom in 2 inlägg medan jag skrev så min statistik är något missvisande redan...:)

#20
2013-11-02 21:58

Den perioden var en skamfläck i Aston Martins historia och från min synpunkt så existerade inte Aston Martin då, utan det tillhör ett annat universum, en annan dimension och en annan verklighet. :)

#21
2013-11-02 22:02

Nej visst Pi, man behöver inte ändra på bottenplattan för att implementera autobromsen. Vad man behöver är ett effektivt elektrotekniskt system som möjliggör att man på ett kostnadseffektivt sätt kan installera nya moduler utan att det kostar skjortan (Automotive open system architecture). D.v.s en slags standardisering. PSA-gruppen har haft sådan teknologi länge, de har till och med varit en av drivkrafterna för att utveckla det!

Så PSA:s avsaknad av autobroms är inte relaterat till att man inte har förmågan att tillhandahålla tekniken. Det handlar helt enkelt om att man inte får tillbaka pengarna av kunderna, eller att man prioriterar andra funktioner istället. Säkerhet är alltså inte en PSA-prioritering, vilket är viktigt att kunderna förstår..

MVH AL

#22
2013-11-02 22:09

Det finns en koppling mellan Ford och Peugeot som kanske inte många känner till. :)

Ford France byggde en fabrik på 30-talet som började tillverka transportfordon och efter andra världskriget Ford Vedette. Runt mitten av 50-talet så fick Ford kalla fötter för de var oroade över den politiska och ekonomiska utvecklingen i Frankrike så fabriken såldes och började tillverka Simca-bilar. Simca blev en del av Chrysler Europe. Chrysler Europe såldes till Peugeot i slutet av 70-talet och Peugeot övertog fabriken. Detta är fabriken i Poissy. Idag tillverkas 208:an där, alltså Ford Fiestas konkurrent.

Så där har ni kopplingen mellan Ford och Peugeot, även mellan Fiestan och 208:an.

#23
2013-11-02 22:44

Nu är du verkligen ute och simmar på djupt vatten utan flytväst Raphael, jag tror inte du vet särskilt mycket om Simca och inte heller anledningen till att Ford France såldes till Simca och den affären var långt före Chryslers köp av Simca och Routes Group.
Simca grundades 1934 och det var först 1964 som Chrysler kom in som huvudägare i företaget.
Det var först 1977 som PSA tog över företaget.
Och jag garanterar, det var inte många som hurrade.

#24
2013-11-02 22:53

Saabnisse, det är ju intressant att du kommenterade utan att läsa mitt inlägg. Så tillåt mig därför att avkoda det för dig eftersom du inte förstod vad jag skrev.

"jag tror inte du vet särskilt mycket om Simca och inte heller anledningen till att Ford France såldes till Simca och den affären var långt före Chryslers köp av Simca och Routes Group."

Jag skrev så här:
"Runt mitten av 50-talet så fick Ford kalla fötter för de var oroade över den politiska och ekonomiska utvecklingen i Frankrike så fabriken såldes och började tillverka Simca-bilar."

Skrev jag något om NÄR Simca startades? Nej, jag skrev bara att Ford Frances fabrik började tillverka Simca. Ford Vedette blev Simca Vedetta. Detta innebär inte att Simca inte hade existerat innan, det innebär bara att fabriken såldes till Simca och att Simca bilar började tillverkas där.

Jag skrev:
"Simca blev en del av Chrysler Europe."

Skrev jag NÄR detta hände? Nej, jag gav inte ett årtal för det. Jag är fullt medveten om att det skedde mycket senare än när Ford sålde fabriken till Simca.

Du skrev: "Det var först 1977 som PSA tog över företaget."

Vilket alltså är helt korrekt med det jag skrev, för jag skrev nämligen.
"Chrysler Europe såldes till Peugeot i slutet av 70-talet och Peugeot övertog fabriken."

1977 ÄR slutet av 70-talet. 1977 är varken i början eller mitten av 70-talet, utan just slutet av 70-talet.
Och Peugeot = PSA.

Så jag ser absolut ingen motsättning mellan det jag skrev och det du skrev.
Får jag rekommendera dig att läsa mina inlägg innan du kommenterar dem Saabnisse istället för att läsa in en massa saker som jag inte har skrivit?!

#25
2013-11-03 00:49

Intressant test för oss efter som yngsta dottern skall köpa sin första bil. Nya Fiesta kommer inte hit förän i december. Så just nu är Fiat Panda och Nissan Micra absoluta favoriterna. Vår gamla trogna gamla Hyundai Accent blir då degraderad från dotter- och hundbil till ren hundbil då hustrun portat hundarna från vår nya i30. Det är minsann inte alla hundar som har egen bil!

#27
2013-11-03 12:28

Det blir inga samlade bedömningar längre från bilprovningen då den har privatiserats och det har dykt upp flera aktörer på marknaden, detta gör även SBP:s statistik till värdelös i sammanhanget då de inte längre får in alla bilar.

Lått oss definiera en fanatiker i detta forum: En fanatiker är en person som inte kan säga något gott om andra märken än sina egna favoriter.

Jag kan säga, vilket jag också har sagt, att Ford är helt okej vardagsbilar. De är inget för mig, men de är ändå helt ok och fungerar väl för många köpare. Jag har absolut inget problem med att människor köper en Ford.

Men de som återkommer med sitt hat mot franska bilar - kan de säga något positivt om Renault och PSA:s produkter? Det är ju frågan.

PSA får bra betyg i tester för sin ekonomi och därför är de bra köp - de har låg förbrukning, billiga reservdelar, låga priser på service (relativt till andra märken) och kostar inte så mycket att köpa nya. Detta ger låga ägandekostnader.

Ford har också låga ägandekostnader iaf gällande service och reservdelar då de traditionellt sett har låga priser på reservdelar och ligger ung som PSA-gruppen på det. Men bränsleförbrukningen på Fiestan med den lilla turbomotorn kan ifrågasättas. Peugeots 1,2 motor utan turbo har visat sig vara en snål och trevlig motor.

Det är givetvis ingen omöjlig ekvation att göra bra kvalitetsbilar även när man går med förlust, och det visar PSA:s senaste produkter. Känn inredningskvaliteten i nya C4 Picasso II exempelvis, de nya fluffiga stolarna, den solida känslan i instrumentpanelen m m. Ja PSA har kniven mot strupen och när man har det så kan det också föda kreativitet och nya lösningar att man gör mer för varje Euro, och det är precis det vi ser händer nu.

Och det är precis det som även Apple gjorde när de vände. De hade kniven mot strupen, de var konkursfärdiga - och de vände detta.

Och jag konstaterar fortfarande att Microsoft har tjänat hur mycket pengar som helst och spenderat hur mycket pengar som helst på produktutveckling, och det tog två decennium för dem att göra ett fungerande Windows. Och hur blev det egentligen med Zune? Jo, den floppade! Och Windows Vista måste vara den största floppen de någonsin släppte.

Mycket pengar och mycket vinst behöver inte innebära bra produkter, istället kan det innebära att man blir lat, dåsig och fet och tappar sin innovationsförmåga.

PSA-gruppen gör sina bästa produkter nu och fler kommer, de tänjer ramarna och kvaliteten är bättre än någonsin och verklig premium. Därför att de måste det och de vet om det, de har aldrig ansträngt sig lika mycket som nu och det tjänar kunderna på.

#28
2013-11-03 12:31

Leiffler, Renault har kamkedja på många motorer nu för tiden inklusive småbilarna. Exempelvis 1,6 dieseln och 1,2 bensinaren har kamkedja. De som inte har det är de äldre motorerna som finns kvar i programmet, men de nya motorerna har kedja och inte rem.

#29
2013-11-03 12:33

Och när det gäller bilar jag älskar så skrev jag ju det - jag älskar Ford. Fler Ford på vår gård! Missade någon det inlägget eller vad är problemet? Ford är bäst forget the räst!

#30
2013-11-03 12:33

Peter, har hundarna körkort eller kör de som svin? :)

#31
2013-11-03 12:56

Ja det är helt sant Leif, att SBP inte försöker mäta allt utan gör en avgränsning. Men det är rätt osannolikt att vissa märken underpresterar år efter år med avsikt på just dessa komponenter samtidigt som andra märken och modeller alltid briljerar. Jag skulle därför snarare vilja säga att SBP:s mätning ger en bild av bilens generella kvalitetsnivå, även om det förstås kan finnas både undantag och variationer.

Utfallet i SBP bekräftar också den bild som råder inom bilbranschen generellt, eller att Toyota via TPS är världsledande på produktionsteknik. För er som läst er historia gäller detta inte en del sydeuropeiska (och amerikanska) märken. Där skrek företrädarna istället på importtullar, förbud och att man i Japan medvetet fuskade för att kunna åstadkomma en sådan bra kvalitet. Både franska som italienska representanter kunde inte acceptera det japanska produktionsundret. Inte ens när MIT visade på att det faktiskt inte handlade om fusk utan ny smart teknologi. Nu tänker även de sydeuropeiska företagen förstås annorlunda, men de ligger hopplöst efter. Produktionsteknik är nämligen en kontinuerlig process och inget man köper in över dagen, eller ens året. Det tar tvärtom tid.

På följande länk kan alla ni som är intresserade av att ta del av besiktningsresultaten över tid läsa mera. Glöm bara inte att räkna andel underkända som en kvot, d.v.s per 1000 mil, annars stör variationer i årlig körsträcka resultatet, d.v.s man får inte fram en bild av kvaliteten.

http://www.bilprovningen.se/bp/main.nsf/content.xsp/Bilprovningen/Om+Bilprovningen/Pressrum/Statistik/2012/D5C2250AC4CE65F6C1257B3F00637AC7

MVH AL

#32
2013-11-03 13:37

Tvärtemot Raphael så har jag inga favoritmärken utan inser att varje producent försöker tillgodose ett specifikt behov på marknaden. PSA är inte annorlunda än Kia eller Hyundai ur det hänseendet - man är bara inte lika duktiga utan har blivit utkonkurrerade.

Sedan är jag rent personligen kritisk mot all form av slöseri. Att pumpa in miljardbelopp i ett företag som går med brakförlust är att elda för kråkorna, d.v.s renodlad idioti. PSA har inte visat sig kunna tillgodose marknadens efterfrågan av bilar lika bra som konkurrenterna från Korea och Japan. Ur ekonomisk synvinkel borde PSA därför vara nedlagt och igenbommat för länge sedan. Det skulle vi alla tjäna på.

PSA har kniven mot strupen, det är dock korrekt. Det har man egentligen haft under åratal men inte förmått göra något åt det. Att dra paralleller till Apple och Microsoft är också en grov förenkling. De ägnar sig åt helt andra saker än biltillverkning och har andra spelregler att rätta sig efter. Dessutom tog Apple fram en unik och revolutionerande nyhet vilket knappast kan anses gälla PSA:s fejkbroms i Peugeot 308, bristfälliga lastöglor hos Citroen C3 eller den vältande och trafikfarliga C4 Picasso. Det finns en rad alternativ på marknaden som tillgodoser behovet av bilar precis lika bra (och bättre!!) - fast billigare, det gjorde det inte när Apple lanserade iPhone.

Kunderna är alltså de verkliga förlorarna på detta vansinnesprojekt. Det stöds av såväl det sunda förnuftet som ekonomisk teori.

Att Raphael sedan fäller en och annan tår över det hela kan knappast vi andra lastas för. Vi är nämligen precis lika ledsena när vi tvingas ta notan för PSA-förlusterna. Kapital som kunnat utnyttjas till betydligt bättre saker än att bygga Peugeot och Citroen.

MVH AL

#33
2013-11-03 14:54

Jaja, vi vet redan att det finns de i detta forum som har den vetenskapliga och objektiva uppfattningen att franska bilar är sämre än sämst. Vi vet redan att svenska tandemcyklar är bättre som minibussar än franska minibussar. Vi vet redan att ingen fransk bil har lyckats genomföra en bilbesiktning eftersom förarna tar bussen till bilprovningen för bilen alltid är sönder. Vi vet redan att franska bilar är livsfarliga, det räcker med att se en fransk bil för att dödsrisken ska öka med 150 procent inom fem minuter. Och vi vet redan att franska bilar är genomrostiga innan de ens har börjat att tillverkas.

Ford är bäst, forget the räst!
Så var det klarlagt än en gång på ett vetenskapligt vederhäftigt sätt.

#36
2013-11-03 16:20

Med tanke på Fiestans bullriga ljudmatta som tröttar föraren och gör att hen somnar, så behöver Fiestan autobroms. En Citroën C3 är tystare, mjukare och mer bekväm vilket gör att föraren är mer vaken, alert och därmed mer uppmärksam.

:)

#37
2013-11-03 17:45

"...vältande och trafikfarliga C4 Picasso"
Va f*n snackar gubben om!? :D
Vissa förstår sej verkligen inte på hur ett bra chassi beter sej! Kom igen nu! Larviga detaljer, skärp dej nu för man kan ju inte annat än skratta åt dina historier!

#39
2013-11-03 18:17

Jag har då rakt inte hört talas om en C4 Picasso som någonsin har välts, så nu har gubben hittat på något som inte finns. Men vill man tycka att en Ford Fiesta är en säkrare bil att krocka i än en C4 Picasso, så för all del. Vi vet redan att C4 Picasso är sämre än sämst och att svensk cykel är en bättre minibuss. Vi vet redan att alla franska bilar välter bara man tittar på dem! Så visst har gubben rätt. Det är därför som alla franska bilar ligger ner på vägarna. Vi vet detta. Så ja, undvik franska bilar - du kan få hallucinationer. Det är inte bra för hjärtat. Livsfarliga bilar helt enkelt.

En Ford Fiesta är 100 gånger säkrare än vilken fransk bil som helst som någonsin har tillverkats. Ja vi vet det, självfallet är det så. Det är vetenskapligt dokumenterat och bevisat.

#40
2013-11-03 18:20

Visst är det så att man vill ha en bil som fungerar Leifler, och jag har en C3 Picasso för att den just gör det. Alla mina franska bilar har fungerat väldigt bra, jag har bara gjort vanlig service på dem och kör över 15 000 mil innan jag byter (längst gick min Peugeot 309 XS som jag sålde efter 23 000 mil). Min C3 Picasso fungerar bra i min vardag, den är snål och extremt rymlig, jag har flyttat hela mitt kontor med den.

Men visst, enligt vissa här så välter Picassos så ok, ja den välter hela tiden. Bara jag tittar på min bil så välter den, så visst är det sant. Alla franska bilar är ju sämre än sämst, det vi ju redan och tjatas ut hela tiden här från vissa personer, och det är både korrekt sant och riktigt.

#41
2013-11-03 18:22

Peugo, det finns tydligen de som hellre krockar i en Ford Fiesta i 100 km/h än i en C4 Picasso.

(Fiestans autobroms fungerar inte i farter över 30 km/h så den är inte ett argument i diskussionen, den är en city brake endast).

#43
2013-11-03 18:33

Det är just staten som lagt sig i biltillverkningen Benols. I fallet PSA har man pumpat in mångmiljardbelopp i det sjunkande skeppet för att rädda en biltillverkare som inte klarar av att hålla sig flytande för egen maskin. Miljarder som kunde använts till betydligt bättre saker än att bygga bilar. Det finns redan en rad aktörer som kan tillgodose transportbehovet i samhället, fast billigare (det råder överkapacitet i bilindustrin). Rent ekonomiskt finns det alltså inga som helst bärande skäl att subventionera och förstatliga PSA - eller GM för den delen. Det är slöseri i båda fallen och båda företagen borde vara avvecklade för länge sedan.

Den normalt sunda konkurrensen fungerar inte i fallet biltillverkning. Köparna har redan dömt ut PSA, GM, Chrysler och Opel (snart). Det som gör att dessa aktörer överlevt är politiker som inte kan hålla sina klåfingriga och korrumperade fingrar borta. Där ligger hela problemet.

Om Benols läst ekonomi har han förmodligen stött på "The Market for Lemons" av nobelpristagaren i ekonomi George Akerlof. Han visade där vilka konsekvenser felaktig (asymmetrisk) information,(liknande den som Raphael ägnar sig åt här i trådarna) får på bil (eller vilken marknad som helst)populationen. Den kommer att domineras av dåliga bilar och det är just det missförhållandet som vi måste motarbeta genom att belysa sakers verkliga innebörd, inte tendentiös och skrupelfri propaganda som Raphael av någon outgrundlig anledning har som mål att sprida här i trådarna.

Vad gäller DEKRA så är det en tveksam källa för att kunna göra relevanta jämförelser mellan olika märken.

MVH AL

#44
2013-11-03 18:37

Min Laguna hade oljenivåmätare, men inte min C3 Picasso men jag har bara basversionen med Comfort-paketet. Många franska bilar har oljenivåmätare, men inte alla. De enklare och billigare brukar inte ha det. Jag har dock aldrig behövt fylla på olja någon gång mellan service - serviceintervallet är 2 000 mil.

#45
2013-11-03 18:38

Jodå Peugo, jag förstår precis hur ett bra chassi beter sig. Jag räknar dock inte Citroen C4 Picasso dit. Se filmen nedan:

http://www.euroncap.com/Player.aspx?nk=575e3236-5e61-4ef1-be4b-1a68a8d9ba57&sel=3b18af6e-72b5-4743-96d1-2dc6b8680a70

Montera du en takbox på den bilen...Uppenbarligen har komplettbilsutprovarna missat detta, för annars hade man väl gjort något åt det? Eller arbetar man under en sådan press att man missar sådana här detaljer?

MVH AL

#46
2013-11-03 18:52

När det handlar om buller så är det dock en invändning som jag kan köpa. Ford tenderar att bygga bullriga bilar - och det är inte bara på svensk grovkorning asfalt som det låter onödigt mycket i Ford. (Väg)Buller är kopplat till trötthet, vilket också är ett ganska stort trafiksäkerhetsproblem. Idag arbetas det en del med att väcka förare som håller på att somna, exempelvis via trötthetsvarnare med mera. Jag anser dock att det är lite att kasta jästen efter degen och att det är bättre att hålla föraren vaken från första början. Så vi bilköpare bör tvinga biltillverkarna att isolera bilarna ordentligt (och ta bort förekomsten av sportchassin)..

Om Citroen C3 är tystare än Ford Fiesta är det alltså ett bra argument för att köpa Citroenen, även utifrån ett säkerhetsperspektiv. Jag tror dock inte att Citroens tystare kupé innebär att den totalt sett blir lika säker som en Fiesta med autobroms, men det är ett steg i rätt riktning.

MVH AL

#47
2013-11-03 18:58

Bra att du svarade så förstår jag att du inte förstår, tack för det. Picasso C4 chassi är det inget fel på i videon. MVH AL, bättre kan du, kämpa på! Jag är tyvärr inte ensam om min åsikt, andra biltidningar har testat bilen och berömt den för hur chassit fungera i undanmanöver (hög hastighet!) fastän den är mjuk och skön som bara lyxbilar brukar ha. Att man lyfter 'bakfoten' är vanligtvis ett bevis på ett bra fungerande chassi. Du måste läsa på, och det mycket för du råddar bara hela tiden om diverse saker som du inte tydligen har en minsta aning om. Du är en orsak att man håller sej borta för din "tro" på statistik och försäljningssiffror är ju skrattretande. Kanske du bara är för ung?

#48
2013-11-03 19:04

Nej den är bara uppe på två hjul och studsar i sidled. Ökar man friktionen, exempelvis genom bredare däck, bättre asfalt än den som används i NCAP eller lastar bilen och monterar dit en takbox, eller ännu värre, en liten kant i asfalten, så kommer den bilen att volta runt.

Om du studerar den vanliga C4:an så gör den inte så.

Försäljningssiffror?

MVH AL

#50
2013-11-03 19:08

Alla hundratusentals människor i USA som fick behålla jobben 2008 i GM, Chrysler och Ford när Obamas administration gick in och stöttade företagen,(inte Ford men de hade fått oerhörda problem med underleverantörer om de andra två försvann), med oerhörda summor håller säkert inte med vår "expert" här.

Visst kostade det men Obama och co. bedömde kostnaden som ännu större om man bara tittat på och låtit dom falla. Och nu fem år senare tjänar alla tre goda pengar och lånen som gavs är till stora delar återbetalda. Naturligtvis kan de hamna i kris igen men det gäller givetvis övriga tillverkare också, de tre tyskarna inräknade.

Sen så har ju Leifer en viktig poäng när det gäller valutorna också.

#51
2013-11-03 19:14

Jag har sett den där videon, jag kan bara konstatera att ordet "välta" uppenbarligen betyder olika för olika människor. Tydligen finns det de som anser att Picasson välter i den videon, men att välta betyder för mig (och jag tror även för de flesta andra människor) att en bil lägger sig ner på sidan. Och det gör inte Picasson där, följaktligen är det fel att säga att den välter. Vi kan konstatera att det finns inget empiriskt bevis för att Picasson välter.

#53
2013-11-03 19:20

I sammanhanget kan det ju vara värt att konstatera att Ford Europa är problemfyllt. Ford Mondeo för Europa har försenats ett år på grund av Fords dåliga ekonomiska situation. Ford lägger ner en fabrik och genomför flera omstruktureringar för att rädda sin problemtyngda europeiska verksamhet. Opel är ett annat bolag som blöder i Europa.

#52
2013-11-03 19:39

När det gäller hemmarknaden för PSA så har de tre hemmamarknader idag - Europa, Sydamerika och Kina. Europa backar, men både Sydamerika och Kina ökar. I Kina har PSA sedan över 20 år ett samarbete med Dongfeng och det är väldigt lyckosamt. PSA säljer fler bilar på ett kvartal i Kina än vad Volvo hoppas sälja 2018 över hela året. Nya Peugeot 2008 togs fram av den sydamerikanska produktutvecklingen i samarbete med den kinesiska och den franska, det är PSA:s första globalt framtagna och producerade bil. Det blir fler sådana.
Så framtiden för PSA ser ljus ut, de har pengarna, de omstrukturerar, de tar fram nya produkter och de trimmar sin verksamhet för bättre lönsamhet. De har en bra plan för framtiden.

#55
2013-11-03 19:39

Jag får börja med att gratulera Rålle G för att ha bekämpat arbetslösheten. Hans idéer har dock redan prövats, främst i forna öststaterna och det gick ju inte riktigt så bra. Det finns alltså inget som säger att planekonomiska lösningar är att föredra, inte heller inom biltillverkning.

Kostnaden för GM uppgår i dagsläget till hissnande 500 miljarder Rålle G. Den förlust som den amerikanska staten gör på sina aktier som man fått i utbyte mot stödmiljarderna är flera hundratals miljarder (kursen måste dubblas). Elaka tungor i USA kallar därför företaget för Government Motors.

Sedan finns det förstås alltid en alternativkostnad. Det har man alltid. Att GM går med lite vinst idag är dock långt ifrån tillräckligt. Bara räntan på stödkapitalet är högre än vad GM får in i vinst och aktieutdelning till ägaren (staten).

Motsvarande 500 miljarder kunde alltså använts till omstruktureringsstöd i en bransch med högre förädlingsvärde och så hade man gjort en bra affär. Men biltillverkning är politik och med tanke på de genomkorrupta politiska systemet i USA är det nog ingen som är förvånad över att staten öppnade plånboken...

MVH AL

#56
2013-11-03 19:40

Benols; att DEKRA inte är tillförlitliga i sin statistik kan mycket enkelt härleda i det absurda påståendet att Audi A4 är den bästa bilen ö.h.t.

I övrigt kan man konstatera att ett uselt uppträdande i EuroNcaps älgtest för C4 Picasso nu tolkas till normalt och t.o.m. bra. Jag tror inte mina ögon! Sanna mina ord, det är bara en tidsfråga innan en C4 välter i ett älgtest.

Här kan man läsa lite kring en biltidnings erfarenheter kring älgtest 2013: http://totalcarmagazine.com/features/2013/10/09/no_car_turned_over_this_time/

#57
2013-11-03 19:46

Jag har aldrig skrivit att C4 välter i filmen Raphael. Jag har enbart konstaterat att den är uppe på två hjul. Om Peugo tycker att det är eftersträvansvärt kan jag förstå att han försvarar det (genom att hänvisa till att chassit är styvt så att det lyfter på det bakre innerhjulet). Vi andra tycker nog att det ser rätt allvarligt ut och inser rätt snabbt att en takbox vore förödande.

Men visst, det är inte Citeoen C4 Picasso som välter utan en del andra hantverksbilar från samma tillverkare (länk har givits av Audi tidigare). Jag kan dock påstå att C4 Picasso kommer att välta om friktionen blir högre, eller om man monterar en takbox.

Hos flertalet andra biltillverkare släpper inte komplettbilsavdelningen igenom den här typen av körbeteenden. Men PSA har nog lite bråttom att få ut det nya produktprogrammet på marknaden för att lyckas balansera upp sina illröda siffror till i alla fall ett nollresultat. Men vad hjälper det, skulderna skall betalas tillbaka.....

MVH AL

#58
2013-11-03 20:02

Här gör Citroen Nemo en "belly up": http://www.youtube.com/watch?v=YKLdPz9B1Io

#59
2013-11-03 20:09

Anledningen till att DEKRA:s underlag är sämre Benols är för att det inte är en totalundersökning. DEKRA undersöker inte hela bilpopulationen utan ett någorlunda slumpmässigt urval. Eftersom DEKRA:s material är att betrakta som ett stickprov så finns där en slumpavvikelse och intervall kring den skattade parametern µ. Därigenom blir siffrorna både svårare att utvärdera som att jämföra med varandra.

Vi kan dock göra sådana jämförelser mellan grupperna. Men då måste vi få tillgång till data och dess varians, vilket inte går att få tag på via DEKRA:s hemsida. I annat fall kan vi inte utnyttja DEKRA:s underlag för att jämföra om där finns några påvisbara skillnader mellan olika märken med avsikt på det man försöker mäta upp (skillnader i besiktningsresultat).

Vad gäller nationalekonomi bygger det på en subjektiv värdegrund, helt riktigt. Det är också en av de allvarligaste invändningarna mot ämnet. Dock finns det en rad modeller inom NEK som kan användas på mikronivå för att med ganska god precision visa på resursutnyttjandet och slöseri, d.v.s man kan göra jämförelser mellan olika (investerings)alternativ. Transportekonomi är ett sådant exempel, som har en god teoretisk grund och korrekt använt bra träffsäkerhet.

Detta gäller dock inte allt, där är vi eniga. Men det som jag hänvisade till var värdet av korrekt information på en marknad. Att subventionera bilföretag eller att fara med desinformation här i trådarna är inte ett sådant exempel.

Vad gäller NCAP är även undertecknad kritisk. Det har fått ett allt för stort genomslag, vilket vi sett många exempel på. Dock finns det också fördelar med NCAP som inte kan förnekas.

MVH AL

#60
2013-11-03 20:17

Det var bra att du tog fram den länken Audi. Men du har missuppfattat vad den visar. Egentligen är det ett tecken på ett bra chassi att bilen går upp på två hjul, ja det flesta som kan det här tycker det är väldigt positivt att bilen är så styv att den lyfter:-). Titta bara på en F1-bil. Om F1-ingenjörerna kunde ta lärdom av C4:ans chassitekniker så skulle man nog eftersträva samma fina körbeteende, med minst två hjul uppe i luften. Då skulle man snabbt vinna hela F1-cirkusen...

Så Audi, förmodligen är du ung, eller bara okunnig::-):-).-)

OBS: IRONI!

MVH AL

#61
2013-11-03 20:53

Jo AL, jag är ung;- ) Dem där som testar bilar ska man inte lita på. I sjäva värket vet dem inget. Men nu har ju en tidning fått fram ett å annat,bla annat att en C4 Picasso hör till dem bilar man inte bör köra runt i då den inte är så bra att svänga med. http://totalcarmagazine.com/features/2013/10/09/no_car_turned_over_this_time/

Man kan där läsa att dem bilarna som är kassaste hör till dem som tillverkas i typ frankrike.

#63
2013-11-03 21:18

Men givetvis spelar ett ESP-system ingen roll när det gäller franska bilar, för franska bilar välter bara man tittar på dem - det är ett vetenskapligt faktum. :P

#64
2013-11-03 21:19

"Idag hindrar ESP bilar från att välta, så det är väl snarare en "none-issue". Man får väl också fundera på hur bilarna presterar på våt vägbana.
Och kollar man sen istället vilka bilar som bromsar bäst i halka så blir bilden närmast tvärtom."

:-):-):-)

#65
2013-11-03 21:24

"Men givetvis spelar ett ESP-system ingen roll när det gäller franska bilar, för franska bilar välter bara man tittar på dem - det är ett vetenskapligt faktum. :P"

Några andra bilar - med eller utan ESP - som vält under ett älgtest under detta århundrade? Ja, då bortsett från denna franska bil då.... Jo det var en amerikansk skitbil som klassade in under möjlig "vältklass".

#68
2013-11-03 21:50

Franska bilar är absolut inte sämre i undamanöverprov än andra, i Teknikens Världs tester går de bra och just PSA-gruppens modeller brukar få utmärkta omdömen, nu senast Peugeot 2008 som gick väldigt bra i undanmanöverprovet och klarar 75 km/h. "Väl avstämt chassi och antisladdsystem".

Apropå detta med hjullyft, Mitsubishi ASX klarar 72 km/h och lyfter på innerhjulet. Nu väntar jag på påståendet från experten här att ASX:en är en bil som är trafikfarlig för att den välter.

Men eftersom Mitsubishi är en japansk bil så är den inte trafikfarlig. Det är ju bara franska bilar som är trafikfarliga för de är ju sämre än sämst, det har vi ju fått reda på i detta forum kontinuerligt under flera år från en viss person.

#69
2013-11-03 21:50

"Vad fånig du är, du har ju fel. Och franska bilar har inte nåt stort problem med vältrisk."

Nä, det har man väl(t) inte; http://www.youtube.com/watch?v=YKLdPz9B1Io

Kan du komma på en enda bil som vält i älgtestet under detta århundradet bortsett från Nemo "belly up"?

#71
2013-11-03 21:52

Teknikens Värld säger om Peugeot 2008: "Väl avstämt chassi, trevlig styrning och bra balans ger en trevlig upplevelse". Och nej, den välter inte.

Inte ens Mitsubishi ASX välte fast den lyfte på innerhjulet - och den var enda bilen i testet som lyfte på ett hjul. Och det är en japansk bil.

Men det går ju inte att kalla japanska bilar för trafikfarliga, utan det är bara franska bilar som är det för de är ju sämre än sämst hela tiden.

#72
2013-11-03 21:54

Eftersom gubben har kört in i väggen så är det tydligt att hans autobroms inte fungerar.

#74
2013-11-03 21:57

Citat: "Franska bilar är absolut inte sämre i undamanöverprov än andra, i Teknikens Världs tester går de bra och just PSA-gruppens modeller brukar få utmärkta omdömen, nu senast Peugeot 2008 som gick väldigt bra i undanmanöverprovet och klarar 75 km/h."

Jaha, därmed kommer även alla andra franska bilar att prestera väl i älgtestet? Så det faktum att den gamla A-klassen gjorde en "belly up" finns inte, eftersom alla andra bilar från Tyskland inte välte? Gud så korkat.

#76
2013-11-03 21:59

Ja, jag läste testet. Den var rätt överlägsen, fick hela 9 poäng mer än Captur. Vi Biägar gillade inte stolarna på 2008:an eller utväxlingen, men Teknikens Värld trivdes bra med bilen och komforten och motorn och den låga ljudnivån och låg förbrukning. Kanske de körde på olika vägar jag vet inte... Jag vet jag sitter bra i 2008 iaf, den passar mig. Ett intressant alternativ till Fiestan onekligen.

#75
2013-11-03 22:00

Kul att höra att MVH AL återigen tror sig veta mer än alla andra. I detta fall är han dock numer ganska ensam om sina åsikter:

Att man räddade den inhemska bilindustrin i USA protesterar nämligen inte många mot idag som han nog mycket väl känner till. Även de flesta av de allra hårdaste motståndarna då på yttersta högerkanten erkänner numer att det var bra att göra som man gjorde. Annars hade följderna blivit oöverblickbara och oändligt mycket högre än priset man fick betala för bail-outen. Det borde MVH AL vara så ödmjuk att erkänna men det gör han naturligtvis inte.

Att komma dragande med öststats-kommunism i detta sammanhang är oerhört löjeväckande men väntat att det kommer från en person med dennes uppenbarligen extremt unkna värderingar.

#77
2013-11-03 22:02

Hade GM konkat så hade det kostat 100 000 jobb i GM - plus att på varje GM anställd så går det 2 - 3 anställda hos underleverantörer. En sådan minskning hade fått förödande industriella konsekvenser med enorm utslagenhet hos befolkningen och även Ford och Chrysler skulle drabbas negativt av underleverantörernas minskade resurser. Ja det kostade pengar för staten att rädda GM men det hade kostat ännu mer att INTE göra det...

#78
2013-11-03 22:13

@AL

Citerar ett stycke som jag gärna vill att du förklarar.

"Eftersom DEKRA:s material är att betrakta som ett stickprov så finns där en slumpavvikelse och intervall kring den skattade parametern µ."

Det är framför allt det sista jag vill att du förklarar. µ eller my eller mikro är inte per definition en parameter utan en enhet i min bransch. Används t.ex vid ytjämnhet, tjocklek på det oxiderande skiktet på ett ferritisk material m.m.

På vilket vis blir enheten mikro en skattad parameter?

#79
2013-11-03 22:17

Att lyfta på innerhjulet är inte så farligt och inget jag kritiserar. Det är när man är uppe på två hjul och åker som man kan misstänka att bilen kan välta, precis som i filmen med Citroens hantverksbil.

C4:an är som sagt uppe på två hjul, utan last eller takbox. Resten kan ni räkna ut själva.

Angående ESP så hjälper det mot sladd, inte mot att bilen tippar över. Förvisso finns det en del system hos SUV:ar där man även inkluderat ett antivältsystem (genom att bromsa framhjulen hårt, d.v.s skapa understyrning och snabbt ta ned hastigheten) men generellt hjälper inte ESP mot att bilen tippar över.

ESP är ett körstabilitetssystem som reagerar på att bilen under- eller överstyr, inte tippar således. Att sedan ens överväga att använda ESP för undvika att bilen tippar är inget annat än renodlat bedrägeri. Bygg ett ordentligt och körsäkert chassi från början. Använd ESP för att öka på säkerhetsmarginalerna, inget annat.

MVH AL

#80
2013-11-03 22:38

Rålle, du vet väl att vår gubbe och guru i forumet är Gud?! Hans ord är Lagen, tvivla inte på Lagen - du hädar och flygande strumpstickor kommer att drabba dig! Du måste fylla in i tillbedjarnas mantra och bönen till vår Gud: "Franska bilar är sämre än sämst, franska bilar är sämre än sämst, franska bilar är sämre än sämst". Sjung denna lovsång till vår Gud tre gånger om dagen och du är beskyddad från de flygande strumpstickornas vrede!

#81
2013-11-03 22:53

Köper man en PSA-produkt så gör man ett aktivt val som sannolikt är baserat på kortsiktiga ekonomiska fördelar - bilen är billig i inköp. Men om man är rädd om sig själv och sina medpassagerare, så finns det betydligt bättre val. Jag vill t.o.m. sträcka mig så långt som att påstå att en Dacia är ett bättre val. Där har man i alla fall inte mörkat bilens egenskaper.

I värsta fall blir det en "flip over" i C4 Picassos fall - vilket skall ställas emot den normala C4-ans bättre uppträdande. För bara 3 år sedan gjorde en PSA-produkt denna "flip over": http://www.youtube.com/watch?v=YKLdPz9B1Io

Om man mot all förmodan skulle ha överseende med C4 Picasso och dess vägegenskaper - ja då får man skylla sig själv. I alla fall om man tittat på EuroNcap;s nära "flopp" av bilens "fantastiska" förmågor. Desinformationsministerns förnekelses (och en och annan lärjunges) blir bara tragisk. Alla andra inser att detta inte är bra.

#82
2013-11-03 23:18

Rustan, µ är det samma som medelvärde (i populationen) när man talar om statistik.

#83
2013-11-04 06:26

Aha....tack för det Audi.

#84
2013-11-04 09:32

Och köper man en VAG-produkt med DSG trots att lådorna håller max 5000 mil så får man också skylla sig själv. Men om man är medveten om VAG -bilarnas generella kvalitetsproblem så finns det betydligt bättre val. Jag vill t.o.m. sträcka mig så långt som att påstå att en Dacia är ett bättre val. Där har man i alla fall inte mörkat bilens egenskaper.

Om man mot all förmodan skulle ha överseende med DSG-lådan och dess haverier - ja då får man skylla sig själv.

Lärjungens antipati till allt som inte är Tyskt blir bara tragisk. Alla andra inser att detta inte är bra.

Ett inlägg som är lika korkat som Audis kl. 23.53...

#88
2013-11-04 11:38

hultarn; man kan även skriva:

citat: Återigen går Raphael in och maler sönder artiklar med sina påståenden, finns det ingen som kan ta honom i örat?

Artikelfrågar lyder: "Vad tycker du om Ford Fiesta?"

Inte: "varför tycker du inte om PSA och GM?" slut citat.

Läs därefter inlägg nr 2 i denna tråd;-)

#89
2013-11-04 11:40

Men Fiestan har väl gardinairbag till skillnad från vissa andra småbilar :)

#87
2013-11-04 11:43

Är man intresserad av en Ford Fiesta så tror jag inte att en C4 Picasso är ett reellt alternativ, men visst - den som tror att det är säkrare att krocka i en Ford Fiesta än en C4 Picasso föralldel tro det. Ford Fiestas autobroms fungerar inte över 30 km/h - om nu franska småbilar är livsfarliga och ska förbjudas för att man dör i dem vid 80 km/h och över, då ska ju detta även gälla Ford Fiesta. Den har en autobroms som inte fungerar i 80 km/h så det är precis lika livsfarligt att krocka i en Fiesta som det är att krocka i franska småbilar, den är absolut inte ett dugg säkrare. Det är bara fanatisk desinformation att påstå att en Fiesta är ett bättre val för den är säkrare.

Självfallet så ska även fysikens lagar och Newton gälla franska bilar, att påstå något annat är fanatisk desinformation. En C4 Picasso II är en större bil än en Fiesta, Picasson har både längre deformationszon och större avstånd till islagsytor inne i bilen samt den är fullständigt utrustad med airbags runtom och aktiva bälten som förladdas och spänns *innan* krocken tack vare radarsystemet. Den har även en döda-vinkel-kamera med varning och filvarning (ja A-Fil från Skånemejerierna... men allvarligt, systemet heter AFIL), vilket en Fiesta inte har.

Men visst, enligt fanatikernas desinformation så är en Fiesta ett bättre val än en C4 Picasso för Fiestan är en mindre och därmed säkrare bil att krocka med i farter över 80 km/h. Men kom ihåg - dessa två personer hade aldrig sagt det om det varit en fransk bil, så det är bara för att det är en tysk bil som denna intellektuella kullerbytta utförs.

Och det är fortfarande så att ingen C4 Picasso II har vält. Att påstå att den välter utifrån ett youtube-klipp där den inte ens välter, ja det är fanatisk desinformation. Alla kan se att Picasson inte väljer i det klippet, utom just två personer som påstår här att den välter med hänvisning till det klippet.

#90
2013-11-04 11:46

Peter E, du får gärna krocka i en Fiesta istället för en C4 Picasso om du känner för det och om du tror att det är säkrare.

#91
2013-11-04 11:49

C4 Picasso har gardinairbag, precis som C3 och 208 och 2008.

#94
2013-11-04 12:14

Sidokrockskyddet vid stolpkrock är unikt dåligt för storleksklassen på Picasson, så där är Fiestan att föredra. Min gissning är att man sparat in på utvecklingspengarna där, ungefär som Renault gjort med Dacia Sandero; man sätter in alla krockkuddar men lägger inte ned omkostnader att optimera dem. Blev mycket besviken på den trevliga Picasson. Synd på så rara ärter.

#93
2013-11-04 12:17

AL har givetvis helt rätt, en Dacia Sandero är både ett säkrare, komfortablare och bättre val på alla sätt och vis än en Citroën C5 eller Peugeot 508. Jag håller helt med AL. Dacia är bäst! Det är givetvis farligare att krocka i stora bilar som en C5 eller Peugeot 508 än en småbil från Dacia eller för den delen en Fiesta. En Fiesta är givetvis ett betydligt bättre val än någon PSA-produkt när man är rädd om sig själv och sin familj, särskilt i farter över 80 km/h - det är då dess säkerhet skiner. Fiesta är marknadens bästa val för barnfamiljer! Vi tackar AL för hans vetenskapliga expertis som utgår från Newton och fysikens lagar som säger att en Fiesta med en mindre och kortare deformationszon än stora franska bilar, är bättre och säkrare att krocka i. Detta visar även Newtons storhet som forskare att han, redan innan det fanns några bilar, ändå kunde skapa regler som visar att när tyska bilar har kortare deformationszon än franska så är tyskarna säkrare att krocka i, det är helt enkelt skillnad på tyska och franska deformationszoner, vilket redan Newton visade med sina vetenskapliga uträkningar. En kortare tysk zon är alltid bättre och säkrare än en längre fransk, enligt Newton.

#96
2013-11-04 12:18

Jaha, där plockades det inlägget bort. Tydligen är det fel att sträva efter att debatten håller sig till artikeln.

Audi: det har du en poäng i, men det var ju inte Raphael som återigen började sitt predikande om PSA's ekonomi och kvalitet.

#95
2013-11-04 12:21

Kul det här ju,..9 sidor med trams-kommentarer och det blir säkert lika många till innan tråden spärras!

Fiestan tillhör helt klart en av de bättre alternativen idag på småbilsmarknaden och jag tycker att det är intressant att Ford har kunnat "pula" dit autobromsen.
Detta borde ju innebära att även andra kan göra detta även om funktionen inte har varit planerad ifrån början?

150.000kr för en välutrustad bil i "Polo-klassen" är väl ändå inte att betrakta som FÖR dyrt?
Många skulle klarat sig utmärkt med en bil i denna klassen istället för att välja en klass upp.

I likhet med andra turboladdade små motorer så är dock detta motoralternativ allt för törstig och detta påpekade jag när Focus kom ut men om detta fanns då inget att läsa.
Nu när motorn är hyllad över alla gränser så visar det sig att den drar mycket bränsle.
Samma sak med Fiats Twinair o.s.v

#97
2013-11-04 12:21

IngoS, EuroNCAP har gjort om sina beräkningsunderlag inför 2013 och därför blir det missvisande när vi jämför poängbetyg från Fiesta utifrån 2012 regler och Picasso utifrån 2013 regler. EuroNCAP har helt enkelt höjt sina krav och hur de räknar. 2013 års krockprover kan endast jämföras med andra som testats 2013, inte bakåt. Dessutom är EuroNCAP:s tester relaterade inom sin egen klass, dvs man kan inte jämföra bilar av olika storleksklasser heller - ja man kan göra det men det blir missvisande eftersom testerna och betygen gäller inom sin egen klass.

#99
2013-11-04 12:26

Nästa gång EuroNCAP gör en stor förändring är 2015, då introducerar man helt nya krockdockor också.

#100
2013-11-04 12:26

Raphael skrev mer än så i sitt första inlägg i denna tråd: "Både 208:an och C3 har effektiva motorer med låg förbrukning, lilla 1,2 litaren på 82 hästar och start-stopp är effektiv, men jag föredrar dieslarna och både 1,4 och 1,6 dieseln är mycket trevliga med superlåg förbrukning.

Plus att PSA har marknadens bästa start-stopp system som fungerar även i låga temperaturer och som stänger av motorn på inrullning till stopp - den går in tidigare än konkurrenterna."

Men som vanligt....... Ja döm själva.

#98
2013-11-04 12:28

Det jag skrev var: Jag tycker både Peugeot 208 och Citroën C3 är bättre än Fiestan. 208:an är väldigt fin att köra, den lilla ratten är ett stort plus för körkänslan. Sen är 208:an snyggare än Fiestan tycker jag. En mycket ekonomisk bil och en storsäljare i Europa. Sköna framstolar! C3 är väldigt komfortabel, ombonad, en mysig bil helt enkelt, skön att köra och skön att åka långt med. Lyx i lilla klassen, och den ser söt ut.
---

Detta var vad jag skrev, och jag tänker inte be om ursäkt för att jag tycker att både 208:an och C3:an är bättre än Fiestan. Jag råkar helt enkelt tycka det. Är det förbjudet att tycka det? Jag tänker inte be om ursäkt för att två personer går i taket i detta forum bara för att jag tycker att C3 och 208:an har sina fördelar gentemot Fiestan.

Men jag poängtera, jag tycker inte att Fiestan är en dålig bil. Jag tycker det är en helt okej vardagsbil och jag vet många som kör Ford som är nöjda med det. Ford har ju precis som PSA flera fördelar ur ekonomisk synpunkt, dock kan Fiestans bränsleförbrukning med nya lilla turbomotorn ifrågasättas (vilket också Vi Bilägare gör).

En fanatiker är en person som inte kan säga något gott om andra bilmärken än sina egna favoriter. Jag kan erkänna att Fiestan har sina fördelar och att Ford har sina fördelar, men den är ändå inget för mig.

De som ständigt klagar på PSA - kan de säga något positivt om PSA? Det är den brännande frågan.
Kan de inte det, så är de fanatiker.

#101
2013-11-04 12:34

Men okej, jag erkänner att jag har fel. Franska bilar är sämre än sämst, franska bilar är så dåliga att t o m svenska tandemcyklar är bättre minibussar än franska minibussar! Jag erkänner att inte en enda fransk bil har fått godkänt av svensk bilprovning, eftersom ingen har lyckats köra en fransk bil till bilprovningen - förarna tar bussen istället eftersom alla franska bilar går sönder. Om ni ser en fransk bil ute på vägarna som rullar - så är den bogserad! Jag erkänner även att alla franska bilar rostar sönder innan de ens har börjat att produceras, för det bevisar statistiken från Svensk Bilprovning för 15 år sedan enligt AL. Och AL har givetvis rätt i att alla franska bilar redan har rostat sönder innan de ens är påtänkta och designade av konstruktörerna. AL har även rätt i att franska bilar välter bara man tittar på dem. Och jag erkänner att AL har rätt i att franska bilar är livsfarliga!

Jag erkänner att en Fiesta är säkrare att frontalkrocka med än en Citroën C5 och Peugeot 508 över 80 km/h på grund av Newtons lag som säger att tyska bilar med korta deformationszoner är säkrare att krocka med än franska bilar med långa deformationszoner.

Jag böjer mig för överheten och jag ber om ursäkt för att jag har ifrågsatt vår Ledare i forumet. Jag ger mig, franska bilar är sämre än sämst - de har alltid varit och de kommer alltid att vara det. Forumets mantra gäller.

#103
2013-11-04 12:38

Jag håller med dig Benois, jag sitter inte heller bra i Fiestan. Men jag får inte säga i detta forum att jag sitter bättre i en C3 eller Peugeot 208 och att de är mer komfortabla, för då flyger två personer på mig här. Jag servar förresten min C3:a helt enligt boken, var 2000 mil. :)

#105
2013-11-04 13:15

Jag anser att Fiestan är en hyfsat billig bil som lämpar sig bra till kärringar på shoppingturer innanför stadstullarna. För människor med normalstorlek och resor längre än 30 minuter skulle jag välja något annat.

#106
2013-11-04 13:16

Leifer,

Att diskutera Fiestan i relation till sina konkurrenter, vilket jag gjorde, anser jag är att hålla sig till ämnet. Det är iaf mycket mer att hålla sig till ämnet än vissa två personers ständiga raljerande över PSA som inte har ett dugg med Fiestan att göra.

Just franska småbilar tycker jag genom åren har lyckats väl med just detta fin komfort, storbilskomfort i en liten bil är ingen klyscha. Och det finns storbilar med sämre komfort än komfortabla småbilar.

Stolar är personligt, Vi Bilägare tyckte stolarna i 2008:an var för små medan Teknikens Värld uppskattade dem mycket. Hur man sitter är väldigt viktigt, och av någon anledning så sitter jag inte bra i Ford. Jag hade släktingar som åkte omkring i Sierra och Escort, ja t o m min far hade en Scorpio vid ett tillfälle som tjänstebil. Jag satt inte bra i dem. Jag sitter fortfarande inte bra i Ford, jag får ont i ryggen av dem. Jag satt bättre i min första bil en AX GT än i en Ford Scorpio, ja detta är sant! AX:ens skålade sportstolar och mjukhet var mumma för mig.

#109
2013-11-04 13:32

C3 finns med manuell låda med automatkoppling och elektroniskt växlingsprogram, i kombination med dieselmotor. Den är snålare än en vanlig manuell låda, och påverkar inte kraften i motorn negativt. Den växlar mjukt och följsamt när man kör mjukt, vill man köra sportigt så är lådan för långsam i automatikläget (vilket den brukar få kritik för) så då växlar man med paddlarna istället. Men idén med att ha automat är väl ändå att köra mjukt och komfortabelt, inte sportigt... :) Finns med 70 hästars och 90 hästars diesel i kombination med denna låda (ETG heter lådan). 70 hästarn drar 0,34 l/mil. 70 hästar låter inte mycket, men det är en diesel och en diesel har bra och starkt drag. Jag brukar säga att en 110 hästars diesel motsvarar en 140 hästars bensinmotor i känsla och upplevelse. En 70 hästars diesel kan då sägas motsvara en 80-90 hästars bensinmotor. Det är helt okej för en liten småbil. Priset för C3 med 70 hästars diesel, start-stopp och EGT-låda är omkring 155 000 kr extrautrustad med specialpaket.

#110
2013-11-04 13:33

Benois, min far som hade en annan kroppsbyggnad än jag (han var kortare och ja bredare...) fick också ont i ryggen av Ford. Han lämnade in Scorpion och lät dem bygga om förarstolen som de satte in mer stoppning i för ryggen.

#114
2013-11-04 14:54

Visst finns det de som tänker "störst kör först", det finns ett statustänkande i trafiken, men det sitter ju i människors hjärnor och är en effekt av klassamhället med dagens ökande inkomstklyftor och den borgerliga politiken som ökar avståndet mellan människorna, ett samhälle där människor från barnsben får i sig att de måste kämpa och slåss mot varandra för att "slå sig fram" i samhället, där man slåss om jobb som inte finns, och där man ständigt är kontrollerad av Staten - det är ett samhälle som formar rätt skruvade individer och medborgarna tar ut detta genom dåligt beteende i trafiken. Vi löser många trafikproblem genom att bygga ett annat samhälle där vi värnar om varandra istället och där människor ges större frihet.

#115
2013-11-04 17:29

Raphael: Jag skulle precis skriva detsamma :-) Thumbs up!

#116
2013-11-04 17:38

:) Peter, ja jag är helt för preventiva åtgärder. Vi kommer åt skadligt trafikbeteende genom att förändra samhället så människor mår bättre. Hur bra autobroms än är, så hjälper det inte mot människors frustration över ett dåligt fungerande samhälle - en frustration som de tar ut på sina medtrafikanter. Därför behöver vi förändra samhället. Människor som mår bra är trevliga människor, även i trafiken. Det är dit vi ska komma.

#117
2013-11-04 17:39

Typ: "Ge världen ett leende och världen ler mot dig" :-)

#118
2013-11-04 17:58

Precis! :) http://www.youtube.com/watch?v=ncmjnZqtpA0

#120
2013-11-04 18:12

Rålle G har uppenbarligen inte riktigt förstått resonemanget. GM räddades kvar av den amerikanska staten. Det var alltså ett politiskt beslut, inte ekonomiskt. Ser man på det utifrån ett ekonomiskt perspektiv så är denna typ av subventioner renodlad idioti, det är totalt vansinne t.o.m. Det finns en miljard skäl till det, jag skall väl inte behöva dra upp alla dem? Protektionism har aldrig främjat ekonomisk tillväxt eller innovationskraft. Lär er det en gång för alla.

Raphael fortsätter därefter med ett inlägg om antalet arbetstillfällen som skapas av bilindustrin och det är högst sannolikt ett av de politiska skälen till ovan nämnda slöseri med resurser. Att Raphael lägger fram detta förvånar dock inte, han förmår inte ens tolka en simpel årsredovisning och lär ännu mindre vara hemma i den ekonomiska teorins fundament så det var helt väntat att han skulle sätta igång att motivera slöseriet (det omfattar ju även PSA).

För 500 miljarder kan man göra mycket, som gynnar en alternativ industri, och därigenom skapa ett högre förädlingsvärde än vad man gör genom vansinnet med PSA och GM. Det är ofta därför man investerar, för att få mer tillbaka i framtiden. I nuläget gör den amerikanska staten ett par hundra miljarder i förlust kopplat till sina "aktiespekulationer" i GM. Förlusterna är så abnorma att det motsvarar en månads total produktion i den svenska ekonomin.

Det finns redan en överkapacitet inbyggd i bilindustrin. De som byggt sämst produkter och misskött sina investeringar slås då ut från marknaden. Så fungerar en sund ekonomi och så bör också biltillverkningen fungera. De tillverkare som då lever kvar (d.v.s inte PSA och GM) kan räkna hem sina investeringar och skapa nya bra produkter till köparna. Med subventioner snedvrider man även denna (för all övriga produktion) självklara egenskap och straffar dem som skött sina affärer ordentligt. Dessutom urholkar man konsumentmakten, d.v.s minskar på matchningen mellan utbud och efterfrågan.

Som en avslutande kommentar. I forna DDR bestämdes det allra mesta genom femårsplaner. Man valde exempelvis att subventionera och massproducera bröd eftersom man ansåg att befolkningen behövde äta sig mätta. Brödet blev så billigt att det till och med var billigare än djurfoder. Resultatet blev att bönderna började mata sina djur med bröd istället för djurfoder. Det finns alltså inga som helst skäl att subventioner dem som misskött sina affärer, i alla fall inte utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

MVH AL

#121
2013-11-04 18:16

Har ni förresten sett vilka bilar som skrotas mest i Sverige? Ta kvoten mellan antal rullande och registrerade bilar i bilpopulationen och jämför med hur många som skrotas ut. Renault hamnar inte helt oväntat - i topp. Renault är alltså en skrotbil, trots att de knappt används.

MVH AL

#122
2013-11-04 18:21

Störst kör först Raphael .. !!!
Jo .. jag vet att det finns jufsar som dej som tycker att en Clio absolut måste först nerför en isväg så bussen eller 60 tonnaren tvingas stå i fyra timmar ..

#123
2013-11-04 18:23

Men vad händer med alla Toyotor som lovas hålla 100 år AL ??

#124
2013-11-04 18:27

Leifer, det är många som mår dåligt i Sverige idag och denna frustration tar de ut i trafiken genom ett dåligt trafikbeteende. Det kan handla om dålig relation, dåligt jobb, dåliga vänner, dåliga svärföräldrar, dålig ekonomi eller något annat. Världen utanför trafiken finns med i varje trafikant och påverkar trafiken. Mår man bra så är man vänlig i trafiken, oavsett vad man själv kör och oavsett vad andra kör. Att många inte är vänliga i trafiken och inte tar hänsyn, det beror på att de är frustrerade, mår dåligt och har dålig självkänsla och liknande faktorer. Yttre faktorer skapar en inre stress, denna inre stress skapar dåligt uppförande i trafiken. Och en stor del i detta är samhället som det ser ut idag där allt färre jobbar allt mer, och ja vi har ett klassamhälle - klyftorna i samhället är större idag än på 80-talet exempelvis.

#130
2013-11-04 18:58

Verkligheten visar med all tydlighet att Obama gjorde rätt 2008. Fakta som man måste vara väldigt blind för att inte inse.

I USA är det väl bara de ultrakonservativa och religiösa stollarna i Tea Party-rörelsen som fortfarande hävdar att det var fel att rädda hundratusentals jobb i deras inhemska bilindustri. Tydligen finns någon sådan stolle här hemma också..

#131
2013-11-04 19:37

När den amerikanska staten pumpade in 500 miljarder i GM så fick man något i utbyte. Man fick (60%) aktier i det "nya" GM. Dessa aktier är idag värda 37,61 dollar (dagens kurs) vilket är knappt hälften av det som utlovades av de amerikanska bilcheferna (c:a 80 dollar/aktie). Förlusten för den amerikanska staten (som sålt iväg delar av sina aktier) är alltså minst 200 miljarder, och då har jag ändå exkluderat ränta (som blir rejäl på sådana här belopp).

Om vi tagit detta enorma kapital och satt det i en alternativ avkastning istället, till 6,75% ränta, så skulle kapitalet idag vara värt 650 miljarder. Förlusten är alltså inte 200 miljarder utan 350 (och då räknar jag väldigt lågt). Hur Rålle G och Leif får det till en god affär kan de nog bara själva svara på.

Sedan har Rålle G fortfarande inte lärt sig att separera ut politiken från det ekonomiska resonemanget. Det är han förvisso inte ensam om, men nu är det siffror vi diskuterar, inget annat.

MVH AL

#134
2013-11-04 19:55

DEKRA gör ett slumpmässigt urval utifrån perspektivet att man inte studerar hela populationen Benols. Man använder alltså inferenstekniker för att skatta populationens verkliga felkvot hos bilarna. Att man sorterar bort dem med n=<1000 indikerar att man har väldigt dålig precision i sitt underlag så jag kan hålla min statistikutbildning på att listans etta överlappar med listans två osv. Det är alltså slumpen (och troligtvis ett helt gäng bias) som avgör resultatet, inte skillnader i kvalitet.

Detta dilemma lider inte SBP:s data av eftersom man känner populationens verkliga värde. Man behöver alltså inte utnyttja inferenstekniker utan kan kort och gott säga att Toyota har minst antal fel, att Volkswagen också dem är mer felfria än medelbilen medan, ja du vet vilka, inte riktigt kan stoltsera med motsvarande siffror utan är sämre än medelbilen.

MVH AL

#135
2013-11-04 20:06

Köpkraften är dessvärre inget argument Benols. Den hade varit konstant även om kapitalet utnyttjats på annat håll i en alternativ sektor. Samma sak med arbetslösheten. Det är så man gör en samhällsekonomisk kalkyl.

Om det vidare är den gode Keynes som du åberopar så får vi ett annat utfall. Men, med tanke på skuldsättningen så är jag inte lika övertygad om att man har råd att elda upp alla dessa miljarder. Den Keynesianska modellen bygger på att investeringen är lönsam för att ha en stabiliserande effekt på sikt. Annars står man där och kan inte betala sina skulder.:-)

Det som egentligen är av intresse är alltså hur stor nytta som kapitalet gör. Som jag nu visat har kapitalet inte förräntat sig särskilt väl utan tvärtom inneburit en förlust. Notan får vi nu alla ta.

MVH AL

#136
2013-11-04 20:17

Och för att återgå till Fiestan så har jag svårt att se hur ni kan uppfatta Fords stolar som obekväma. I mina Fordar (Focus-08 och en Mondeo-07) så upplevde jag inte att stolarna var obekväma. Fast båda dessa var maxutrustade så kanske att där satt någon sportstol som gjorde dem bekvämare.

Och säkerheten har vi som sagt redan gått igenom. Raphael vill nu vrida jämförelsen mot större franska fordon istället för Citroen C3 och Peugeot 208 som han inledde denna tråd genom att jämföra Forden med. Då är det korrekt att Ford lider av att den är mindre, precis som att Citroen C3 lider av samma sak. Men det finns ändå andra skillnader. Forden är utvecklad i samarbete med Volvo, med Volvos data, och i Volvos säkerhetslaboratorie och därför är Forden anpassad efter verkliga olyckor. PSA däremot bygger bilar för att klara fem stjärnor i NCAP och inget mer. Så den som tänker krocka gör klokt i att smälla enligt NCAP:s testmetod - i alla fall om man köpt sig en Citroen/Peugeot.

Så slår vi ut det är skadeföljden i alla fall -30% lägre i Ford, kontra Citroen C3 och Peugeot 208. Autobromsen står för huvuddelen av skillnaderna.

MVH AL

#137
2013-11-04 20:25

Nu är jag en väldigt enkel man, men som jag har förstått aktiemarknaden så köper man en aktie vid en specifik tidpunkt till ett specifikt värde. När man sedan säljer aktien vid en annan specifik tidpunkt till ett specifikt värde så får man facit på om aktieaffären inbringade en vinst eller en förlust. Vad aktiens specifika värde varit vid ett antal specifika tidpunkter under tiden man ägt aktien är av underordnad betydelse. Och mig veterligt så har väl inte amerikanska staten avyttrat sina aktier ännu. Alla diskussioner om dagens specifika värde på aktierna torde därmed vara meningslös.

#140
2013-11-04 20:47

Men åter till Fiestan: Jag har kört en del av bilarna i denna klass och kan hålla med om att stol-sitsen var något för kort till mina långa ben i Fiestan men det gäller de flesta bilar, (1.93 över havet). Bäst har jag suttit i Polon och Citroen C3.

Annars så vidhåller jag att Fiestan är väldigt trevlig att köra även med den 1,25 rova som satt i den jag provade, 1 liters EcoBoosten är säkert ännu bättre. Komfortmässigt så är nog Polo, C3 och även 208 jag körde i somras bättre men inte lika roliga att köra så den är absolut min favorit i klassen. Mazda 2 delar ju chassi med Forden så den är nog också trevlig men tyvärr rätt bortglömd här hemma.

#141
2013-11-04 21:01

Nu har faktiskt den amerikanska staten sagt att man skall sälja iväg även resterande delar av sina aktier Rustan, förutom de man redan avyttrat. Eftersom kursen inte under några som helst omständigheter kommer att nå de nivåer som utlovats är förlusten i princip reell. Det skall mycket till för att en aktie som GM:s helt plötsligt skulle dubblera sitt värde - och mer därtill (vilket behövs).

Till detta skall räknas ränteförlusten på 500 miljarder, ja jag behöver väl knappast säga mer. I min välrd betyder -350 miljarder kronor att man gått back. Och omfattningen är enorm, 350 miljarder utgör 10% av Sveriges BNP!

MVH AL

#142
2013-11-04 21:03

Hur mycket har dom sålt och hur mycket har de kvar?

#143
2013-11-04 21:05

Jag tolkar Benols som att han med GM-köpet åberopar Keynes (?). Men som jag skrev tidigare: Det bygger på att investeringen är lönsam, annars står man som sagt kvar med skulderna (och skuldsatta är USA)...

I övrigt har Benols helt rätt. Detta är ett forum om bilar och vi kan släppa den ekonomiska teorin. Men tack för en trevlig debatt! Vi lär nog stöta på varandra framöver.

MVH AL

#144
2013-11-04 21:13

Ja du Rålle G. Du är uppenbarligen väldigt naiv, eller bara okunnig inom ekonomi- och statskunskap. Om du inte inser att korruption alltid förekommer i ett monetärt system, ja då är det fullkomligt lönlöst att försöka tala dig till rätta. Det politiska etablissemanget är påverkat av lobbyister, ja, något som hela USA styrs av (de kallar sig dessutom för demokrati - skrattretande är förnamnet).

Det finns helt enkelt inget som helst stöd i den ekonomiska teorin för subventioner av biltillverkning, inte ens de mest radikala ekonomerna skulle ge sig in på att försöka leda något sådant i bevis. I fallet USA och GM har vi dessutom facit, vi har kunnat konstatera en förlust om -350 miljarder dollar. Det är ett högt pris för att kunna fortsätta kalla sig för en ekonomisk stormakt, vilket det till syvende och sist handlar om (precis som i Frankrike).

MVH AL

#145
2013-11-04 21:22

http://www.dailywealth.com/2125/gm-americas-biggest-bankruptcy

Och Rustan: Staten har kvar c:a 7% ägarandel i det nya GM.

MVH AL

#146
2013-11-05 00:15

Ja den sidan verkar ju seriös AL...Efter några timmars googlande kunde du väl hittat nånting lite mer förtroendegivande.

Och förresten så vill jag inte "bli talad till rätta av dig" så det behöver du inte besvära dig att försöka göra.

#147
2013-11-05 06:52

Hmm.....det där var väl inte riktigt svar på min fråga AL?

Det skulle vara intressant att veta hur mycket de har sålt hittills och hur mycket de har kvar att sälja. Hur mycket är 7% av GM värt idag och hur mycket har de sålt för?

#148
2013-11-05 07:38

Så är AL igång igen med sitt predikande, "Renault är alltså en skrotbil, trots att de knappt används." Detta på tal om nya Fiesta.

Tänk att en person kan drivas så långt av sitt hat. Tragiskt.

Att AL också ogillar Dekra har vi sett, måste vara jobbigt när det presenteras rapporter som inte överrensstämmer med AL's uppfattning.
Han hänvisar hellre till icke relevanta siffror från en organisation som inte längre finns.
Seriöst? Inte om jag får säga det.

#149
2013-11-05 09:43

Jo tack "AL" hur väl en bil är utrustad har ofta en rejäl betydelse för hur man sitter.
För några år sedan tittade vi på en ny Focus och priset var bra men jag satt eländigt i den och stolen gick inte att dra tillbaka tillräckligt.
Säljaren bad mig då att prova hans tjänstebil och i den satt jag helt perfekt.
Saken var att den bilen var i det närmaste fullutrustad och kostade 60.000kr mer ( med samma motor )

En Focus blev då helt plötsligt inte lika prisvärd längre så man måste tänka på vilken utrustningsnivå som man diskuterar.
Att man vanligtvis inte sitter lika bra i en bil för 130t som i en för 230t ser jag som en självklarhet.
Med en mindre bil får man som sagt kompromissa med något men jag tycker att klassen "Polo" är ett utmärkt val för de som inte kör så mycket eller behöver mycket plats.
Vilket märke man sedan väljer är ju individuellt.

#150
2013-11-05 20:09

Man behöver inte googla särskilt länge för att hitta kritiska röster Rålle G - om man är politiskt intresserad. Men det är inte det normativa som jag är ute efter, vilket Rålle gång på gång utgår från. Det jag anför är ekonomiska invändningar, d.v.s krassa siffror.

Då är det som sagt ett fullkomligt vansinnigt beslut att subventionera förlusttyngda biltillverkare. Det gäller både mikro- som markroekonomiskt. Det upprätthåller ett sämre produktutbud på marknaden, d.v.s stärker marknadsimperfektionerna. Det ger dyrare produkter med sämre kvalitet och det snedvrider konkurrensen och spär på marknadsasymmetrierna. I slutändan ger det också en högre arbetslöshetsnivå, lägre produktivitet, mindre industriell output och skalavkastning samt lägre BNP, inte tvärtom. Allt detta är i princip bevisat - eller i alla fall styrkt med hög säkerhet. Motsatsen är det dock få som lyckats leda i bevis, vilket uppenbarligen även gäller i fallet GM.

Vad allehanda tyckare i pressen eller maktfullkomliga kappvändanade korrupta politiker sedan anser är en helt annan femma. Det är inte vad jag debatterar.

MVH AL

#151
2013-11-05 20:31

Rustan:

Den amerikanska staten fick 60% av aktierna i det nya GM mot att man pumpade in 500 miljarder. Bildirektörerna menade att den amerikanska staten inte skulle gå med förlust eftersom man satte en riktkurs på c:a 75 dollar/aktie. Där har dock aldrig kursen varit utan den har legat mellan 19,71 och 37,5 dollar alltsedan bolaget nyintroducerades på börsen.

Den amerikanska staten har sedan sålt av sitt aktieinnehav i GM på börsen kontinuerligt. Nu har man alltså bara 7% kvar, vilket med dagens kurs om 37 dollar/aktie ger ett värde på c:a 3,6 miljarder dollar - eller 23,4 miljarder i kronor räknat. Det är alltså rätt långt från de 500 miljarder som man pumpat in i bolaget..

För att rädda det som räddas kan måste alltså den kvarvarande delen aktier upp i över 500 dollar/aktie - och då räknar jag ändå väldigt "snällt". Det är mindre sannolikt än en storvinst på lotto...

Totalt blir därför förlusten minst 350 miljarder, vilket som sagt är vad vi producerar i Sverige en riktigt bra månad.

MVH AL

#152
2013-11-05 20:42

Jag förstår precis hur du menar Mistro. I en del bilar sitter det riktiga skräpstolar original. Jag har aldrig suttit i Fiestas "snikstolar" så jag kan inte avgöra dess kvalitet. I fallet Focus gäller samma sak. Där har jag bara haft bilar som varit välutrustade.

Men ett par märken kan man alltid lita på. Volvo har alltid bra stolar oavsett modell och utförande så är man osäker kan man alltid titta på en Volvo.

MVH AL

#153
Leif Larsson
2013-11-06 19:15

Alltid bra att vara ( för en bil) välutrustad.
Är en fördel med det.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.