Nästa artikel
Osäkert om miljardlån till Saab
Nyheter

Osäkert om miljardlån till Saab

Publicerad 18 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Att Saabs nya ägare får det förväntade lånet på 4,7 miljarder från Europeiska Investeringsbanken är inte självklart. Frågetecknen om de nya ägarnas ekonomi kvarstår.
När affären mellan Koenigsegg Group, Saab och GM offentliggjordes på tisdagen lät man meddela i ett pressmeddelande att lån på 600 miljoner amerikanska dollar kunde förväntas från Europeiska Investeringsbanken, EIB. Detta belopp motsvarar ungefär 4,7 miljoner kronor.

Men att svenska staten skulle ge lånegarantier till Saab, som krävs för att lånet ska godkännas, är inte på något sätt garanterat.

- Det viktigaste kravet är att det finns fullbordade rättigheter för motsvarande minst det belopp som vi garanterar. Sedan kan det ju vara andra villkor som handlar om att säkerhetsställa att pengarna används och stannar i Sverige, säger stadssekreterare Jöran Hägglund till E24.

Vill se pengarna på bordet
På onsdagen kom beslutet att Saab avskrivs 75 procent av sina skulder - 8 miljarder kronor. Avskrivningen röstades igenom av en majoritet av Saabs fordringsägare vid Vänersborgs tingsrätt. En av få fordringsägare som motsatte sig beslutet var statliga Skatteverket som inte kan bedöma om skuldavskrivningen är ekonomiskt fördelaktig.

- Vi bryr oss inte i första hand om varifrån pengarna kommer, utan efterlyser primärt ett besked om att pengarna över huvud taget finns, säger Skatteverkets representant Mats Hagelin till DN.

- Vi vill se pengarna på bordet, fastlägger Mats Hagelin.

Om Saab inte skulle få lånegarantierna krävs finansiering från annat håll.

- Då är det bekymmersamt för dem om de inte får motsvarande lån från annat håll. Men man får väl ändå utgå ifrån att de har vilja att göra allt som krävs för att man ska kunna godkänna en garanti, säger stadssekreterare Jöran Hägglund.

Ett beslut om Saab får lånet från EIB väntas tas tidigast i september.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-06-18 14:01
Mats (ej verifierad)

Intressant. Känns som detta kan bli avgörande.

#2 • Uppdaterat: 2009-06-19 13:59
BG (ej verifierad)

Jag skulle i alla fall inte låna ut några pengar. Bortkastat.

#3 • Uppdaterat: 2009-06-19 15:28
MWN (ej verifierad)

Bilden är över teknisk utveckling, Fabriken ligger på andra sidan vägen, är resten av (inte bara denna) journalisternas koll på läge lika bra kan vi sluta läsa om Saab affären, det skall jag nu göra.

#4 • Uppdaterat: 2009-06-23 12:37
jan (ej verifierad)

Bilden måste vara rätt gammal för numera finns det väl fler byggnader till köger? Min minnesbild är att de låga byggnaderna fortsätter med flera enheter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.