Bild
Nästa artikel
Saab överklagar tingsrättens beslut

Saab överklagar tingsrättens beslut

Nyheter

Victor Muller är missnöjd med tingsrättens avslag. Saab kommer nu att överklaga beslutet om rekonstruktion till hovrätten.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet, Vänersborgs tingsrätt säger nej till Saabs ansökan om rekonstruktion. Moderbolaget Swedish Automobile var inte sena att reagera:
 
”Saab är inte nöjd med domen och kommer att överklaga tingsrättens beslut”, skriver man i ett mycket kortfattat pressmeddelande.

Samtidigt meddelade Victor Muller, styrelseordförande och vd för Saab, att ”plan C” nu sätts i verket. Vid en pressträff på fabriken i Trollhättan manade Muller fordringsägare till lugn.

Enligt Muller har tingsrätten resonerat fel. Han slår också fast att det finns en ”plan D” om inte heller överklagan skulle beviljas.

– Vi är inte döda än. Vi var inte döda i går, vi är definitivt inte döda i dag. Vi tänker slåss till sista man, säger Victor Muller.

Beslutet från tingsrätten innebär att Saab inte är skyddat. Fackklubbarna på företaget har nu möjligheten att kräva Saab i konkurs.

Diskutera: Vad tror du om Saabs framtid?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
2011-09-08 17:33

Det är ju det mest patetiska, hela Muller är ju ett luftslott fylld med sagor om tilltänkta investerare som av nån anledning aldrig blir lösningen eller hoppar av, vem vill satsa pengar i ett tomt bolag med 2.3 miljarder i skulder till leverantörer
Dessutom har de redan lovat att bygga 1500 bilar till kineserna NU..! detta är bilar som redan är betalda vilket innebär att de först ska betala sina skulder, sen köpa in material till dessa bilar + betala löner och dessutom inte få in en krona för dessa bilar....

Tur att nån vågade säga ifrån, sagor finns, men dom är tyvärr inte på riktigt...!

#2
2011-09-08 18:53

Kan inte annat än hålla med Simon, det är verkligen dax att inse fakta för Saab och VM om inte nyss så åtminstonde nu!
Jag tror tyvärr inte heller på sagor precis som Simon...

#3
2011-09-08 20:50

830 fordringsägare som inte fått betalt, anställda som inte fått någon lön. Ett företag som skulle generera vinst 2012, står för denna bedrift!!
Men Kineserna har lyckats lura åt sig tekniken som tack. Något annat syfte kan dom väl inte ha.

#4
Raymond K
2011-09-08 22:17

Verkar fånigt att överklaga när dom har ett skuldtyngt företag och inga utsikter att få in några pengar och kan inte betala löner och till slut Saab har stått still sen Maj.

#5
2011-09-08 23:03

Jaha och vad har Saab att förlora på att överklaga?
Enligt alla förståsigpåare här så är det ju ändå kört!

Men det är ju inte säkert att en rekonstruktion är det bästa.
De anställda får ju sina pengar ändå, den här gången.
Men nästa månad?
Alternativet är ju en KK och då blir ju alla (utom de anställda) blåsta på pengar, det lär ju inte finnas tillgångar som täcker en bråkdel av skulderna.
VMs förhoppningar har naturligtvis varit att hålla företaget vid liv tills det blir klart med kineserna.
Risken nu är ju att rubbet skeppas över till Kina bit för bit.
Och de som tror att de GM-delar som ingår i Saab är unika på något sätt bör ju inse att de väldigt lätt kan kopieras, förändras (förbättras?) och mångfaldigas.

#6
2011-09-09 08:29

Att överklaga och förlänga processen skadar bara SAAB och Trollhättan.
Det finns en fin anläggning för biltillverkning i Trollhättan, anpassad infrastruktur och duktiga arbetare.
Jag tror säkert att det finns bilföretag som exempelvis Volkswagen-koncernen som vore intresserade av att lägga ut produktion av någon bilmodell till Trollhättan. Men så länge SAAB finns kvar så hindras sådana satsningar.
Låt SAAB gå i KK.

#7
2011-09-09 12:18

@LC4ever, nej VW tror jag inte är intresserade av ett event. konkursbo, men det finns säkert andra som är villiga att ta över ett i princip skuldfritt Saab och fortsätta tillverkningen.
Det troligaste är väl kineserna.
Men det kommer att ta tid att få tillbaka kunderna och leverantörerna och det är ju här kineserna har fördelar, de har åtskilliga leverantörer att välja på som inte förlorat pengar på Saab.
Det är i så fall dessa som de nuvarande leverantörerna kommer att konkurrera med.

#8
2011-09-09 12:38

Oavsett vad som är sant eller ej i denna såpan så kan jag ändå inte låta bli att fundera på hur en plan skulle se ut för att få sålt fler bilar!
Om Saab blev skuldfria idag genom ett mirakel .... var kommer då in det kapital som krävs för att bygga nya bilar i premiumklassen?
Man pratar om en Miljard hit och dit ( då det handlar om Saab är det dock alltid fel färg på siffrorna )... men för att kunna få fram nya modeller krävs det ju någon nolla till,förutom allting annat som måste till för att bilarna sen skall gå att sälja.
Skulle bra gärna vilja veta ledningens inställning.
( näee vadå? ...Vi kör på med vår skåpmat som vanligt,vilket ju har fungerat bra? )
Personligen begriper jag inte varför det fortfarande finns så många anställda kvar när man inte bygger några bilar!?
Det sista halmstrået har jag nu väldigt svårt att se och därför kunna greppa efter....

#9
2011-09-09 13:32

@saabnisse, nu misstolkar du mig totalt.
Jag tror inget bilföretag är intresserad av att tillverka SAAB.
Men det finns lokaler (som inte SAAB äger längre) och personal som skulle kunna skruva ihop en bilmodell, typ VW EOS. Precis som när SAAB hade tillverkning av sina kabbar i Finland så kan något annat företag ha tillverkning av någon av SIN modell i Trollhättan.
Men nej, SAAB kommer aldrig mer tillverkas i Trollhättan. Men kanske en VW, Toyota, Kia eller varför inte en kinesisk bil för europa-marknaden.

#10
2011-09-09 19:08

Allting är föränderligt, hela livet, eller i varje fall delar av det har Saab gjort intryck av olika betydelse, som pluddermaskin, som plastbil, som turbomonster .. för att sedan försvinna som en annan Opel och nu till en utmanare i den högre klassen ... och så ska en skojare som VM få lov att avsluta sagan genom att skicka Saab till samma sälla jaktmarker som Rover m.fl.
Även om jag aldrig har ägt en Saab så tycker jag att detta är tragiskt ... vi behöver mångfalden även i bilvärlden :o/

#11
2011-09-10 13:34

Det vore faktiskt billigast att förtsätta tillverka SAAB och inte börja ställa om fabriken till nåt annat?

#12
2011-09-10 16:11

Regeringen har ju sagt till Antonovs svenska talesman, att bilproduktion i Sverige tillhör det förgångna. Så det bästa vore ju att flytta hela Saabs bilproduktion till Kina. Volvo bygger ju nu 2 st. helt nya produktions-anläggningar i Kina. Så även de har nåtts av regeringens framtidspolitik.

#13
2011-09-10 18:24

Peter S, "Regeringen har ju sagt till Antonovs svenska talesman, att bilproduktion i Sverige tillhör det förgångna."

Nä, så är det inte. Carlström har sagt att Regeringen (i form av en tjänsteman) har sagt det till honom. Carlström är inte Moder Teresa;-) snarare en dömd brottsling. (grovt skattebrott). Han är inte trovärdig.

#15
2011-09-10 23:58

I sak håller jag med dig Saabnisse att självklart ska Saab Automobil överklaga.
Men för att kunna godkänna en rekonstruktion måste Saab Automobil kunna visa upp att NDRC i Kina godkänt köpet med Pang Da och Youngman och inte bara anta att det är troligt att NDRC kommer att godkänna om man skall följa svensk lag. Så har jag tolkat lagen och självklart kan jag ha fel.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.