Nästa artikel
Nya fartkameror ger skarpare bilder
Nyheter

Nya fartkameror ger skarpare bilder

Publicerad 7 februari 2014 (uppdaterad 8 februari 2014)
Snart blir det lättare för polisen att identifiera fortkörare. I år ska 600 fartkameror som ger skarpare bilder sättas upp intill vägarna.

Med start i april och fram till årsskiftet ska 400 av Sveriges 1 100 fartkameror bytas ut mot en ny modell. Under året ska också 200 nya kameror placeras ut. Därefter ska antalet kameror öka successivt tills de täcker 900 mil väg, jämfört med 300 mil i dag.

Det är Trafikverkets plan och företaget som fått uppdraget att leverera den nya kameramodellen är Sensys Traffic som är baserat i Jönköping. Jonas Frilund, vd på företaget, berättar vad som skiljer dagens fartkameror mot de nya:

– Det är ny teknik rakt igenom. De befintliga systemen utvecklades 2005 och började rullas ut 2006. Man kan jämföra med mobilkameror som är mycket bättre i dag än 2005. På kamerasidan sker en kraftig utveckling hela tiden och de nya kamerorna är betydligt bättre när det gäller antal pixlar och skärpa, säger han till Vi Bilägare.

När Trafikverket utvärderade olika kameramodeller använde man bland annat en tavla med bokstäver i olika storlekar, ungefär som tavlan som optikern använder, och placerade den på passagerarplatsen i bilen. Kravet var att fjärde bokstavsraden skulle gå att läsa på bilderna när en bil körde förbi kameran i 200 km/tim. Jonas Frilund igen:

– Vi var de enda som hade en bild där man kunde läsa rad fem i 200 km/tim.

Förra året minskade antalet böter för fortkörning som registrerades av fartkameror med drygt tio procent. Tusentals fortkörare slapp böter på grund av dålig bildkvalitet.

Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror vid Trafikverket, hoppas att den nya kameratekniken ska underlätta arbetet att identifiera fortkörarna.

– Det vet vi inte ännu, men vi ser att bilderna blir tydligare och förhoppningsvis kan det innebära att man kan identifiera fler förare, säger Eva Lundberg till Vi Bilägare.

Hur kommer antalet bötfällda att påverkas?
– Nu kommer polisen att få bilder som är lättare att utreda och det innebär förhoppningsvis att vi kan lagföra fler som registreras av kamerorna, men det vet vi inte ännu, facit får vi efteråt, säger Eva Lundberg.

Diskutera: Vad tycker du om de nya fartkamerorna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-02-07 14:28
2TT2

Kan användas som ett dyrt passfoto.

#2 • Uppdaterat: 2014-02-07 14:49
Bortom

Dra ner kepsen en aning till :)
Om man varken ser hastighetsskylten, infoskylten och sen kameran är det tecken på allvarliga brister i förarens uppmärksamhet och denne borde lämna sitt körkort tillbaks.

#3 • Uppdaterat: 2014-02-07 14:51
Tjalle

Det är dags...... att sätta upp en bild på bilens ägare på solskyddet, med ett streck för varje gång som bilen blivit fotograferad. :o)

#4 • Uppdaterat: 2014-02-07 15:46
nisseste

Om det är så att kameran tar bilden i den vinkel som är på bilden lär väl ett vanligt solskydd dölja ganska mycket och en fotograferad haka räcker nog inte för böter.

#5 • Uppdaterat: 2014-02-07 16:35
saabnisse

Det är ju bara de som är fullständigt blåsta mellan öronen om åker fast för fortkörning efter en kamerabild.
Man lyckas sätta dit mindre än 30%!
Nu ska det spenderas åtskilliga miljoner på fler kameror och kameror av bättre kvalitet.
Hur?
Har man hittat på någon ny sorts röntgenkamera som ser bakom solskydd och tomtemask?
Ta bort det här vanvettet och lägg pengarna som sparas på riktiga vägpatruller som kan kontrollera drogpåverkade bilförare som ju är avsevärt farligare i trafiken än de som åker något för fort!

#6 • Uppdaterat: 2014-02-07 17:07
Hackenbush

Jäkligt bra kvalité, nu kommer fler att åka fast för fortkörning.

#7 • Uppdaterat: 2014-02-07 17:13
andypandy_1

Jag håller med SAABNisse. Varför måste man identifiera syndaren? Man ser ju registringsskylten, och då är väl ägarens skyldighet att känna igen vem som har "lånat" bilen. Ägaren är skyldig till överträdelsen om han lånar ut bilen till missfoster.

#8 • Uppdaterat: 2014-02-07 17:45
Focus

Bra kameror som tar bra bilder har funnits långt innan man kom på att använda fartkameror. Det är bara snålheten som satt stopp för att använda sådana. Det tog ett tag innan man lärde sig.
Ägaransvar finns inte på den här typen av överträdelser.

#9 • Uppdaterat: 2014-02-07 18:01
S-E S

Hur påverkar skrovlig och hålig asfalt skärpan när du kör i 200? Är det så att bilar med bra fjädring åker dit medan sportbilar klarar sig?

#a • Uppdaterat: 2014-02-07 18:47
Gäst (ej verifierad)

1.2 miljarder?

Finns mycket som de pengarna skulle behövas till istället:
Skola, vård och omsorg, miljö och ungefär tusen saker till.

Fullständig idioti och inte en enda av våra politiker vågar säga emot pajasen Tingvall och hans lärjungars "visioner".

Ut med fler poliser på vägarna och plocka bort de som inte kan köra bil istället.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.