Nästa artikel
Skoda Scala – rapport från provkörningen
Direktrapport

Skoda Scala – rapport från provkörningen

Publicerad 5 april 2019 (uppdaterad 16 april 2019)
Anders Helgesson provkör nya Skoda Scala. Här är första intrycken.

Hej Anders, du är ute på fältet och provkör, vad sitter du i?
– Det är Skoda Scala som står på dagordningen och det är Skodas första bil på koncernens MQB A0 plattform, det vill säga att om man lyfter det gröna skalet karossen så hittar man krasst sett en Polo, Ibiza eller Audi A1.
  
Okej, är Scala en ersättare till Fabia då? 
 – Nej, den fungerar som en brygga mellan Fabia och Octavia och ersätter väl snarast tidigare utgångna Rapid. Karossen är 436 centimeter lång vilket är en knapp decimeter längre än VW Golf. Jämfört med Rapide och för den delen även Fabia har Skoda gjort en rejäl uppryckning vad gäller materialval. Tidigare hårdplast har ersatts av mjukstroppad instrumentpanel och dörrsidor, men dörrhandtag och instrumentpanelens nedre halva är fortfarande i hårdplast. För första gången i Skoda har mediaskärmen blivit stående, men är i övrigt samma system som vår tidigare långtestbil Karoq. Tydligt och enkelt dessutom har den stöd för trådlös Apple Car Play. Under provkörningen fanns det ett elektroniskt troll som gjorde att skärmen upprepade gånger slocknade och tappade navigeringen. 
 
Vad blir det för motorer och vad kommer den att kosta? 
 – Motorpaletten är VW-koncernens tre- och fyrcylindriga motorer. Basmotorn i Sverige blir den trecylindriga bensinmotorn på 115 hästkrafter. Prislappen är från 204.900 kronor. För lite drygt 30.000 kronor extra blir det 1,5 TSI motorn på 150 hästkrafter och sjuväxlad automatlåda. En diesel och även en biogasmotor är på gång till hösten.
  
Innan jag släpper dig; har Skoda kläckt någon ny klurighet i stil med isskrapan i tanklocket?
– Absolut! Årets kluring är att locket till spolarvätskans påfyllning är gjord i mjukt gummi. Det är lättare att öppna än de vanliga hårdplastlocken samtidigt som det i öppet läge förvandlas till en påfyllningstratt. Så smart och enkelt att man kan undra varför ingen har tänkt på detta tidigare.

Läs hela provkörningen av Skoda Scala i Vi Bilägare 07/2019, i butik den 7/5. Prenumeranter får tidningen en vecka innan. Läs mer om prenumeration här: vibilagare.se/prenumeration

Diskutera: Vad tycker du om Skoda Scala?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-04-05 09:58
L. Mäkinen

Påfyllningen låter bättre än på Octavian där den sitter bakom pinnen(!) till huven.

#2 • Uppdaterat: 2019-04-05 10:14
Saabium

Designen känns lite gammal. Gillar inte Skodas kantiga linjer. För många onödiga plåtveck. Något överprissatt också. En "Polo"-Skoda för +200 kkr, nja jag vet inte.

#3 • Uppdaterat: 2019-04-05 10:18
Henrik M

Sjukt snygg den Skodagröna! Hade lätt valt den på min bil om den funnits som val och inte haft en företagspolicy om vitt....
Men den är grym, och en snygg bil med måste jag säga, hundra gånger snyggare än Fabia och Octavia som milt sagt kännts daterade länge nu.

#4 • Uppdaterat: 2019-04-05 11:09
Styggavargen

Hade varit perfekt som elbil, bara priset varit detsamma.. hade jag köpt direkt.

#5 • Uppdaterat: 2019-04-05 11:14
Grosser

Konservativ design - inget illa med det, men särskilt spännande är den inte. Plus avsaknaden av elektrifierade drivlinor blir ett nej till köp.

#6 • Uppdaterat: 2019-04-05 11:23
Klarsynt

Skodas prissättning gör att de inte längre är lika intressanta. Mitt råd till Skoda är att bli koncernens "Dacia" och göra enkla och bra bilar utan onödigt bling-bling till låga priser.

.

#7 • Uppdaterat: 2019-04-05 11:55
Svenne60

Säkert en bra bil men jag tror att Skoda skulle göra klokare med att satsa mer på kvalitet och lättare och mer åtkomlig service och reparation, och mindre på allehanda elektroniskt bling-bling. Och bli känd som den "stabila" bilen över tid i VW koncernen. Lite som Mercedes från 80-talet, förhållandevis enkla men enormt hållbara bilar, därför också ekonomiska i längden. Jag tror att det finns en "konservativ" köparkategori som vill ha bruksbilen "bil" utan en enom massa krims-krams utan att för den skull vara hänvisad till lågprisbilar som Dacia.

#8 • Uppdaterat: 2019-04-05 13:16
skidoo1238

Ja nu är väl Skoda av exakt samma kvalitet som både Audi och Wv eller förmodligen inte det minsta sämre.
I stort sett samma finesser och utrustning till ett reducerat pris.
Egentligen bra mycket klokare på mycket.

Och visst ser scala riktigt fin ut om man nu inte vill ha en suv.
Och priset är väl som vilken japan eller korean som helst.

#9 • Uppdaterat: 2019-04-05 14:30
skidoo1238

Shogun det hjälper nog föga då 75% av dom normala köparna verkar behöva minst 185 diesel hk för att bilen skall fungera.

Och Grosser jag ser det som en fördel att kunna titta ut både bakåt och snett bakåt i en bil.
Extrem design typ C-HR är väl helt kasst och ger inget tillbaka.

#a • Uppdaterat: 2019-04-05 14:41
Grosser

skidoo1238, Det ska så klart vara rim och reson på designen, en C-HR och Scala är väl varandras ytterligheter i sammanhanget? Jag föredrag någonstans mittemellan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.