Bild
Nästa artikel

Dacia Sandero: Plus och minus

Webb-TV

Nya lågprisbilen Dacia Sandero ger väldigt mycket bil för pengarna, men prutar också på säkerheten. Se filmen från vårt test.

 

Har lågprisbilen Dacia Sandero någon chans mot mer normalt prissatta konkurrenter? Vi har testat den mot helt nya Mitsubishi Space Star och nyss uppfräschade Ford Fiesta. Klicka på videofönstret ovan för att se en film från testet.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 15/2013. Tidningen finns i butik från den 5 november, prenumeranter får den dock tidigare och till lägre pris.

Diskutera: Vad tycker du om Dacia Sandero?

Taggar: Webb-tv, , Dacia Sandero

Kommentarer

#2
2013-10-29 10:01

Inte lika säker som en dyrare ny bil gör väl att den bör väljas bort om man har råd med den dyrare bilen. Men om man inte har råd, om alternativet är en begagnad med högre utsläpp och femtusen mil på mätaren, då är den kanske ett bra köp.

#1
2013-10-29 10:03

Ännu en gång gör man alltså klart att endast 5 stjärnor i EuroNcap är gott nog vilket säkert förvillar många.
Ett bra exempel på detta är att en Sandero får 3 stjärnor i test idag men borde få 4 eftersom att den har rätt utrustning för detta i Sverige.
En Bmw X3 har 5 stjärnor men detta betyget är ifrån -08 då kraven var lägre.
Ett krockprov idag hade gett samma bil endast 3 stjärnor.

Så medan man då pratar om krocksäkerhet och hyllar något äldre 5 stjärniga bilar som väldigt krocksäkra så tvärratar man alltså helt nya bilar som inte får högsta betyg och detta då även om vi pratar om en väldigt billig bil.

Försvarar inte Dacia på något vis då säkerheten kunde ha varit högre men jag tycker absolut att snacket om säkerhet har gått till överdrift.
Inte ens 5 stjärniga bilar duger med dessutom höga poäng idag ....Hur skall vi som bilägare kunna välja då när bilarna behöver vara bättre än vad högsta betyget i EuroNcap säger?

Idag pratar vi mycket om Autobroms som det absolut nödvändigaste i en bil (tydligen) ,..ungefär som vi pratade om Antisladd för 5 år sedan.
Med dessa tillbehör finns det ingen pardon utan de SKALL ingå.
När vi sen pratar om metoder för att sänka utsläppen så får detta gärna ta mer än lite tid så att alla de stora och svinrika tillverkarna utav lyxbilar hinner att anpassa sig.

Att det är rimligt eller ej att en småbil för 100.00kr skall vara lika krocksäker som en Volvo för 230.000kr diskuteras dock aldrig utan det tar man bara för givet. Tycker att Vib kan framgå med gott exempel och förklara skillnaderna mellan krockbetygen istället för att tvärrata billiga bilar.

#3
2013-10-29 10:15

Prutar på säkerheten är det som bekant inte bara Dacia som gör. Vi har ju tidigare konstaterat att många andra biltillverkare struntar i utrustning som sparar liv. Avskand av autobroms samt budgetlösningar av densamma,brist på ordentliga lastsäkringsöglor, avsaknad av krockgardiner och tveksamma vägegenskaper förekommer också hos biltillverkare som tar mer betalt för produkten än vad Dacia gör. Dacia missleder alltså inte konsumenten på samma sätt som en del andra tillverkare utan säger kort och gott att vår bil är billig men har brister.

MVH AL

#4
2013-10-29 10:20

Sanderon får 4 stjärnor i EuroNCAP. Eftersom svenska journalister alltid sågar bilar som får lägre än 5 stjärnor så kan man fråga sig varför EuroNCAP har 5 nivåer, det hade ju räckt med två - 1. Godkänt och 0. Underkänt. För enligt svenska journalister finns nämligen bara de två nivåerna...

#5
2013-10-29 10:28

Sen är jag lite osäker på hur mycket nytta faktiskt en krockgardin gör framför vanliga airbags.
Titta t.e.x på nya Clio och Captur som tillhör de säkraste bilarna i sitt segment och de har inte krockgardin. Bilens uppbyggnad betyder mer än bara dess utrustning.
Det vore ju lätt för en tillverkare att plocka in en massa utrustning för att få + poäng hos EuroNcap men det är ju resultatet som räknas.
Vore gardinen alltid bättre så är jag nog ganska säker på att en så stor tillverkare som Renault inte skulle ha valt något annat.
Autobromsen kom nog ut lite väl snabbt för att alla skulle hinna med känns det som.
De bilar som säljs idag är ju inte direkt skapade igår.

#6
2013-10-29 10:30

Den har påtagligt sämre vuxenskydd än Ford och Mitsubishi. Passagerarburarna är dock intakta på alla tre. Jag undrar var skillnaden egentligen ligger. Är det bara finliret med utformning av av krockkuddar och nackskydd skiljer? Bältena fram i Sanderon saknar bältesförsträckare. Förklarar det skadorna på bröstkorgen i frontalkrock? Eller har man bara gjort hela frontstrukturen för hård för att få intakt passagerarutrymme i testet? Undrar om det varit så mycket dyrare att få det rätt? Kompetensen hos Renault torde finnas. Noterar att bakbältena i Sandero har kraftbegränsare, en smärre lyx i bilvärden. Kanske man inte helt saknar ambitioner.

#7
2013-10-29 11:00

Den lär ju vara Betydligt säkrare än våran Volvo 944 ifall.

#9
2013-10-29 11:21

När det gäller autobroms är det också stor skillnad, som AL förtjänstfullt påpekat mellan olika system, dvs de som främst har effekt på whiplash-skador typ gamla Volvo City Safety och de mera fullständiga systemen som på exv på nya Volvobilar. Det finns så få nya bilar med de nya systemen att det knappt verkar vettigt att klanka på avsaknaden av dem. Därmed inte sagt att whiplashskyddande system är utan värde. Det finns alltså A och B-lag i autobromsar vilket inte jornalisterna tillräckligt uppmärksammat: http://www.iihs.org/iihs/news/desktopnews/iihs-issues-first-crash-avoidance-ratings-under-new-test-program-7-midsize-vehicles-earn-top-marks-for-front-crash-prevention

#10
2013-10-29 11:40

Håller helt med Mistro här, bra sammanfattning!
Han påpekar också hur tokigt det blir när det gäller stjärnorna, resultatet är beroende av marknad. "Våra" bilar är inte trestjärniga, men vet "Svensson" det? Denne läser väl bara 3 stjärnor och säger nej...

#11
2013-10-29 13:52

självklart är säkerhet viktigt men för gemene man som betalar för sin bil själv så byter man ofta bil till en säkrare än den man gjorde sig av med....oavsett nybilsköp el beg, dvs var och en måste tänka själv och väga ihop information som går att söka sig till.....
dessutom kan man ju undra om alla "nya finesser" kommer att fungera bilens livslängd ut? eller räcker det kanske med lite snömodd så är det kört för känsliga sensorer mm.

#12
2013-10-29 14:28

Är uppriktigt förvånad över att Dacia redan har fått den nya motorn på 90 Hk som först lanserades nu i Clio 4.
Tyckte att motorn gick över förväntan och är ett jättelyft mot den gamla på 75 Hk. (som tyvärr fortfarande huserar i vissa modeller)

Detta samtidigt som man kanske har sparat aningen för mycket på t.e.x säkerheten.
Lodgy som är en nyare bil hade jag dock hoppats mer på då det gäller säkerheten och det är väldigt märkligt att den inte presterar bättre i krocktesten.

#15
2013-10-29 15:06

En ny Sandero kostar ungefär lika mycket som en 3 år gammal VW polo som körts ca 4500mil.
Om man väljer en ny bil så har man garantier och en bil som inte körts en enda mil. Polon har fler stjärnor i Euro Ncap men är testade enligt äldre regler och frågan är om exempelvis fotgängarskyddet (ej testat på Polon) är så bra att bilen skulle klara samma betyg i dag. Många som köper den rumänska bilen väljer den nog för att de får en helt ny bil istället för en begagnad och jag tror de gör ett bra val. Det är lätt att hitta något att klaga på Dacia Sandero, men kanske enklare att inse att man kan göra rätt mycket roligt för de pengar man sparar då nybilspriset är lägre.
Bilarna utveckas hela tiden och man kan undra om medelsäkerheten inte blir högre om man under en 20 årsperiod köper två nya Dacia Sandero istället för en ny VW Golf med lite extra utrustning?

#16
2013-10-29 15:10

"Benols" : Stepway är redan ute med den nya motorn om du vill ta en provtur.
http://www.blocket.se/angelholm/Dacia_Sandero_II_0_9_90hk_Stepway_Prestige_50171521.htm?ca=23_15&w=3

#17
2013-10-29 15:14

Motorn på 90 hästar i Sandero är samma som Renault använder i flera modeller som Clio, Clio kombi och Captur. För en bensinmotor är den helt ok, även om jag föredrar diesel och Renault har en fin 1.5 DCi-motor.

#18
2013-10-29 15:33

Jag tror Sandero som kombi (Logan MCV) kan bli en storsäljare i Sverige, den har ju också ett väldigt lågt pris. Nu även 3 års garanti.
http://www.dacia.se/bilar/logan-mcv/

#19
2013-10-29 15:55

Jag provade den, tyvärr med den svagare motorn, strax efter en tur i Captur. Och i den jämförelsen kändes bilen mer Östeuropa 1970-talet, än Väst 2013. Men för den som gillar billigt, och inte bryr sej så fasligt mycket om annat, förstår jag att den lockar. Dock är den inte så billig som den verkar. T.ex. säljs Clio med stora rabatter, medan Dacia håller sej med nettopriser.

#21
2013-10-29 16:07

Nog tycker jag att det är natt och dag mellan en Sandero 2013 och en Lada Vaz från 70-talet. Sanderon har ju t o m servostyrning, stora fönster, airbag, säten man kan sitta i och en ljudnivå som är betydligt lägre än i en Lada / Vaz. Jämför mätarna i en Sandero med mätarna i en Lada / Vaz från 70-talet eller för den delen en Skoda 120 med motorn bak. Sandero har moderna mätare med skärmvisning av bränsle och temperatur. Det är visare som rör sig lite hur de vill i en gammal Lada / Vaz eller Skoda. Och skillnaden i plastkvalitet är som skillnaden mellan två olika universum. För att inte tala om transmissionsljudet i en Vaz / Lada från 70-talet från den gamla 1.5 litaren och den 4-växlade lådan. Sandero har iaf en 5-växlad låda och en modern motor och överlägsna innerutrymmen. Det var rätt trångt i en Vaz / Lada. Och skillnaden i vägegenskaper är stor till Vaz / Ladas nackdel, men så är en Vaz / Lada en Fiat 124 från 60-talet... Så jag tycker jämförelsen är rätt orättvis.

#22
2013-10-29 17:12

Benols, nej jag provade Sandero. Med den manuella högerspegeln i onåbart fjärran. Nej, Logan är inte alls liknande biltyp som Clio kombi.

#23
2013-10-29 17:12

Frågan är hur jag skulle känna mig att flytta från min SAAB 9-5 2,0T Kombi o sätta mig i min Dacia Sandero. I synnerhet rent säkerhetsmässigt. Men för dom som är fantaster o fans av Renault är garanterat en Dacia Sandero ett bra alternativ. Testaren påstår att man kan få en fullutrustad Dacia Sandero för under 100K kronor. Kollar man på Blocket på en Dacia Sandero Ambiance med 105hk motor så ligger den en bra bit över 100K kronor.

#25
2013-10-29 18:26

Jag ser inte att testaren påstår att man får en fullutrustad Sandero för under 100 000 kr, men man får en Sandero med media-anläggning och en bra utrustningsnivå för under 100 000 kr.

Här är ett exempel från Blocket på en sådan:
http://www.blocket.se/angelholm/Dacia_Sandero_II_0_9_90hk_Ambiance_50171526.htm?ca=8&w=3

Och här är en basutrustad för 78 900 kr:
http://www.blocket.se/malmo/Dacia_Sandero_Ny_bil_for_Endast_78_900___45475728.htm?ca=8&w=3

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.