Nästa artikel
Saabs lån försenas - ny konkursvarning
Nyheter

Saabs lån försenas - ny konkursvarning

Publicerad 25 augusti 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Den Europeiska Investeringsbanken, EIB, kommer inte att hinna behandla Saabs låneansökan i september. I stället får den sargade biltillverkaren vänta till 21 oktober - samtidigt som bedömare varnar för en Saab-konkurs inom några veckor.
DISKUTERA: Vad tror du, hinner Saab få lånet i tid? Eller är bolaget illa ute?
- Det troliga är att beslut tas först den 21 oktober, säger den Europeiska Investeringsbankens vicechef Eva Srejber till E24.

Orsaken till den långa väntetiden är att Saab inte har lämnat in underlag till EIB i tillräckligt god tid för att ansökan ska kunna behandlas vid styrelsemötet den 22 september.  

Först i slutet av förra veckan fattade EIB:s ledningsgrupp ett beslut om en formell utvärdering av Saabs låneansökan. Då ansåg de inblandade parterna att styrelsen skulle hinna behandla ansökan den 22 september - men nu har läget förändrats. EIB:s stab kommer till att börja med att behöva två veckors djupgående analysarbete.

- Så fort detta är gjort arbetar staben vidare i dialog med låntagaren och tittar på projekten per se och affärsplan och allt annan ekonomisk redovisning. Vi vill ju säkerställa att vi får tillbaka pengarna, säger Eva Srejber.

När underlaget är säkerställt skickas ett brev till kommissionen, som sedan har möjlighet att komma med invändningar mot lånet. Därmed är ett beslut den 22 september uteslutet.

- Så de interna processerna tar fyra veckor. Vi kan inte ta upp något till beslut i styrelsen om det inte finns ett så kallat "service agreement" i kommissionen om "no objection", det vill säga att kommissionen inte har några invändningar. Det är troligast att om frågan går vidare, så är den hos styrelsen den 21 oktober, säger Eva Srejber.

"Tvingas begära bolaget i konkurs"

Samtidigt höjs röster som varnar för att Saabs ledning kommer att tvingas begära företaget i konkurs inom ett par veckor. Koenigsegg har gjort klart att ägargruppen saknar 3 miljarder kronor för att finansiera köpet - och frågan är hur Saab ska överleva innan finansieringen är fastställd.

- Om affären med Koenigsegg inte blir av och man snabbt inte börjar sälja fler bilar, hur ska man då kunna betala skatter, löner och leverantörer? Då hamnar man snabbt på obestånd och då finns bara ett alternativ och det är konkurs, säger Thomas Ehrner, advokat på Setterwalls, som har företrätt flera underleverantörer i förhandlingarna med Saab, till E24.

En annan bedömare är inne på samma spår:
- Hela den här rekonstruktionen har varit helt felaktigt upplagd. Syftet med en rekonstruktion är ju att ett bolag ska börja gå med vinst. Men nu har man lämnat rekonstruktionen utan att ha finansieringen på plats, säger personen, som vill vara anonym, till E24 och fortsätter:

- Jag tror att Saabs ledning själv kommer att tvingas begära bolaget i konkurs inom ett par veckor.

Återstår att se om bedömarna får rätt - eller om EIB:s lån räddar Saab i tid.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-08-25 14:45
Undergången (ej verifierad)

Tyvärr tror jag att den svenska bilindustrin är ett minne blott inom ett par år. Helt enkelt utkonkurerade av andra bilnationer
(läs. tyska och kinesiska) med billigare och bättre produkter.
En fingervisning blir nya Skoda Superb Kombi.
Den kommer skåpa ut V70, Saabar och Mondeos mfl. i tester.
Varför ska man köpa en överprissatt Saab eller Volvo när man kan köpa en bättre, säkrare, större, bensinsnålare och modernare bil för ett billigare pris?
Nya Skodan kommer att bli ett "statement" för svensk bilindustris undergång och avveckling.

#2 • Uppdaterat: 2009-08-25 15:23
Jan (ej verifierad)

Hur i all världen resonerar svenska media? Här har Saab avslutat en rekonstruktion torsdagen den 20 augusti. Under rekonstruktionstiden har en ackordsuppgörelse ingåtts med fordringsägarna om att dessa får 25 procent av sin fordran sommaren 2010.
Saab har säkerligen 60 dagars netto på flertalet räkningar som man får för betalning. Dessa förfaller ju i oktober!

#3 • Uppdaterat: 2009-08-25 15:30
Qvist (ej verifierad)

Det fattas ju 3 miljarder kronor förutom ev EIB-lån för att slutföra ett köp. Köpet är mycket långt borta. Om man mot förmodan lyckas skrapa ihop pengarna, hur skall man i fortsättningen få ihop pengar till drift och utveckling om man inte säljer några bilar. Det har ju inte lyckats förut trots bättre förutsättningar. Nej tyvärr finns inte en chans för Saab i den mördande konkurrens som nu råder.

#4 • Uppdaterat: 2009-08-25 18:04
Fredrik (ej verifierad)

Om inte om hade funnits. Om de klarar finansiera köpet kan de producera bilar. Om de producerar bilar kan de tillverka motorer med Cargines pneumatiskt kontrollerade fria ventiler som beräknas minska bränsleförbrukningen med 20%. Då kommer SAAB kunna leverera en Stor SAAB med måttlig förbrukning. Om även bromsåtervinningen byggs in kommer förbrukningen sjunka mycket mer. Då kan det säljas stora bilar med en liten bils förbrukning. Det bästa är att det är billigt att införa, mycket driftsäkert, och blir helt ensamma om detta i standardbilar. Nya snygga modeller finns redan, väntar bara på lansering. Då kommer försäljningen av SAABbilar att explodera. Detta är säkert den stora orsaken till att Koeningsegg vill köpa en bilfabrik. Har ni inte hört talas om uppfinningen finns lite här. http://smp.se/nyheter/motor/tekniken-bakom-cargine(1385729).gm
Men det är som sagt många OM som ska klaffa.

#5 • Uppdaterat: 2009-08-25 18:24
pg (ej verifierad)

Kanske kan man öka försäljningen i Sverige, men i utlandet har inte märket Saab längre det renomé det en gång hade.
Sedan detta med sportmotorer och fria ventiler eller vad dét nu heter. Det går väl an på tävlingsbilar vars motorer rivs efter varje större tävling.
Det är lång väg att gå innan den tekniken blir så hållbar att den kan överföras till våra vanlig svenssonbilar.

#6 • Uppdaterat: 2009-08-25 18:51
Pär Guth (ej verifierad)

Utan Opel finns ingen lösning. Saab är inget komplettbilföretag utan kan mest ses som ett utvecklingsbolag. Utan en bragrundpalett av bottenplattor och motorer att fila vidare på är det kört. Opel däremot är på gång med många fina prisvärda modeller. Opelaktier skulle jag överväga att köpa. Detta är naturligvis orsaken till att dronten vägrar släppa taget. Tyskarna har stått för det moderna som funnits inom GM resten är ju motoriserade hästskrindor. Alla bilar som GM tänker sig överleva på i Kina, Indien och Brasilen är alla opelderivat. GM utan opel sjunker snabbare än discovery tankad med diesel.

#7 • Uppdaterat: 2009-08-25 19:42
Mikael Lindberg (ej verifierad)

Svenska Regeringen - nu lägger vi partipolitiken åt sidan ett tag.
Visa handlingskraft och långsiktighet, genom att hjälpa Koenigsegg/ Saab att slutföra affären med GM så fort som möjligt.
Att skicka ut alla dessa bilarbetare och underleverantörer i arbetslöshet, måste väl vara ett betydligt värre vågspel med skattebetalarnas pengar.
All denna spekulation i all oändlighet håller nästan på att ta kål på hela svenska bilindustrin.
Skärpning

#8 • Uppdaterat: 2009-08-25 20:39
pg (ej verifierad)

Partifärgen spelar väl ingen roll i det här. Om svenska regeringen lägger mer pengar än de pengar som går till lönegarantier, (svensk arbetsrätt) kommer de att gå, dels till GM s egen ficka i USA, dels hamna i de nya ägarnas fickor. Om regeringen ska gå in och satsa, ska vi även vara med och dela vinsterna om det blir några, genom aktieinnehav, eller delägarskap.
Men så bra säljer inte Saab utomlands. Den Image märket Saab haft, har gått förlorat sedan länge utanför Sveriges gränser. I både Tyskland och USA köps Saab till 90% av svenskar eller ättlingar, ja kanske fler än 90 %.
Att satsa svenska skattepengar för att hjälpa Königsegg att slutföra affären är ju lika befängt som om du eller jag skulle starta ett företag eller ta över en liten familjefirma. Sådana affärer gjörs varje dag, flera gånger om.
Ska staten gå in och hjälpa alla som vill starta firma eller utveckla? Varför hjälpa de stora i branchen, när det är många småfirmor som har det besvärligt med finanserna.

#9 • Uppdaterat: 2009-08-25 22:45
HAx (ej verifierad)

Det är bara att inse att tiden sprungit ifrån Saab med sina stora dyra bilar. Nu gäller det att transportera sig till låga totalkostnader, gärna med en liten effektiv miljöklassad dieselmotor. Om Saab insett det i tid kanske det funnits chans till överlevnad men nu är nog slutet nära.

#a • Uppdaterat: 2009-08-25 22:54
Sven Gyltén (ej verifierad)

Tyvärr kom mina kommentarer under PEGANS bravader, vilket jag beklagar. ALLTSÅ DE KOMMENTARER JAG AVGAV IGÅR I vIb SPALTEN, OCH SOM EN LÄSARE KUNDE NOTERA ngt syrligt.
Var så god att läsa den idag. SAAB är tyvärr uträknat, trots de fina projekten, som är på gång.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.