Nästa artikel
Reinfeldt nobbar Saab - skjuter inte till pengar
Nyheter

Reinfeldt nobbar Saab - skjuter inte till pengar

Publicerad 20 augusti 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Budskapet går inte att missförstå: den svenska staten kommer inte att finansiera Koenigseggs köp av Saab. Detta slår statsminister Fredrik Reinfeldt fast efter att Koenigsegg vädjat om ett statligt lån.
DISKUTERA: Gör den svenska regeringen rätt? Eller sviker regeringen den svenska bilindustrin?
- Jag är inte beredd att pantsätta Sverige och agera riskkapitalist åt välbeställda, säger Fredrik Reinfeldt i samband med en pressträff.

Under tisdagen blev det klart att Koenigsegg Group köper Saab av General Motors. Ett köpeavtal är påskrivet - men tre miljarder kronor saknas för att genomföra affären.

Koenigseggs vd Christian von Koenigsegg har därför föreslagit att den svenska staten, GM och Koenigsegg Grupp ska dela på denna kostnad. Men det tänker den svenska statsministern inte gå med på.

- Jag noterar att man försöker ändra ordningen för hur företag ska tas om hand i Sverige. Först ska den som köper inte använda tillräckligt med egna pengar. Den riskkapital- och kreditmarknad som blir allt bättre ska heller inte ställa upp. Utan helt plötsligt ska den största riskkapitalisten bli staten, som med välfärdens pengar ska gå in och ta risker som ingen annan vill ta, säger Fredrik Reinfeldt.

Näringsminister Maud Olofsson har inte heller några tankar på att skjuta till statliga pengar.

- Vanligtvis har man tillräckligt mycket pengar när ett privat företag köper ett privat företag. Det fattas ju en del privat kapital och det är upp till ägarna att se till att få fram det, säger Maud Olofsson till TT.

Därmed ser det ut som om Koenigsegg Group får vända sig till andra investerare. En lösning som Christian von Koenigsegg ser som fullt möjlig.

- Ja, om vi måste ta in mer kapital och inte får lånen på marknaden, då måste vi också titta på riskkapitalsidan. Det kan innebära ytterligare ägare. Men det handlar inte om att vi går ur, utan om att vi tar in någon mer, säger Christian von Koenigsegg till GP.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-08-20 13:31
gmo (ej verifierad)

Självklart ska inte staten gå in med sju miljarder (3 + 4 från EIB) när Koenigsegg gå in med 700 miljoner...
Det omvända proportionerna skulle kunna diskuteras.

#2 • Uppdaterat: 2009-08-20 13:41
Calle (ej verifierad)

Vill du som skattebetalare betala ca 7 000 000 000 (sju tusen miljoner) kronor till ett företag som inte visat lönsamhet på 20 år??
Nej tänkte väl det - finns oerhört mkt bättre saker som vi kan investera i än biltillverkning i det här landet. Reinfeldt har helt rätt - låt riskkapitalister och GM betala istället för att vi sv. medborgare får notan.

#3 • Uppdaterat: 2009-08-20 13:48
Realist (ej verifierad)

Vem kan sälja SAAB - bilar med vinst?
Affärsplanen föll väl på det tyvärr

#4 • Uppdaterat: 2009-08-20 13:48
Tom (ej verifierad)

Det är patetiskt att höra framför allt Maud Olofsson stå och kackla den ena dagen hit den andra dit. Hade det handlat om stöd till bönder hade det nog inte låtit så, men med henne vet man aldrig. Nästa dag kanske hon har helt diametralt motsatt uppfattning och märker eller vill inte ens märka det.
Nu har inte oväntat Reinfeldt bestämt att staten inte skall hjälpa arbetarna i Trollhättan och hos underleverantörerna. Det är viktigare att sänka skatterna för de välbärgade.
Sänka skatter har blivit ett trauma vilket dock inte gäller för pensionärer.
Har han någonsin funderat vad det innebär ekonomiskt för staten om SAAB:s arbetare blir arbetslösa.

#5 • Uppdaterat: 2009-08-20 13:53
Calle (ej verifierad)

Om SAAB's nuvarande och framtida biltillverkning vore en bra affär skulle nog 'kapitalet' stå i kö för att investera. Verkar dock inte så!! Ganska talande tycker jag. Nä det räcker nog med en personbilstillverkare i detta land Ford/Volvo. Ingen ny varvskris tack!

#6 • Uppdaterat: 2009-08-20 14:27
JOM (ej verifierad)

Återigen!
Svenska regeringen borde kolla omvärlden bättre.
Se på Tyskland och USA = Framsynta regeringar! Rejäl skrotningspremie för att få bort gamla miljöbovar till bilar.
Statliga stöd till bilindustrin = Fler och nya arbetstillfällen.
Svenska regeringen = 0:- (förhoppningsvis tar man sig en extra funderare nu när det är läge!)

#7 • Uppdaterat: 2009-08-20 14:56
Owe (ej verifierad)

Nej, självklart skall inte staten ta på sig risken, så länge inte riskkapitalisterna står i kö och vill va med. Hade det luktat affär, hade nog flera stått i kö och velat investera. Nu gör det inte det dessvärre. Sen kan de som gapar om att staten måste ta ansvar faktiskt ta och tänka till lite. Här gäller inte att bara se med vänstersyn. Här gäller det att se vilket realistisk chans SAAB har på marknaden. SAAB är säkert en bra bil, men då måste faktiskt världen få upp ögonen för detta inte bara här hemma i Svedala och i England. Hur har ni tänkt att detta skall gå till i en hast? Kan inte plötsligt SAAB börja sälja bilar med vinst i en hast, då finns det ingen återvändo. Alla borde ha förstått vi det här laget, att man inte gått med vinst på 20 år.

#8 • Uppdaterat: 2009-08-20 14:57
Peter Granåsen (ej verifierad)

Tycker att regeringen gör rätt. Det faktum att det saknas kapital kan väl egentligen bara tyda på att Köningsegg trots att man redan fått rabatt genom ackordsuppgörelsen betalat för mycket för Saab. Ett företag som bevisligen inte gått med vinst på x år torde i mina ögon betinga minus i anskaffningsvärde. Med det vill jag säga att allt mer än noll kronor är för mycket. Kanske hade en konkurs varit bättre, då hade priset kunnat bli lägre än vad det nu uppenbarligen blev.

#9 • Uppdaterat: 2009-08-20 15:01
Krille (ej verifierad)

En granne till mig jobbar på volvo och han berättade att regeringens ovilja att stödja Volvo och den Belgiska regeringens vilja att stödja Volvo har gjort att Volvo kommer att flytta verksamhet från Sverige till Belgien. Enl honom så är arbetet redan inlett och internt inom Volvo så planeras det för en neddragning inom Sverige. Här spelar alltså ett land ut ett annat med hjälp av pengar och andra fördelar. Om Sverige inte stödjer sin bilindustri så finns det andra som gör det så mitt råd till SAAB är: flytta verksamheten till ett land som vill ha den och betalar för att få den.

#a • Uppdaterat: 2009-08-20 15:16
Roy (ej verifierad)

Var någonstans står, under dessa tider, kapitalet i kö för att investera överhuvudtaget?
Det är i tider som dessa som regeringar griper in. Om de känner ansvar. Naturligtvis måste en vettig riskbedömning också göras, men man får tänka i vida cirklar.
I min kommun slår sig den borgliga "Alliansen" på bröstet för att de sänkt skatten något. Jag har talat med flera människor - både höginkomsttagare och de som knappt har någon inkomst alls. (Ja, i detta land blir vi allt fler.) INGEN har tyckt att denna skattesänkning varit viktig, utan det hade varit bättre att satsa på skola och vård, där det verkligen finns brister.
Det ska bli intressant att se hur de styrande tänker denna gång...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.