Nästa artikel
När måste oljan bytas i Skoda Scala?
Bilfrågan

När måste oljan bytas i Skoda Scala?

Publicerad 25 augusti 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga: Jag har en Skoda Scala 2020 års modell. Första service inklusive oljebyte gjordes hos Skodaverkstad den 18 januari 2022 med mätarställning 13 977 km. Andra service gjordes på Skodaverkstad 19 december 2022, mätarställning 25 522 km. inget oljebyte, bara byte av bromsvätska. När jag klickar på service på infotainmentskärmen står det att jag skall byta olja om 15 600 km eller 255 dagar.

Jag har nu kört 28 420 km vilket betyder att jag kommer att köra 30 055 km till oljebyte nummer två, alltså omkring tre tusen mil. Kan det verkligen vara så? Jag har för mig att man skall byta olja efter ett år eller efter 1 000 mil? Är det okej att byta olja själv?

Då och då får jag upp ett meddelande om programuppdatering på infotainmentskärmen, att uppdatering inte kan göras medan jag kör. Jag trycker då på OK och står stilla men ingenting händer. Påpekade detta vid senaste service men Skodaverkstaden gjorde ingen uppdatering. Vad går jag miste om?

Kalle N

Svar: ”Eftersom vi har en flexibel oljebytarservice och fast inspektionsservice och utökad inspektionsservice inklusive byte av bromsvätska har jag gjort en översikt (se nedan) som jag hoppas kan bringa lite klarhet i detta:

Vi rekommenderar att man gör all service och oljebyten på en auktoriserad Skodaverkstad. För att garantier ska gälla ska den utföras på ett fackmannamässigt sätt och om kunden gör den själv måste hen vid en eventuell tvist bevisa att den utförts korrekt. 

Det är även bra att göra servicen på en auktoriserad märkesverkstad eftersom vi passar på att utföra serviceauktioner och uppdateringar i samband med dessa. Gör man det på en annan verkstad riskerar man att gå miste om dessa uppdateringar/arbeten.

Vissa av uppdateringarna kan man göra själv i infotainmentsystemet. Vi rekommenderar dock att kunden kontaktar sin Skodaåterförsäljare om han har några frågor.”

Stefan Nygren, marknadschef Skoda Sverige

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.