Nästa artikel
Saab avskrivs 8 miljarder i skulder
Nyheter

Saab avskrivs 8 miljarder i skulder

Publicerad 17 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Saabs fordringsägare avskriver 75 procent av bolagets skulder. Den nya ägaren Koenigsegg Group slipper därmed skulder på upp emot 8 miljarder kronor.
På onsdagsförmiddagen röstades en överenskommelse igenom om att skriva av tre fjärdedelar av Saabs skulder. När borgenärerna som har fordringar på Saab röstade om beslutet i Vänersborgs tingsrätt var en majoritet på 81,5 procent för beslutet.

En fordringsägare som motsatte sig avskrivningen var Skatteverket.

- Vår roll är inte att agera riskkapitalister utan att mera ta vara på skattebetalarnas intressen, säger Skatteverkets företrädare Mats Hagelin till TT.

I och med avskrivningsbeslutet är konkurshotet mot Saab mindre påträngande. De återstående skulderna på ungefär 2,5 miljarder ska Saab betala, säger Saabs vd Jan Åke Jonsson.

Politisk dispyt
Näringsminister Maud Olofsson är nöjd med sin hantering av Saabaffären och passar på att kritisera oppositionspartierna.

- Hade jag lyssnat till oppositionen så hade vi haft 6 miljarder i ett konkursbo i USA. Vi har varit noga med att säga att det måste till en privat ägare som har tillräckligt med kapital. Jag hoppas att Koenigsegg är en sådan, säger hon.

Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Tomas Eneroth är dock i sin tur kritisk till hur näringsministerns hanterat Saabaffären:

- Tänk om de anställda och företaget hade lyssnat på Maud Olofsson, och gett upp i förväg. Jag förutsätter nu att regeringen lägger tidigare uttalanden om att de Saabanställda i Trollhättan skulle ägna sig åt annat än att bygga bilar bakom sig.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-06-18 12:44
Erik F (ej verifierad)

Heja Maud!

#2 • Uppdaterat: 2009-06-18 14:29
Pelle (ej verifierad)

I slutänden blir det naturligtvis vi skattebetalare som får pröjsa.....Äventyret fortsätter - för varken SAAB eller Koenigsegg har gått med vinst - SAAB i a f inte sen 15-20 år tillbaka o K. aldrig......SUCK!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.