Nästa artikel
Krav på tuffare tag mot fortkörare
Nyheter

Krav på tuffare tag mot fortkörare

Publicerad 10 april 2014 (uppdaterad 10 april 2014)
Det är oacceptabelt att mer än hälften av alla bilister kör för fort, anser Trafikverket som vill trappa upp kampen mot fortkörarna.

Förra året omkom 260 personer i trafiken, enligt siffror från Trafikverket. Det är en minskning med nio procent jämfört med 2012 och en historiskt låg nivå.

– Det är ”all time low” sedan andra världskriget, konstaterar Hans-Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker vid Transportstyrelsen.

Men även om antalet trafikdöda minskar fortsätter hastigheten på vägarna att gäcka Trafikverket. Under 2013 var det bara 47 procent av trafiken på det statliga vägnätet som följde hastighetsgränserna. Målet för 2020 är 80 procent – men dit är det långt.

– Det här är en fråga som vi måste fokusera på. Det går alldeles för långsamt för att komma åt den här delen, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Viktigaste verktyget för att komma åt fortkörarna är fartkameror, bedömer Trafikverket. Mellan 2014 och 2020 ska ytterligare 200-300 kameror sättas upp varje år.

Diskutera: Vad kan göras för att fler ska köra inom hastighetsgränserna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2014-04-10 10:22
linnear

Har man en modern bil idag och kör på dubbelfiliga motorvägar, så är 110 i lägsta laget. Jag upplever det så långsamt att jag tappar fokus rent av.

#9 • Uppdaterat: 2014-04-10 10:30
Thommys

Trafikverkets uppgift borde vara att få upp hastigheten på vägarna med bibehållen säkerhet, för bättre effektivitet i samhället.

Alkohol och droger står för mycket av olyckstillbuden. Det måste bort helt från vägarna.

#a • Uppdaterat: 2014-04-10 10:35
saabnisse

Jag har bråkat om det här många gånger förr.
Fartkameror är fullständigt värdelösa, jag har aldrig blivit tagen efter att jag passerat med för hög hastighet, förmodligen har de inte tomtens adress.

Hultarn har den bästa åsikten här, det är absolut fler riktiga trafikkontroller som behövs, inte plåtpoliser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.