Nästa artikel
Saab bryter med Dagens Industri
Nyheter

Saab bryter med Dagens Industri

Publicerad 11 augusti 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Dagens Industris artikel om att påstådda ekonomiska problem hotar Saabs framtid uppskattas inte av Victor Muller.Nu bryter Saabs huvudägare helt med tidningen.
- Spyker och Saab har alltid varit öppna mot tidningen och aldrig nekat till att besvara de frågor som ställts, säger Victor Muller och fortsätter:

- Men resultatet av detta samarbete har inneburit en serie av spekulativa och ofta negativa artiklar om Saabs ägarstruktur och framför allt relationen till Vladimir Antonov.

Den artikel av Dagens Industri som skapat splittringen citerar anonyma källor som hävdar att den ryske finansiären Vladimir Antonov är på väg att ta tillbaka de 800 miljoner kronor som han lånat ut till Spyker Cars för att genomföra Saab-affären.

Enligt de anonyma källorna ska detta bero på att den ryske finansiären inte kan få en plats i ägarkretsen, då General Motors misstänker att han har samröre med ekonomisk brottslighet (se LÄNK för mer information).

Nu väljer alltså Victor Muller och Spyker Cars att gå till motangrepp i ett pressmeddelande.

- Artiklarna har saknat fakta och har varit skadliga för Spyker Cars N.V.,Saab Automobile A.B. och Vladimir Antonov. Som en konsekvens av detta kommer vi omedelbart att stoppa alla interaktioner med Dagens Industri. Det är beklagligt att vi måste ta till sådana medel, men nu räcker det, säger Victor Muller.

Diskutera: Gör Spyker Cars och Victor Muller rätt? Och borde Dagens Industri rapportera på detta vis?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-08-11 11:47
Tommy (ej verifierad)

Det finns fler som älskar att hata SAAB än hatare av övriga bilmärken. Kan det vara så att SAAB väcker känslor, till skillnad från många andra bilmärken (läs japaner). Vi som älskar SAAB har redan köpt en. SAAB-hatarna är nog bara mest avundsjuka på oss som sedan länge fått upp ögonen!

#2 • Uppdaterat: 2010-08-11 12:14
pelle (ej verifierad)

Tommy:
Du har absolut rätt! Jag skulle gärna byta ut min japanare mot en SAAB så snart som möjligt. Jag kör tyvärr en usel "Jappe" just nu eftersom jag är arbetslös och inte har råd med en SAAB 9-3 Sport Combi som är min drömbil! Har en kompis som köpte en helt ny SAAB 9-3:a BioPower, etanolmotorn, för drygt två år sedan och han är supernöjd med den!

#3 • Uppdaterat: 2010-08-11 12:16
Saabnisse (ej verifierad)

Jag har aldrig fattat vad man försöker få ut av denna ryktesspridning, är det bara gammaldags sensationsjournalistik som avses?
Detta är ju förståeligt när det gäller skräptidningarnas lösnummerförsäljning, men detta gäller ju Di.se. på nätet!
---
Nästa sak som jag inte heller förstår är dessa som önskar Saabs nerläggning.
Om man inte gillar Saab är det ju bara att låta bli att köpa den så är ju det egna problemet borta.
Det finns mängder av olika bilar som inte passar mig och som jag aldrig skulle tänka på att köpa, men inte går jag och önskar att de ska försvinna, det finns ju andra som tycker om dem och då har de ju ett existensberättigande.
---
Var glad för att det börjat gå bra för Saab, att de slipper de amerikanska bromsarna och för att de har nya modeller på gång.
Var glad över att tillverkningskapaciteten höjs och skapar nya arbetstillfällen.
Var glad och stolt över att det är ett svenskt bilmärke.
Sluta med jantelagstänkandet!

#4 • Uppdaterat: 2010-08-11 12:22
Raphael (ej verifierad)

Det är en sjuka bland svensk massmedia idag att vara spekulativ och gissa och hänvisa till "anonyma källor" (= fria spekulationer). För mig som läsare upplevs det helt meningslöst att läsa spekulationer som är rena gissningar.

#5 • Uppdaterat: 2010-08-11 12:26
Smithy (ej verifierad)

Muller gjorde rätt.
Di gjorde fel.
Jag tror Di spelar på intresset kring Saab plus att de väver in en massa jantelagstänkande för att de hoppas att artikeln då uppfattas som positiv undermedvetet hos svenskarna.
Enda problemet nu kan vara rapporteringen kring Saabs registrering av företaget i Sthlm, med siffror och diverse ekonomikapitel. Men det finns andra tidningar och Di har varit de som skrivit värst om Saab. De önskar väl att de hade haft rätt också angående nedläggningen.
Men tyvärr Di, nu är tyglarna fria och allt ser annorlunda ut.

#6 • Uppdaterat: 2010-08-11 17:05
Gösta (ej verifierad)

Bojkott av media är aldrig ett sundhetstecken. Hmm, man kan inte undgå att undra om SAAB/Spyker har något att dölja. Historien lär fortgå oavsett och tiden får visa huruvida detta är fallet.

#7 • Uppdaterat: 2010-08-11 18:01
Johan tiger (ej verifierad)

Men nu är det så att alla skattebetarae står som garant med fem miljarder om Saab inte lyckas. Muller har bara kört md lånade pengar och Saab har inte öppet redovisat sin bilförsäljning mm. Muller spenderar upp svenska skattebetalares pengar och då har man rätt att ifrågasätta affären och skylla Saab vara så bra som saabälskana säger skulle märket ha en stor försälning. tyvärr luktar det bfr kl och förskingring av våra slattepengar till snackpåsr muller.

#8 • Uppdaterat: 2010-08-11 18:43
S-E S (ej verifierad)

JOHAN TIGER, på vilket sätt står svenska skattebetalare som garant för SAAB/Spyker. Är det något Mona har drömt? Förklara dig! Jag har nämligen hört motsatsen: "Det är inte Svenska statens uppgift att äga bilföretag."

#9 • Uppdaterat: 2010-08-11 18:52
Henrik (ej verifierad)

Staten har garanterat EIB-lånet på 4,3 miljarder (?) via riksgälden. Riksgälden har dock garantier som vida överstiger det beloppet, beloppet som dessutom betalas ut portionsvis fram till 2012. Riksgäldens chef Bo Lundgren kommenterade saken så här: "risken för skattebetalarna är mycket liten". F.ö är det 10 veckors väntetid för att få en Saab nu, trots dubblad produktion, så oron är obefogad. Dessutom anser jag att DI bör söka riktiga nyheter istället för att hitta på egna via "källor till DI", eller att hänvisa till sig själva i artiklarna (enligt DI) som om det skulle öka trovärdigheten i smörjan.

#a • Uppdaterat: 2010-08-11 19:00
S-E S (ej verifierad)

HENRIK:Det är ju små belopp i sammanhanget. Göran Persson och Bosse Ringholm har garanterat att 257 miljarder kronor som de har lånat av pensionssystemet för att stärka budgeten ska betalas tillbaka "öre för öre". Det lär bli svårare?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.